ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το χρονικό του φονικού στα Ανώγεια – Τι αποκαλύπτει η δικογραφία της Ασφάλειας Ρεθύμνου

Το χρονικό του φονικού στα Ανώγεια – Τι αποκαλύπτει η δικογραφία της Ασφάλειας Ρεθύμνου

«Eνώ βρισκόμουν στο πατρικό μου στα Ανώγεια ήρθε και πάρκαρε έξω από το σπίτι ο Γιώργος Ξυλούρης. Ήρθε προς το μέρος μου αγριεμένος. Όταν τον ρώτησα τι συμβαίνει, αυτός μου απάντησε ότι ψάχνει τον πατέρα μου. Ζήτησα να μάθω τον λόγο και αυτός μου απάντησε «ρουφιάνος είναι» και «είστε γκεσταμπίτες» και με έσπρωξε. Τον χτύπησα στο πρόσωπο με τη γροθιά μου και αυτός έφυγε τρέχοντας προς το σπίτι του σε απόσταση τριάντα περίπου μέτρων».

Ετσι περιέγραψε στους αστυνομικούς την αρχή του καβγά που οδήγησε στο διπλό φονικό το Σάββατο στα Ανώγεια ο Μανώλης Καλομοίρης, κατηγορούμενος για το φόνο του 32χρονου Ξυλούρη. Είχε προηγηθεί η δολοφονία του 63χρονου Λευτέρη Καλομοίρη, πατέρα του Μανώλη από το όπλο του Ξυλούρη, όπως περιγράφεται στη δικογραφία που συνέταξε για την υπόθεση η υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρεθύμνου.

Στην προανακριτική του απολογία ο Καλομοίρης συνεχίζει λέγοντας ότι μετά τον διαπληκτισμό του με τον Ξυλούρη μπήκε στο σπίτι και αφηγήθηκε το περιστατικό στον πατέρα και τη μητέρα του.

«Πήγα στο μπάνιο να πλυθώ, μετά από λίγη ώρα άκουσα τη μάνα μου να φωνάζει και ένα πυροβολισμό χωρίς να γνωρίζω τι ακριβώς συμβαίνει. Τότε πήγα και πήρα το πιστόλι του πατέρα μου το οποίο είχε φυλαγμένο στο έπιπλο της τηλεόρασης και βγήκα στο δρόμο να δω τι συμβαίνει. Είδα δεξιά τη μητέρα μου να ουρλιάζει και μπροστά της δύο άτομα πεσμένα στο έδαφος χωρίς να γνωρίζω ποιοι είναι. Τότε πλησίασα και είδα τον πατέρα μου ξαπλωμένο στο έδαφος και δίπλα του πεσμένος ο Ξυλούρης κρατώντας στο χέρι του ένα όπλο. Επιασα τον πατέρα μου και είδα ότι είχε μια τρύπα στο στήθος. Υπέθεσα ότι είναι νεκρός και θόλωσα. Αρχισα να πυροβολώ τον Ξυλούρη πολλές φορές χωρίς να θυμάμαι πόσες ακριβώς».

Σε ερώτηση των αστυνομικών για την αιτία διαπληκτισμού που οδήγησε στη διπλή δολοφονία ο Καλομοίρης απάντησε ότι ο ίδιος δεν είχε διαφορά με τον Ξυλούρη: «Ο πατέρας μου είχε διαφορές μαζί του για κτηματικά θέματα, με διαβεβαίωνε ότι ήταν για ασήμαντους λόγους». Από τη δικογραφία προκύπτει ότι ο Καλομοίρης μετέφερε τον πατέρα του στο Κέντρο Υγείας Ανωγείων στην καρότσα ενός αγροτικού καθώς και ότι το μεσημέρι της Κυριακής με τη διαμεσολάβηση του συνηγόρου του Διονύση Βέρρα παραδόθηκε στην αστυνομία. Παρέδωσε μάλιστα το πιστόλι με το οποίο είχε πυροβολήσει και σκοτώσει τον Ξυλούρη.

Από τις καταθέσεις των μελών των δύο οικογενειών επιβεβαιώνεται ότι ο καβγάς ξεκίνησε μεταξύ των δύο νεαρών ανδρών και ότι ο 63χρονος Λευτέρης Καλομοίρης ενεπλάκη στη συνέχεια.

Από την οικογένεια του Ξυλούρη προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι τόσο ο 29χρονος γιος τους Γιώργος όσο και ο Λευτέρης Καλομοίρης τραυματίστηκαν θανάσιμα από το όπλο του 32χρονου Μανώλη Καλομοίρη. Τα ευρήματα της αυτοψίας πάντως δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν τη συγκεκριμένη περιγραφή των γεγονότων καθώς στη σκηνή του εγκλήματος βρέθηκαν κάλυκες από δύο διαφορετικά όπλα, ενώ στα σπίτια των δύο βασικών πρωταγωνιστών του περιστατικού εντοπίστηκαν, διαφορετικού διαμετρήματος, σφαίρες, οι οποίες «ταιριάζουν» στα εν λόγω όπλα. 

Ενας νεαρός κάτοικος του χωριού που επίσης φέρεται να ήταν παρών στο επεισόδιο και μάλιστα τραυματίστηκε από σφαίρα στο πόδι απέφυγε να αποκαλύψει στην ΕΛ.ΑΣ. πληροφορίες για όσα προηγήθηκαν της του διπλού φονικού, λέγοντας ότι ένιωσε ένα πόνο στο πόδι, έχασε τις αισθήσεις του και όταν ξύπνησε βρισκόταν στο Κέντρο Υγείας των Ανωγείων.

Ο Μανώλης Καλομοίρης οδηγήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ενώπιον εισαγγελέα και ανακριτή που του άσκησαν δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Πήρε προθεσμία και αναμένεται να απολογηθεί στον ανακριτή την Τετάρτη.

Ο συνήγορός του Διονύσης Βέρρας υπογράμμισε, μιλώντας νωρίτερα στην «Κ», ότι ο εντολέας του θόλωσε και αντέδρασε ενστικτωδώς στη θέα του νεκρού πατέρα του.