ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιστιοπλόοι «άνοιξαν πανιά στη ζωή»

istioplooi-anoixan-pania-sti-zoi-2377597

Με τον νέο κορωνοϊό να έχει «δέσει» τα σκάφη, οι ιστιοπλόοι αυτό το σαββατοκύριακο «άνοιξαν πανιά στη ζωή». Πρωταθλητές της θάλασσας και του ναυταθλητισμού αλλά και φίλοι του αθλητισμού ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πανελληνίου Ομίλου Ανοικτής Θαλάσσης και έδωσαν αίμα στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζήσε Αθλητικά», που διοργανώνει το υφυπουργείο Αθλητισμού. Συγκεντρώθηκαν 50 μονάδες αίματος, οι οποίες δόθηκαν στο Τζάνειο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά.

Από τον «θρύλο» των θαλασσών Τάσο Μπουντούρη μέχρι και τη νέα γενιά της ανοικτής θάλασσας, άνθρωποι που έχουν διακριθεί σε διοργανώσεις του υγρού στοιχείου, απέδειξαν ότι είναι πρωταθλητές και στη ζωή. Στις 9 και 10 Μαΐου, ο ΠΟΙΑΘ είχε προγραμματίσει τον ετήσιο ιστιοπλοϊκό αγώνα «Athens Trophy» αλλά η πανδημία του νέου κορωνοϊού δεν επέτρεψε τη διεξαγωγή της διοργάνωσης.

Ετσι, ο Όμιλος πραγματοποίησε διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας «Ανοίγουμε πανιά στη ζωή – Δίνουμε αίμα». «Εκ μέρους του ΔΣ του Ομίλου, θα ήθελα να ευχαριστήσω την ιστιοπλοϊκή και τη ναυταθλητική κοινότητα που ανταποκρίθηκε σε αυτό το κάλεσμα προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. Έτσι, σε ώρα ανάγκης κάποιοι συνάνθρωποί μας να τύχουν αυτής της πολύτιμης για τη ζωή παροχής», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Τσιγκαράς, μέλος του ΔΣ του ΠΟΙΑΘ.

istioplooi-anoixan-pania-sti-zoi0
Η ασημένια Ολυμπιονίκης και πρόεδρος της ΕΣΟΑ Βουλα Κοζομπόλη δίνει αίμα

Κατά τη διάρκεια της αιμοδοσίας το ερώτημα που κυριαρχούσε στον προαύλιο χώρο του κτιρίου του ΠΟΙΑΘ ήταν το «πότε θα ανοίξουμε πανιά». Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του τη δράση, συνέστησε στους ιστιοπλόους να κάνουν υπομονή προκειμένου αυτό να γίνει γρήγορα και με ασφάλεια: «Από την προσεχή Τρίτη θα ανοίξουν οι ναυτικοί όμιλοι.

Προς το παρόν στα ναυταθλητικά αθλήματα θα μπορούν να κάνουν προπόνηση μέχρι και τις κατηγορίες των δύο ατόμων», δήλωσε στην «Κ», και αναφερόμενος στην αιμοδοσία, τόνισε: «Ο αθλητισμός υπηρετεί την αλληλεγγύη, τη συνεισφορά, τη στήριξη στον συμπολίτη, και αυτό αποδεικνύεται και με αυτή τη δράση. Για άλλη μία φορά θα ήθελα να πω ένα ευχαριστώ στην αθλητική οικογένεια της πόλης μας καθώς, μαζί και με το «Χαμόγελο του Παιδιού», ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα με αιμοδοσίες, το οποίο συνεχίζεται σε όλη την Ελλάδα, σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις, σε σωματεία, σε δομές δηλαδή που αποτελούν τον κορμό της αθλητικής οικογένειας της Ελλάδος».

Το «παρών» στις εγκαταστάσεις του ΠΟΙΑΘ έδωσαν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος, η πρόεδρος της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες Βούλα Κοζομπόλη, οι Ολυμπιονίκες Τάσος Μπουντούρης, Παύλος Καγιαλής, Δημήτρης Μούγιος, Χρύσα Μπισκιντζή, Βιργινία Κραβαριώτη, ο Τάσος Παπαναστασίου (ο «γάτος») κ.α.

«Συγχαρητήρια στον ΠΟΙΑΘ γι’ αυτή την πρωτοβουλία, όπως και στο «Χαμόγελο του Παιδιού που πάντα είναι κοντά σε τέτοιες δράσεις. Ο αθλητισμός, και ειδικά ο ναυταθλητισμός, δείχνει το κοινωνικό του πρόσωπο με τον κόσμο που ήρθε στον Όμιλο για την αιμοδοσία. Αν μη τι άλλο αυτή την περίοδο, με την περιπέτεια του κορωνοϊού, ο κόσμος έχει έρθει πιο κοντά, και έχει αναδείξει κάποιες αρετές, όπως η αλληλεγγύη, όπως το προσέχουμε και τον συνάνθρωπό μας κλπ., και ελπίζω αυτό να μας μείνει προίκα και για τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς.

istioplooi-anoixan-pania-sti-zoi2

Η διαδικασία της Εθελοντικής Αιμοδοσίας πραγματοποιήθηκε στην Κινητή Μονάδα «Οδυσσέας» του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», υπό τον έλεγχο και την τήρηση όλων των προβλεπόμενων προληπτικών μέτρων από το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γ.Ν. «Τζάνειο».

«Είναι σημαντικό να στηρίζουμε δράσεις και να ενώνουμε δυνάμεις. Το όχημα «Οδυσσέας» που το χρησιμοποιούσαμε για να καλύψουμε ανάγκες της εκπαίδευσης τώρα απέκτησε έναν νέο ρόλο. Είμαστε υπερήφανοι, που, μαζί με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, το Υπουργείο Υγείας και τους φορείς που στηρίζουν αυτή την ιδέα, βάζουμε και εμείς το λιθαράκι μας σε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία. Όλοι μας πρέπει να δίνουμε αίμα για όλους γιατί πάντα υπάρχει κάπου κάποιος που το χρειάζεται», δήλωσε ο Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος του Δ.Σ. του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Η δράση του ΠΟΙΑΘ πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, τον δήμο Πειραιά, την Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και το «Χαμόγελο του Παιδιού».