Αλλάζουν οι αντιστοιχήσεις τμημάτων ΑΕΙ

Αλλάζουν οι αντιστοιχήσεις τμημάτων ΑΕΙ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης

Αλλαγές στις αντιστοιχήσεις των τμημάτων ΑΕΙ ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας χθες, ώστε πριν από την υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου οι υποψήφιοι να γνωρίζουν εάν θα μπορούν να πάρουν μετεγγραφή από το τμήμα στο οποίο θα εισαχθούν προς κάποιο άλλο, συνήθως κεντρικό. Στην αρχική υπουργική απόφαση 87 τμήματα από τα 430 δεν είχαν αντιστοίχηση, και μεταξύ αυτών πολλά είναι καινούργια. Χθες, στα 87 τμήματα προστέθηκαν άλλα πέντε, φθάνοντας τα 92.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση αφαιρέθηκαν από τις ομάδες αντιστοίχησης τα τμήματα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Παν. Αιγαίου, Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής του Παν. Θεσσαλίας και Κοινωνιολογίας του Παν. Αθηνών.

Οι αντιστοιχήσεις αποφασίστηκαν ύστερα από έγγραφη εισήγηση του προέδρου του Ανώτατου Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) κ. Περικλή Μήτκα με κριτήρια τη συνάφεια των προγραμμάτων σπουδών (π.χ. ύπαρξη ίδιων μαθημάτων, ύπαρξη ελάχιστου αριθμού καθηγητών με συναφές αντικείμενο), την ενδεχόμενη απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων και προγενέστερη απόφαση της ΑΔΙΠ. Η πρώτη απόφαση για τις αντιστοιχήσεις στην οποία δεν περιλαμβάνονταν τα 87 τμήματα είχε προκαλέσει την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, χθες, την πολιτική έριδα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης τροφοδότησαν τα σχέδια του υπ. Παιδείας για αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Μεταξύ άλλων θα επιτρέπονται τα απογευματινά φροντιστήρια στα ιδιωτικά σχολεία, οι εξωσχολικές δραστηριότητες το καλοκαίρι, η «ελεύθερη» επιλογή διευθυντών. Επίσης, οι απολύσεις των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών σχολείων θα γίνονται με βάση την κοινή εργατική νομοθεσία, όπως ήταν ο νόμος Κ. Αρβανιτόπουλου 4254/2014. Αυτό σημαίνει απελευθέρωση των απολύσεων, βέβαια «με τη διασφάλιση της απαρέγκλιτης τήρησης της εργατικής νομοθεσίας» όπως λέει το υπουργείο.

Χθες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε για το θέμα με την ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών ΟΙΕΛΕ. «Θα βρεθούμε ριζικά απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο που πάει πάρα πολύ πίσω τη δημόσια εκπαίδευση και βεβαίως το θέμα της εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών», τόνισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι υπάρχουν δύο «προβληματικά ζητήματα» με το νομοσχέδιο. «Το ένα αφορά τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, των οποίων πλέον απελευθερώνονται οι σχέσεις εργασίας με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, οι συμβάσεις, οι απολύσεις…». Το δεύτερο, πρόσθεσε, «είναι ότι ουσιαστικά η μεταφορά της εποπτείας από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Εργασίας σηματοδοτεί και την “αποδέσμευση” των όρων λειτουργίας που θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών».

Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα παρουσιάσει σήμερα το νέο νομοσχέδιο.