ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαμηλοί τόνοι για συναθροίσεις στις πλατείες

Χαμηλοί τόνοι για συναθροίσεις στις πλατείες

Να αποφύγει τη σκληρή αντιπαράθεση στο θέμα που έχει ανακύψει με την πλατεία της Αγίας Παρασκευής επιθυμεί η ηγεσία της αστυνομίας. Χθες, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε με δηλώσεις του στην «Κ» ότι οι συναθροίσεις νεαρών στις πλατείες δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ζήτημα αυστηρά αστυνομικό. Σε μια τέτοια περίπτωση εκτίμησε ότι φαινόμενα αντίστοιχα με εκείνα της Αγίας Παρασκευής είναι πιθανό να βρουν μιμητές και σε άλλες περιοχές της χώρας καθώς και να αποτελέσουν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από την αντιπολίτευση. Προέκρινε μάλιστα ως προσφορότερη λύση να απευθύνουν μηνύματα και προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο διασποράς του ιού οι καθ’ ύλην αρμόδιοι λοιμωξιολόγοι.

Προειδοποίηση

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε στις δηλώσεις του χθες και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. «Ο περιορισμός της νόσου δεν είναι ζήτημα της αστυνομίας, αλλά κοινωνικής και ατομικής ευθύνης του καθενός», είπε και πρόσθεσε ότι «οι εικόνες άλλων χωρών με εκατόμβες νεκρών είναι πολύ νωπές για να τις ξεχάσουμε», προειδοποιώντας πως ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού παραμένει.

Με δεδομένα και τα παραπάνω, η αστυνομία τη νύχτα της Τετάρτης επέλεξε να μην απομακρύνει με τη βία τους περίπου 150 νεαρούς που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Αγίου Ιωάννου, αδιαφορώντας για το κλείσιμό της με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Αν και στο σημείο υπήρχαν διμοιρίες της ΥΑΤ, της ΥΜΕΤ καθώς και ομάδες ΟΠΚΕ από τη ΓΑΔΑ δεν δόθηκε εντολή για επέμβαση παρά επελέγη η τακτική της αποκλιμάκωσης.

Υψηλόβαθμος αξιωματικός της αστυνομίας που ρωτήθηκε χθες για το πώς η ΓΑΔΑ θα εφαρμόσει την απόφαση για το κλείσιμο της πλατείας, αρχής γενομένης από το βράδυ της Πέμπτης, δήλωσε στην «Κ» ότι «η περιοχή έχει ιδιαιτερότητες» και ότι «η διαχείριση του θέματος δεν είναι εύκολη». Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που στην πλατεία συνεχίσουν να συγκεντρώνονται άτομα, οι αστυνομικοί θα προχωρήσουν αρχικά σε συστάσεις και μόνο εάν προκληθούν από άτομα του αναρχικού – αντιεξουσιαστικού χώρου θα αντιδράσουν δυναμικά. Σημειώνεται ότι το «παρών» στην πλατεία έδωσαν δημοτικοί σύμβουλοι που πρόσκεινται σε συνδυασμούς της αντιπολίτευσης.

Τέλος, αναφέρεται ότι το βράδυ της Τετάρτης στην ιστοσελίδα του αναρχικού χώρου Αthens Indymedia αναρτήθηκαν κείμενα για τα γεγονότα στην πάνω πλατεία της Αγίας Παρασκευής, ενώ σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας έκαναν την εμφάνισή τους αφίσες με συνθήματα ενάντια στον «πανοπτικό έλεγχο της κοινωνίας» και καλέσματα για «οικειοποίηση των δρόμων».

Το Μέγαρο Μαξίμου από την πλευρά του δεν επιθυμεί την πολιτικοποίηση του θέματος και το αντιμετωπίζει με ψυχραιμία χωρίς να του δίνει περαιτέρω διάσταση. Χαρακτηριστικό είναι πως χθες ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σχολίασε ουκ ολίγες φορές πως είναι και θέμα των δημάρχων να περιφρουρήσουν τους υγειονομικούς κανόνες, δίνοντας έμφαση στην τήρηση των αποστάσεων.