Στη σύσταση Διεύθυνσης Πρόληψης Βίας προχωρεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η δημιουργία της υπηρεσίας προβλέπεται στο άρθρο 19 του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή. Στο θέμα είχε δημόσια αναφερθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση για τα θύματα της τρομοκρατίας, τον Ιανουάριο στο Πολεμικό Μουσείο. Ο κ. Μητσοτάκης είχε μιλήσει για την ανάγκη εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού και επιπλέον είχε εξαγγείλει την ίδρυση Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας, μέσω της οποίας θα δρομολογηθεί η «αποδόμηση αυτού που θα αποκαλούσαμε το “οπλοστάσιο ιδεών” του αίματος».
Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που συμμετείχαν στην κατάρτιση του νομοσχεδίου, επεσήμαναν στην «Κ» ότι ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε ήδη από τον Νοέμβριο του 2019 ξεκινήσει να επεξεργάζεται το σχέδιο για την ίδρυση της Διεύθυνσης, στα πρότυπα των αντίστοιχων υπηρεσιών που διαθέτουν τα υπουργεία Εσωτερικών της Αγγλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Αρμοδιότητα της νέας Διεύθυνσης, όπως περιγράφεται στον νόμο για τις διαδηλώσεις (4703/2020), είναι η μελέτη των διαφόρων μορφών βίας, όπως ιδίως η ριζοσπαστικοποίηση και ο βίαιος εξτρεμισμός και η ανάπτυξη δράσεων για την πρόληψή τους. Επιπλέον, τα μέλη της είναι υπεύθυνα για τον σχεδιασμό της Εθνικής Στρατηγικής Πρόληψης της Βίας.
Στην προ μηνών ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης την είχε περιγράψει ως «ένα θεσμικό και στρατηγικό κείμενο για να καλυφθεί ένα κενό πολιτικής που επί χρόνια σκίαζε την εικόνα της Ελλάδας στην αξιολόγησή της από διεθνείς οργανισμούς». Οι λεπτομέρειες που αφορούν τη λειτουργία της νέας Διεύθυνσης θα προσδιοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα που θα υπογραφεί προσεχώς. Πηγές της Λεωφόρου Κατεχάκη, πάντως, διευκρίνισαν ότι η νέα Διεύθυνση διαιρείται σε πέντε τμήματα: Στρατηγικού Σχεδιασμού, Μελετών και Ανάλυσης, Συντονισμού και Υλοποίησης Δράσεων, Επικοινωνίας και Διοικητικής Υποστήριξης.