Η Σοφία που έκανε το «λάθος» να φοράει XL

Η Σοφία που έκανε το «λάθος» να φοράει XL

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ψόφα», «να πάθεις καρκίνο», «δεν σου αξίζει να έχεις άντρα», «φακλάνα», «νταλίκα», «χοντρή», «θα σπάσουνε τα γόνατά σου», «δίνεις το κακό παράδειγμα». Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα σχόλια που έχουν εμφανιστεί κάτω από τα βίντεο της Σοφίας Ντόντη, περισσότερο γνωστής ως «Black Velour», στο YouTube. Το ομώνυμο κανάλι της, που ασχολείται κυρίως με μόδα και ομορφιά, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή στον ελληνικό ιστό με 80.000 συνδρομητές – ανάμεσά τους και έναν μικρό «στρατό» από haters. Η Σοφία φοράει XL, γεγονός ασυγχώρητο για κάποιους. 

Haters gonna hate, θα πείτε και θα έχετε και δίκιο, όμως ποιον δεν θα τραυμάτιζαν στην καρδιά σχόλια-βέλη όπως τα παραπάνω; «Στο πίσω μέρος του μυαλού μου ήξερα ότι κάποια στιγμή θα έχω αρνητικά σχόλια», λέει η Σοφία στην «Κ». «Στην αρχή ήταν light, όσο ανέβαινε το κανάλι όμως, ήταν όλο και πιο άσχημα. Δεν είσαι ποτέ προετοιμασμένος όσο και να λες δεν με νοιάζει. Ανθρωπος είσαι, κάποιες φορές σε επηρεάζουν». Τα περισσότερα αρνητικά σχόλια αφορούν το βάρος της, όμως αυτό που της είχε στοιχίσει περισσότερο ήταν όταν κάποιος της ευχήθηκε να πάθει καρκίνο και γιατί είχε παρευρεθεί στο Athens Pride. «Να εύχεσαι κάτι τέτοιο που ταλαιπωρεί τόσους ανθρώπους; Απογοητεύτηκα, πόση κακία μπορεί να κρύβει κάποιος μέσα του;». Φυσικά του απάντησε. «Σχεδόν πάντα απαντάω. Δεν θεωρώ σωστό να σιωπούμε στον ρατσισμό, στον σεξισμό, στην ομοφοβία. Εχει τύχει να σβήσω σχόλια αλλά κάποια τα οποία ήταν πολύ ακραία μόνο και μόνο από το φόβο μην τα δει ένα μικρό παιδί και πάρει το λάθος μήνυμα». Σχεδόν όλα είναι ανώνυμα. «Κανένας απ’ όλους αυτούς δεν έχει τα “κότσια” να τα πει μπροστά σου ή με το όνομά του». Σημείο των καιρών; «Υπάρχει πολύς θυμός. Καμιά φορά και με τον εαυτό μας. Πολλές φορές αυτοί που κάνουν hate comments είναι οι ίδιοι που εισπράττουν hate comments. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι κοιτώντας το προφίλ μιας κοπέλας που με έβριζε άσχημα στα σχόλια για τα κιλά μου, είδα ότι είχε περισσότερα από εμένα».

Μία φορά μόνο έχασε την ψυχραιμία της. Στην εισαγωγή ενός βίντεο προ λίγων μηνών απευθύνθηκε στους haters, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι μιλούν στον βρόντο («σας έχω γραμμ…» είχε πει χαρακτηριστικά). Το πλήρωσε. Εταιρεία ακύρωσε τη συνεργασία μαζί της γιατί «δεν έχω καλό προφίλ για το brand». Τη ρωτάμε εάν θεωρεί ότι κάποιες εταιρείες έχουν ενστερνιστεί το κίνημα του body positivity, της αποδοχής του αληθινού μας σώματος, αποκλειστικά λόγω… μόδας. «Πιστεύω ότι μπορεί να υπάρχουν εταιρείες που προωθούν όλο αυτό λόγω μόδας, όμως κοιτάω το θετικό της υπόθεσης, ότι σήμερα μπορούν όλες οι κοπέλες και οι άνδρες να ντύνονται όπως θέλουν. Η μόδα για μένα δεν έχει κιλά, όλοι μπορούν να ντύνονται όπως νιώθουν καλά».

Το μήνυμά της πάντως πέρασε. Με αφορμή εκείνο το βίντεο έλαβε πολλά μηνύματα από μικρά κορίτσια που περνούν άσχημα στο σχολείο, υφίστανται bullying, λόγω των κιλών τους. «Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους απαντάω στα σχόλια. Θέλω να δείξω ότι πρέπει να διεκδικούμε αυτό που μας ανήκει, τον σεβασμό από τους άλλους ανθρώπους. Δεν είναι ότι έχω ένα κανάλι με κοινωνικό ρόλο, όμως καταλαβαίνω πολλές φορές ότι μπορώ να επηρεάσω κόσμο. Γι’ αυτό και θέλω να περνάω το μήνυμα ότι πρέπει να αγαπάς τον εαυτό σου όπως και να είναι. Και αν δεν σου αρέσει κάτι πάνω σου, απλά άλλαξέ το».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή