Δύσκολη μάχη με τις φλόγες στις Κεχριές

Δύσκολη μάχη με τις φλόγες στις Κεχριές

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη παρέμενε μέχρι αργά χθες το βράδυ η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 12 το μεσημέρι κοντά στο χωριό Κεχριές, στην Κόρινθο. Κατά τις απογευματινές ώρες τα στελέχη της Πυροσβεστικής περιέγραφαν την εικόνα από το μέτωπο ως «βελτιωμένη», διευκρινίζοντας ότι «δεν υπήρχε ενιαίο μέτωπο αλλά διάσπαρτες, ενεργές εστίες φωτιάς».

Σε δηλώσεις του κατά τις απογευματινές ώρες χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης είπε για την πυρκαγιά «δείχνει να σταθεροποιείται πλέον. Γίνεται ό,τι είναι εφικτό για την κατάσβεσή της».

Στις 6 μ.μ., πάντως, υπήρξε απόφαση για περαιτέρω ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων και εναερίων μέσων που συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάσβεσης, σε μια προσπάθεια οριοθέτησης της πυρκαγιάς πριν από το τελευταίο φως της ημέρας.

Καθώς μάλιστα η πυρκαγιά κινούνταν νότια, προς το χωριό Αθίκια, η τοπική δημοτική αρχή έδωσε εντολή για προληπτική εκκένωση του οικισμού. Επιπλέον, με τη χρήση σκαπτικών μηχανημάτων γινόταν προσπάθεια δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών τόσο γύρω από το χωριό Αθίκια όσο και στο χωριό Σοφικό, όπως επεσήμανε σε χθεσινές δηλώσεις του ο δήμαρχος Κορίνθου Βασίλης Νανόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πυρκαγιά μαινόταν ανεξέλεγκτη και η κατεύθυνση των ανέμων την έσπρωχνε προς το χωριό Σοφικό. Σύμφωνα με τοπικές ιστοσελίδες οι κάτοικοι του χωριού Αθίκια μεταφέρθηκαν σε μια εκκλησία και το δημοτικό σχολείο Σολομού Κορινθίας.

Μέχρι και τη δύση του ηλίου ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν 8 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη. Στο έδαφος αντίστοιχα, επιχειρούσαν 143 πυροσβέστες με 42 οχήματα από την Κόρινθο, την Αττική, τη Δυτική Ελλάδα και άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ακόμα 4 ομάδες από τα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής καθώς και το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα επιχειρήσεων.

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε πευκόφυτη έκταση και λόγω των ισχυρών ανέμων που έφταναν σε ένταση ακόμα και τα 7 μποφόρ πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Ενδεικτικό της επικινδυνότητάς της ήταν ότι μιάμιση ώρα μετά την έναρξη της πυρκαγιάς στο μέτωπο μετέβησαν εσπευσμένα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, όπως επίσης και ο κλαδάρχης Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Γιώργος Πουρνάρας.

Την επιχείρηση συντόνιζε ο ίδιος ο αρχηγός του Σώματος Στέφανος Κολοκούρης.

Νωρίτερα, τέσσερα χωριά και μία κατασκήνωση, που βρίσκονται κοντά στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά στις Κεχριές εκκενώθηκαν. Πρόκειται για τους οικισμούς Αγιος Κωνσταντίνος, Γαλατάκι, Δήμες και Ζίμενς, οι κάτοικοι των οποίων μεταφέρθηκαν με λεωφορεία και δικά τους μέσα σε ασφαλές μέρος μακριά από το μέτωπο της φωτιάς. Το ίδιο συνέβη προληπτικά και με τα παιδιά που φιλοξενούνταν σε κατασκήνωση που λειτουργεί στο σημείο. Σημειώνεται ότι φωτιά στην ίδια περιοχή είχε ξεσπάσει και στις 9 Ιουλίου.

Τέλος, καλή εικόνα παρουσίαζαν χθες το βράδυ οι πυρκαγιές σε Αρχαία Ολυμπία και τους Λοκρούς Φθιώτιδας που εκδηλώθηκαν νωρίς χθες το απόγευμα. Συνολικά, στο διάστημα από τις 7 το απόγευμα της Δευτέρας μέχρι τις 7 το απόγευμα χθες, εκδηλώθηκαν 57 πυρκαγιές.

Για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 4) για τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου. Το προσωπικό της Πυροσβεστικής σε Αττική, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο βρίσκεται σε γενική επιφυλακή, ενώ στις άλλες 10 Περιφέρειες έχει διαταχθεί μερική επιφυλακή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή