Θεσμοθετείται η Ετήσια Σειρά Διαλέξεων «Θάλεια Ποταμιάνου» στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

Θεσμοθετείται η Ετήσια Σειρά Διαλέξεων «Θάλεια Ποταμιάνου» στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ετήσιες σειρές διαλέξεων εις μνήμην σπουδαίων ανθρώπων με ομιλητές μεγάλου βεληνεκούς είναι από τους πιο δημοφιλείς θεσμούς στο εξωτερικό: προάγει τη διά βίου μόρφωση και αρδεύεται σταθερά από την ευεργεσία. Ετσι –μέσα από τη γενναιόδωρη πνευματική διάχυση της γνώσης– συνεχίζεται με τον καλύτερο τρόπο το όραμα όσων έχουν «φύγει».

Πριν από λίγες ημέρες το Συμβούλιο των Επιτρόπων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης ανακοίνωσε την καθιέρωση μιας ετήσιας σειράς διαλέξεων προς τιμήν της Θάλειας Ποταμιάνου, διακεκριμένης Ελληνίδας γιατρού, ακαδημαϊκού και φιλανθρώπου. Θα διοργανώνονται στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ με κεντρικό άξονα την επιρροή που ασκεί διαχρονικά ο ελληνικός πολιτισμός. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί χάρις στη γενναιόδωρη χρηματοδότηση δεκαετούς διάρκειας του εγγονού της Φωκίωνα Ποταμιάνου, επιτρόπου της Βιβλιοθήκης. Στόχος είναι να προσελκύσει τόσο την ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και το ευρύτερο κοινό.

Θεσμοθετείται η Ετήσια Σειρά Διαλέξεων «Θάλεια Ποταμιάνου» στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη-1

Ο εγγονός της, Φωκίων Ποταμιάνος, που δημιούργησε τον θεσμό.

«Ελπίζω ότι αυτή η σειρά διαλέξεων θα δώσει έμφαση στον πλούτο των συλλογών της Γενναδείου Βιβλιοθήκης και στο πώς αυτές αντανακλούν την ποικιλότροπη κληρονομιά της ελληνικής σκέψης και του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα έως και σήμερα», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο κ. Ποταμιάνος.

Κάθε χρόνο θα επιλέγεται ένας διακεκριμένος, παγκοσμίου φήμης ερευνητής, προκειμένου να διεξάγει έρευνα και να αναπτύσσει προγράμματα πάνω σε κάποιο θέμα σχετικό με τις συλλογές της Γενναδείου. Το αποτέλεσμα της δουλειάς του θα ανακοινώνεται σε τρεις διαλέξεις. Τουλάχιστον μία από αυτές θα πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο Cotsen Hall της Αμερικανικής Σχολής στην Αθήνα και μία στις ΗΠΑ. Οι ομιλίες θα συνοδεύονται από δημοσιεύσεις, podcasts και άλλο επικοινωνιακό υλικό με σκοπό να μεγιστοποιήσει τη διάδοσή τους.

Η αείμνηστη δρ Θάλεια Ποταμιάνου «έφυγε» σε ηλικία μόλις 47 ετών, αλλά πρόλαβε να αφήσει πίσω της τεράστιο έργο. Ηπειρώτισσα, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1914 και ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 8 ετών. Με οικονομική υποστήριξη από τα τέσσερα αδέλφια της, η Θάλεια πήρε το διδακτορικό της δίπλωμα στη μικροβιολογία με έπαινο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εξελίχθηκε σε διακεκριμένη γιατρό, επιστήμονα και φιλάνθρωπο.

Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου δραστηριοποιήθηκε ενεργά τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, οργανώνοντας επιτροπές για την εξεύρεση τροφίμων και κάνοντας χρήση της ιατρικής της ιδιότητας ως κάλυψης για να παρέχει καταφύγιο σε μέλη της ελληνικής Αντίστασης, καθώς και σε Ελληνες Εβραίους. Στη δεκαετία του 1950, η δρ Ποταμιάνου ίδρυσε το πρώτο στην Ελλάδα κέντρο θεραπείας για τον αλκοολισμό και την τοξικομανία. Βοήθησε επίσης στη δημιουργία κέντρων φροντίδας για άπορες οικογένειες, ορφανά και βετεράνους σε προσφυγικές περιοχές. Παντρεύτηκε τον Φωκίωνα Ποταμιάνο με τον οποίο έκανε τη Λυδία και την Ελένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή