Σταθερός ο αριθμός εισακτέων

Σταθερός ο αριθμός εισακτέων

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι οκτώ στους δέκα υποψηφίους θα πάρουν και φέτος το εισιτήριο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, συνολικά θα εισαχθούν στις σχολές, στα τμήματα και στις εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 77.970 υποψήφιοι. Ο αριθμός είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, όταν είχαν δοθεί ακριβώς 77.970 θέσεις στα ΑΕΙ. Υπολογίζεται πως και φέτος ο αριθμός των υποψηφίων γενικών και επαγγελματικών λυκείων θα κινηθεί περίπου στις 100.000 – τα επίσημα στοιχεία θα γίνουν γνωστά τις προσεχείς ημέρες, καθώς την Τετάρτη ολοκληρώθηκε η επιβεβαίωση των αιτήσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, ο συνολικός αριθμός εισακτέων παραμένει ίδιος με τον τελικό περυσινό αριθμό εισακτέων, ώστε να μην επηρεαστούν περαιτέρω οι υποψήφιοι εν μέσω υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού. Η μόνη διαφοροποίηση αφορά την ανακατανομή των εισακτέων των τμημάτων Νοσηλευτικής, των οποίων όμως ο συνολικός αριθμός των εισακτέων παραμένει ίδιος.

Για μία ακόμη φορά, πάντως, φέτος δεν υπήρξε μελέτη σκοπιμότητας για τον αριθμό των εισακτέων, παρότι τα ΑΕΙ κάνουν τις προτάσεις τους προς το υπουργείο Παιδείας μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Οι 77.970 εισακτέοι στα πανεπιστήμια αποτελούν τον ένατο μεγαλύτερο αριθμό από το 1999 και έκτοτε. Το ρεκόρ σημειώθηκε το 2010, όταν δόθηκαν 83.915 θέσεις. «Με ξάφνιασε ο πίνακας με τον αριθμό των εισακτέων. Είναι μεν λογικό να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι οι εισακτέοι, αλλά σε κάποιο βαθμό θα πρέπει τα νούμερα να δείχνουν ότι κάποιο επίπεδο κάποιας στοιχειώδους μελέτης υπάρχει. Για παράδειγμα, με ξάφνιασε η ακρίβεια. Στο τμήμα Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μια μεγάλη υποδομή σε εργαστήρια και ανθρώπινο δυναμικό (πάνω από 80 καθηγητές) θα εισαχθούν φέτος 205 φοιτητές, ενώ στη Θεσσαλονίκη με περίπου 70 καθηγητές και με μεγάλη ιστορία 189. Στο τμήμα Φυσικής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο που θα έχει έδρα τη Καβάλα και άρχισε να λειτουργεί με τον νόμο του κ. Κ. Γαβρόγλου και την ανωτατοποίηση σε μια νύχτα των ΤΕΙ,  200 νέοι φοιτητές θα εισαχθούν φέτος. Είμαι σίγουρος ότι το τμήμα στην Καβάλα δεν έχει ούτε ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών ακόμα αλλά ούτε εργαστήρια. Ολα αυτά δείχνουν μια προχειρότητα και βιασύνη που δεν ξέρω πώς να την ερμηνεύσω» δήλωσε χθες στην «Κ» ο καθηγητής στο τμήμα Φυσικής ΑΠΘ κ. Λουκάς Βλάχος.

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Την ίδια στιγμή, στην υποχρεωτική εκπαίδευση συνεχίζεται η κόντρα για τη ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων από το σχολείο. Μάλιστα, χθες διατυπώθηκαν ερωτήματα και για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση που υλοποιήθηκε εν μέσω καραντίνας, καθώς όπως υποστηρίζεται δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο και εγείρεται θέμα διαρροής των προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών και μαθητών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή