ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιορτές και επισκέπτες έφεραν την καραντίνα στον Εχίνο της Ξάνθης

Γιορτές και επισκέπτες έφεραν την καραντίνα στον Εχίνο της Ξάνθης

Σε αυστηρή καραντίνα βρίσκεται από χθες το πρωί η κοινότητα Εχίνου, στην Ξάνθη, μετά τη νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στην περιοχή. Από τις 11 Ιουνίου μέχρι χθες, θετικοί στον ιό βρέθηκαν 73 κάτοικοι του οικισμού, ενώ τέσσερις κατέληξαν συνεπεία της ασθένειας. Τα στοιχεία για νέα κρούσματα, που ανακοινώθηκαν χθες το απόγευμα από τον ΕΟΔΥ, επιβεβαιώνουν την έξαρση και την επιβάρυνση με ιικό φορτίο, καθώς από τα 24 νέα κρούσματα τα 18 εντοπίσθηκαν στην Ξάνθη, δύο στη Ροδόπη και τα τέσσερα είναι εισαγόμενα. Χθες ένας ακόμη ασθενής έχασε τη ζωή του, με το σύνολο των θυμάτων να
ανέρχεται σε 188.

Επειτα από ανάλυση των επιδημιολογικών φορτίων, αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αποφάσισε να επιβάλει αυστηρή καραντίνα στην κοινότητα Εχίνου και να θέσει σε κατ’ οίκον περιορισμό τους κατοίκους της για την αποφυγή διασποράς της νόσου. Είχε προηγηθεί γραπτό αίτημα για άμεση λήψη μέτρων από τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Χρήστο Μέτιο. Παρόμοια μέτρα περιορισμού της κίνησης στην ίδια περιοχή είχαν τεθεί σε ισχύ την 25η Μαρτίου. Η έξαρση, τότε, του κορωνοϊού είχε συσχετιστεί με την επιστροφή στα μειονοτικά χωριά της ορεινής Ξάνθης περίπου 500 εργατών, οι οποίοι απασχολούνταν σε ναυπηγεία και μεγάλα εργοτάξια σε Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο και Ολλανδία. Το νέο, δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην περιοχή συσχετίστηκε, κυρίως, με φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρήθηκαν με αφορμή θρησκευτικές γιορτές. Ταυτόχρονα όμως, παράγοντες της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης επισήμαναν, μιλώντας χθες στην «Κ», ότι υπήρξε και νέος γύρος αφίξεων από το εξωτερικό μετά τη σταδιακή –τις τελευταίες εβδομάδες– άρση των περιοριστικών μέτρων. Πληροφορίες, που ωστόσο διαψεύδονται από επίσημα κυβερνητικά χείλη, ανέφεραν ότι αρκετοί από τους επαναπατρισθέντες διέσχισαν οδικώς τα σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας προκειμένου να αποφύγουν το μέτρο της υποχρεωτικής, προληπτικής καραντίνας.

Τα αυστηρά μέτρα τέθηκαν σε ισχύ χθες το πρωί και έχουν διάρκεια 7 ημερών. Απαγορεύτηκε η μετακίνηση των κατοίκων του Εχίνου τόσο εκτός της κοινότητας όσο και εντός αυτής, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Επιτρέπεται η μετάβαση μόνο σε καταστήματα τροφίμων και στα φαρμακεία με υποχρεωτική όμως τη χρήση μάσκας. Η λειτουργία των υπόλοιπων εμπορικών καταστημάτων όπως και των λαϊκών αγορών ανεστάλη. Σύμφωνα με αρμόδια αστυνομική πηγή, για την τήρηση της καραντίνας στην περιοχή βρίσκονται τέσσερα περιπολικά, τα τρία περιμετρικά της κοινότητας και ένα εντός αυτής.

Επιπλέον, χθες αποφασίστηκε να παραταθούν για ακόμη 7 ημέρες τα περιοριστικά μέτρα στους υπόλοιπους δήμους της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης, τα οποία είχαν τεθεί σε ισχύ την 11η Ιουνίου. Αφορμή υπήρξε η καταγραφή 15 κρουσμάτων σε δήμους της περιοχής. Ενας ακόμη εκπαιδευτικός, εξάλλου, που ζει μόνιμα στην περιοχή του Εχίνου και διδάσκει σε σχολείο στην πόλη της Ξάνθης, βρέθηκε χθες θετικός στον ιό, όπως δήλωσε στην «Κ» στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δυνάμει των οριζόντιων μέτρων που θα ισχύσουν για επιπλέον 7 ημέρες, η προσέλευση των πολιτών σε δημόσιες υπηρεσίες γίνεται μόνο με ραντεβού, η χρήση μάσκας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστήματα είναι υποχρεωτική, ενώ παραμένουν υπό αναστολή οι λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο. Σε καραντίνα παραμένει και ο Δήμος Ιάσμου Κομοτηνής μετά την καταγραφή, στις 16 Ιουνίου, 6 κρουσμάτων κορωνοϊού. Το συγκεκριμένο «μέτωπο», πάντως, δεν ανησυχεί τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας καθώς, όπως επισημαίνεται, «οι ασθενείς προέρχονται όλοι από τρεις οικογένειες που έχουν εντοπιστεί και τεθεί υπό περιορισμό».