Για εργαστηριακά μαθήματα ανοίγουν τα ΑΕΙ

Για εργαστηριακά μαθήματα ανοίγουν τα ΑΕΙ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πανεπιστήμια θα επαναλειτουργήσουν στις 25 Μαΐου για να πραγματοποιηθούν μόνο τα εργαστήρια και οι κλινικές ασκήσεις, όπως ανακοίνωσε χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Επίσης, θα επαναλειτουργήσουν οι φοιτητικές εστίες αλλά μόνο για εκείνους τους φοιτητές που θα πρέπει να παρακολουθήσουν τα εργαστηριακά μαθήματα και τις κλινικές ασκήσεις. Οι εξετάσεις θα οργανωθούν μέσω Διαδικτύου, ή με εργασίες.

Βέβαια, τα θεωρητικά μαθήματα θα συνεχίσουν να γίνονται εξ αποστάσεως. Αλλωστε, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, το 96,35% των προπτυχιακών μαθημάτων παραδίδεται μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, που σε ορισμένα ΑΕΙ αγγίζει το 99,7%. Το υπόλοιπο 3,65% αφορά μαθήματα αμιγώς εργαστηριακού ή κλινικού χαρακτήρα. Σε ίδρυμα έχει καταγραφεί μάθημα με συμμετοχή του 99% των εγγεγραμμένων φοιτητών. Ενδεικτικά, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από τα 1.763 προπτυχιακά μαθήματα του εαρινού εξαμήνου, τα 1.500 (το 86% του συνόλου) θεωρητικού χαρακτήρα καλύπτονται εξ ολοκλήρου εξ αποστάσεως.

Χθες, η Σύνοδος Πρυτάνεων συνεδρίασε για την… επόμενη ημέρα των ΑΕΙ. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Νίκος Παπαϊωάννου, η αξιολόγηση των φοιτητών μπορεί να γίνει με εξετάσεις εξ αποστάσεως, με εργασίες ή διά ζώσης σε όποια μαθήματα κριθεί. Ετσι διασφαλίζεται η κανονική ολοκλήρωση του εξαμήνου. Οι σχετικές προτάσεις θα κατατεθούν στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Παράλληλα, η Σύνοδος συνεδρίασε με τη συμμετοχή του αρμόδιου υφυπουργού Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη και τοποθετήθηκε επί των ρυθμίσεων του πολυνομοσχεδίου που αφορούν τα ΑΕΙ. Συγκεκριμένα, δήλωσε θετική στις ρυθμίσεις που συνδράμουν στην εξωστρέφεια των ΑΕΙ με την οργάνωση ξενόγλωσσων προγραμμάτων. Το ίδιο και για το νέο σύστημα των μετεγγραφών, αν και ζητήθηκε να υπάρξει μια επιδοματική πολιτική προς τους φοιτητές περιφερειακών ΑΕΙ ώστε να παραμένουν στο ΑΕΙ που εισήχθησαν. Ζητήθηκε η άμεση πλήρωση των θέσεων πανεπιστημιακών που μένουν κενές λόγω συνταξιοδότησης αλλά και η ενίσχυση με προσωπικό των πανεπιστημιακών νοσοκομείων που σηκώνουν μεγάλο βάρος για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Τέλος, εκφράστηκαν απόψεις ότι δεν πρέπει να περιορίζεται η δυνατότητα των πρυτάνεων να θέτουν υποψηφιότητα μόνο για δύο φορές, και όχι όπως συμβαίνει π.χ., με τους βουλευτές, για όσες κρίνουν οι ίδιοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή