Φονικό, επικερδές όπλο του η δύναμη της πειθούς…

Φονικό, επικερδές όπλο του η δύναμη της πειθούς…

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χίλια πρόσωπα αποκαλύπτεται ότι είχε ο 47χρονος Νικόλαος Κ., που συνελήφθη παριστάνοντας τον γιατρό. Αρκετά χρόνια πριν φορέσει τον μανδύα του νευροχειρουργού και αρχίσει να δίνει σε καρκινοπαθείς σκευάσματα με εκχυλίσματα γαϊδουράγκαθου και ινδικής κάνναβης είχε καταφέρει να εξαπατήσει έναν πασίγνωστο Ελληνα επιχειρηματία υπεξαιρώντας του ποσό που αγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ.

Του είχε συστηθεί ως στέλεχος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ και στενός συνομιλητής των Τζορτζ Τένετ και Νίκολας Νεγρεπόντε, διοικητών της CIA και NSA αντίστοιχα.

Η απάτη στήθηκε το 2005 και αποκαλύφθηκε τον Οκτώβριο του 2007. Ηταν τότε που ο επιχειρηματίας διαπίστωσε ότι το κόστος για τη μίσθωση ενός ιδιωτικού τζετ (268.000 ευρώ) με το οποίο είχε ταξιδέψει στην Κίνα δεν είχαν καλύψει οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, όπως νόμιζε, αλλά αντίθετα ο λογαριασμός είχε σταλεί στον ίδιο!

Ο 47χρονος συνελήφθη τη 16η Ιουνίου στο σπίτι του στην Αγία Μαρίνα Κορωπίου. Οι αστυνομικοί αναζητούσαν τα ίχνη του από πέρυσι τον Μάιο όταν ένας δικηγόρος της Αθήνας κατέθεσε μήνυση εναντίον του δήθεν γιατρού στο τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας.

Ο δικηγόρος εκπροσωπούσε της οικογένειες δύο αγοριών 14 και 16 ετών που έπασχαν από καρκίνο στον εγκέφαλο και πέθαναν συνεπεία της ασθένειας, έχοντας όμως με παρότρυνση του απατεώνα διακόψει τη θεραπεία τους. Μήνυση στην Ασφάλεια κατά του δήθεν γιατρού είχε καταθέσει και η κόρη ενός 76χρονου, που επίσης κατέληξε εξαιτίας του καρκίνου, έχοντας ακολουθήσει τη «θεραπεία» του. Τους πρότεινε νηστεία και στη συνέχεια τους χορηγούσε σκευάσματα που αγόραζε μέσω Διαδικτύου και περιείχαν, μεταξύ άλλων, εκχυλίσματα κάνναβης, γαϊδουράγκαθου και άλλες άγνωστες ουσίες.

Η γνωριμία του «γιατρού» με την κόρη του 76χρονου είχε γίνει σε μοναστήρι και μέσω αυτής ήρθε σε επαφή με τις δύο οικογένειες των αγοριών από την Κω και τις Σέρρες, που έπασχαν από καρκίνο και είχαν υποβληθεί σε θεραπεία στη Γερμανία. Καθώς όμως ο «γιατρός» δεν τους είχε συστηθεί με τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητάς του αλλά με το ψευδώνυμο «Νικόλαος Κόντος», οι αστυνομικοί αδυνατούσαν να εντοπίσουν τα ίχνη του.

Πριν από περίπου τρεις μήνες, ωστόσο, ο πατέρας τού ενός αγοριού που πέθανε έξι μήνες μετά τη διακοπή της χημειοθεραπείας και την έναρξη της εναλλακτικής «θεραπείας» επισκέφθηκε τα γραφεία της Ασφάλειας και έδωσε τον κωδικό μιας επιταγής που είχε δώσει στον απατεώνα. Το κόστος άλλωστε της θεραπείας ανερχόταν στις 15.000 ευρώ. Οι αστυνομικοί βρήκαν το τραπεζικό κατάστημα στο οποίο η συγκεκριμένη επιταγή είχε εξαργυρωθεί και ακολουθώντας την αντίστροφη πορεία της οδηγήθηκαν στο ιδιωτικό σχολείο όπου φοιτούν τα παιδιά του 47χρονου.

Ετσι, βρήκαν τα πραγματικά στοιχεία του ανθρώπου «φαντάσματος» που αναζητούσαν επί ένα χρόνο και τη διεύθυνση κατοικίας του. Τον παρακολούθησαν για περίπου τρεις μήνες κατά τους οποίους ο 47χρονος παρέμενε κυρίως στο σπίτι του, ενώ επισκεπτόταν μοναστήρι στα Καλύβια. Τελικά συνελήφθη τη 16η Ιουνίου.

Στο μεταξύ, από έρευνα σε διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικά θεραπευτήρια οι ερευνητές της Ασφάλειας είχαν διαπιστώσει ότι ο 47χρονος είχε εξαπατήσει παρακολουθώντας δήθεν την πορεία της υγείας τους, 45 ασθενείς. Μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης ακόμα έξι άτομα απευθύνθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ. Ενα απ’ αυτά μάλιστα βρίσκεται σε επαρχιακή πόλη και κατήγγειλε ότι έχει καταβάλει για «θεραπείες» στον ψευτογιατρό ποσό άνω των 30.000 ευρώ.

Αρκετά χρόνια πριν απ’ όλα αυτά πάντως, όπως προαναφέραμε, το 2005, ο κατηγορούμενος είχε εξαπατήσει ισχυρό Ελληνα επιχειρηματία παρουσιαζόμενος ενώπιόν του ως ο τέταρτος στην ιεραρχία της NSA και μέλος του συμβουλίου ασφαλείας του τότε προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους. Μαζί με τρεις ακόμα συνεργούς του είχαν καταφέρει να πείσουν τον επιχειρηματία ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ τον είχε επιλέξει προκειμένου να υλοποιήσει ένα «άκρως εμπιστευτικό αλλά τεράστιου οικονομικού μεγέθους επιχειρηματικό σχέδιο». Με βάση το σενάριο της απάτης ο επιχειρηματίας θα προχωρούσε στην ίδρυση μιας εταιρείας που θα πωλούσε τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό σε διάφορες χώρες (Κίνα, ΠΓΔΜ), δίχως πάντως να υπάρξει η παραμικρή υπόνοια ότι πίσω από της συναλλαγές βρίσκονταν αμερικανικά συμφέροντα.

Στην Αλάσκα με τη Ράις!

Σύμφωνα με όσα του είχαν διαμηνύσει, η εταιρεία θα χρηματοδοτούνταν από το Carlyle Group και άλλες ελεγχόμενες από την NSA εταιρείες και θα έκανε τζίρο έως και 100 δισ. δολάρια. Για να προσδώσουν αληθοφάνεια στην απάτη ο κατηγορούμενος και οι συνεργοί του είχαν ταξιδέψει με τον επιχειρηματία στις ΗΠΑ και την Κίνα, ενώ του είχαν υποσχεθεί συναντήσεις με την τότε Αμερικανίδα υπουργό Αμυνας Κοντολίζα Ράις αλλά και τον επικεφαλής της CIA Τζορτζ Τένετ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κατηγορούμενος είχε «εκμυστηρευθεί» στον επιχειρηματία ότι είχε αναπτύξει φιλική σχέση με την Κοντολίζα Ράις κατά τη διάρκεια κοινής εκπαίδευσής τους σε υπόγεια μυστική βάση στην Αλάσκα.

Εχοντας πειστεί για όσα του έλεγαν, ο επιχειρηματίας άρχισε να δαπανά χρήματα κατ’ εντολή τους, με το συνολικό ποσό που κατάφεραν να του υφαρπάξουν να αγγίζει σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις τα 50 εκατ. ευρώ. Στην αγωγή που κατέθεσε κατά του συλληφθέντος ο επιχειρηματίας παραθέτει το ιστορικό μιας από τις μεγαλύτερες απάτες στα ελληνικά χρονικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο του 2004 είχε σημειωθεί έκρηξη στη Βούλα. Ο μηχανισμός είχε εκραγεί στο πεζοδρόμιο και το χτύπημα είχε θεωρηθεί «ορφανό», καθώς οι αστυνομικοί δεν είχαν καταφέρει να διευκρινίσουν εάν στόχος ήταν ο κατηγορούμενος ή ένας άλλος επιχειρηματίας που διέμενε στην περιοχή. Κατά την εξερεύνηση του εκρηκτικού μηχανισμού οι αστυνομικοί είχαν ανιχνεύσει σε υπόλειμμα δακτυλικό αποτύπωμα ενός απότακτου αστυνομικού της ΕΚΑΜ που αργότερα ενεπλάκη σε σχέδιο απόδρασης από τον Κορυδαλλό μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή