Οι μικροί κατασκηνωτές δεν χάνουν το κέφι τους

Οι μικροί κατασκηνωτές δεν χάνουν το κέφι τους

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με λίγα παιδιά, καθόλου επισκεπτήριο, χωρίς αγκαλιές, αλλά με πολύ κέφι για ουσιαστική επικοινωνία, παίρνουν σάρκα και οστά οι φετινές κατασκηνωτικές περίοδοι. Ιδιοκτήτες κατασκηνώσεων, δήμοι, φορείς και ασφαλιστικά ταμεία που έχουν κατασκηνώσεις βρέθηκαν σε αχαρτογράφητα νερά στις αρχές του ιδιαίτερου αυτού καλοκαιριού, το οποίο φέτος μοιραία συρρικνώθηκε για να μπορέσουν οι κατασκηνώσεις να ενσωματώσουν τις οδηγίες του υγειονομικού πρωτοκόλλου λειτουργίας, που αφορούν κυρίως την αποφυγή του συνωστισμού. Ετσι, τα κρεβάτια πρέπει να έχουν απόσταση τουλάχιστον 1,5 μ., τα παιδιά στην καθημερινότητα πρέπει να διατηρούν τις μεταξύ τους αποστάσεις, ενώ εξυπακούεται η ύπαρξη χώρου καραντίνας. Οι ομάδες μικραίνουν και διακόπτονται οι επαφές με τον έξω… κόσμο, όπως τα επισκεπτήρια των γονέων.

«Τώρα, λειτουργούμε ως κλειστή δομή», σχολιάζει ο κ. Ηλίας Πίτσικας, αρχηγός της Κατασκήνωσης των Σταθερών Συγκοινωνιών (ΣΤΑΣΥ) «Χαρούμενα Παιδιά», όπου προχώρησαν σε πολλές αναπόφευκτες τροποποιήσεις. «Από εκατό παιδιά φέτος δεχθήκαμε εξήντα, ενώ ακυρώσαμε τις δράσεις μας εκτός κατασκήνωσης, θαλάσσια μπάνια, ιππασία και παρακολούθηση παράστασης στην Επίδαυρο», διευκρινίζει ο κ. Πίτσικας, «κρατήσαμε μόνον τις φυσιολατρικές μας εξορμήσεις εδώ γύρω από τη Βαρυμπόμπη». Αντίστοιχα μέτρα έλαβε και η κατασκήνωση του Δήμου Αγίου Δημητρίου στη Ραφήνα. «Οι 150 κατασκηνωτές έγιναν 100 και τα έξι 12ήμερα μετατράπηκαν σε τέσσερα» απαντά στην «Κ» η δήμαρχος, κ. Μαρία Ανδρούτσου, «επιλέγουμε τα παιδιά βάσει κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων και η ζήτηση ήταν πολύ μεγάλη». Πολλοί γονείς φέτος δεν έχουν τη δυνατότητα διακοπών, είτε λόγω οικονομικής δυσκολίας είτε γιατί εξήντλησαν την ετήσια άδειά τους κατά τη διάρκεια ισχύος του lockdown. «Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πραγματοποίησε μοριακό τεστ και στους πενήντα εργαζομένους μας, αυξήσαμε το προσωπικό καθαριότητας και βέβαια ακυρώσαμε επισκεπτήρια και δράσεις, εκτός από τη θάλασσα τις καθημερινές όμως μέρες και την πεζοπορία στην Πάρνηθα και στο Τατόι». Μπορεί μερικές κατασκηνώσεις να θέλησαν να υπερβούν τον φόβο και να αναζήτησαν τη «χρυσή τομή», άλλες όμως μεγαλύτερου βεληνεκούς έβαλαν φέτος λουκέτο, όπως του Δήμου Αθηναίων και η ιδιωτική Kinderland. Ταυτόχρονα, κρούσμα κορωνοϊού σημειώθηκε δυστυχώς σε κατασκήνωση της Χαλκιδικής, όπου ελέγχθηκε το σύνολο των κατασκηνωτών – 600 παιδιά. 

Οι μικροί κατασκηνωτές δεν χάνουν το κέφι τους-1
Με λίγα παιδιά, καθόλου επισκεπτήριο, αλλά με πολύ κέφι για ουσιαστική επικοινωνία, οργανώνονται οι φετινές κατασκηνώσεις. Οπως φαίνεται, τα παιδιά προσαρμόστηκαν με ευκολία στις αναπόφευκτες τροποποιήσεις λόγω κορωνοϊού και έτσι τηρούν με… αρκετή ευλάβεια τα μέτρα ασφαλείας. 

Μπορεί στα αυτιά των βετεράνων κατασκηνωτών οι παραπάνω όροι να ηχούν ως απαγορεύσεις, που δεν συνάδουν με την ξεγνοιασιά των καλοκαιριών της παιδικής ηλικίας ούτε με το πνεύμα της κατασκηνωτικής ζωής. Φαίνεται όμως ότι οι πιτσιρικάδες της εποχής του κορωνοϊού δεν το βιώνουν έτσι. «Είναι πρωτοφανής η στάση των παιδιών», σχολιάζει ο κ. Πίτσικας, «έχουν ήδη εκπαιδευθεί στα μέτρα υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται να πούμε δεύτερη φορά “αραιώστε” ή “απολυμάνετε τα χέρια”». Τρεις ομαδάρχες είναι επιφορτισμένοι να μοιράζουν αντισηπτικό, αν και τα παιδιά έχουν πλέον μάθει να πλένουν τα χέρια τους πολύ… σχολαστικά!

Επίσης, η μακρά περίοδος της καραντίνας ώθησε τα παιδιά να κάνουν μια επαναξιολόγηση των προτεραιοτήτων τους. «Παλιά υπήρχαν παιδιά που έθεταν ως όρο για να έρθουν στην κατασκήνωση, να τους επιτραπεί να έχουν τα ηλεκτρονικά τους παιχνίδια ή το κινητό μαζί τους», θυμάται ο κ. Πίτσικας, προσθέτοντας πως «φέτος όχι μόνον δεν εγείρουν τέτοιες απαιτήσεις, αλλά αδιαφορούν πλήρως, επιζητούν το παιχνίδι με τους συνομηλίκους τους και την επαφή με τη φύση». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή