Μικροί ποιητές εντυπωσίασαν σε διεθνή διαγωνισμό

Μικροί ποιητές εντυπωσίασαν σε διεθνή διαγωνισμό

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ποτέ άλλοτε ο ουρανός δεν ήταν τόσο σκοτεινός/Ποτέ άλλοτε η ζωή μου δεν ήταν τόσο άδεια/Ποτέ άλλοτε δεν ήμουν τόσο ευάλωτος». Κι όμως οι στίχοι αυτοί, γραμμένοι στο πρωτότυπο στα αγγλικά, ανήκουν σε ένα 13χρονο αγόρι από την Ελλάδα. Ετσι ξεκινά το «Ποίημα Εμπνευσης» (Inspirational Poem) με το οποίο ο μικρός Δημοσθένης – Δημήτριος Δεσποτίδης απέσπασε το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης, Τέχνης, Λόγου και Τραγουδιού για παιδιά 9-18 ετών, που διοργάνωσε ο οργανισμός Never Such Innocence του Λονδίνου σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο στην Αθήνα. Ο διαγωνισμός του οργανισμού Never Such Innocence, που έχει στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων στον πόλεμο και τη σύρραξη, ήταν φέτος αφιερωμένος στη συμπλήρωση 75 ετών από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Ελληνας μαθητής συμμετείχε με το έργο του στην κατηγορία «A Fight for Freedom» για παιδιά 11-14 ετών, που εστίαζε στη συνεισφορά στον αγώνα των ανθρώπων από την Αφρική, την Καραϊβική και των χωρών της Κοινοπολιτείας. «Κίνητρό μου τα τυχερά μου φτερά, τα οποία με οδήγησαν στα αστέρια. Πολύ δύσκολα μπορούσα να διακρίνω μια ακτίνα φωτός μέσω του τούνελ. Από πού προέρχεται όλη αυτή η ομορφιά; Μήπως από κάποιο θαύμα;» έγραψε ο Δημοσθένης – Δημήτριος, εντυπωσιάζοντας την κριτική επιτροπή που ξεχώρισε το ποίημά του ανάμεσα σε χιλιάδες συμμετοχές από 44 χώρες.

Ξεκίνησε να «παίζει» με τις λέξεις από τα 8 του. Οπως λέει στην «Κ» η μητέρα του, Μαργαρίτα Βαρθολομαίου, «από πολύ μικρός διάβαζε αγγλική λογοτεχνία και έκανε περιλήψεις με δικά του λόγια στα αγγλικά (σ.σ. πάει σε αγγλικό σχολείο στην Αθήνα), ενώ έφτιαχνε στιχάκια και τα διάβαζε στους φίλους και σε εμάς την οικογένειά του». Ντίκενς, Καβάφης, Πηνελόπη Δέλτα, Βιζυηνός, Βερν… Ο Δημοσθένης – Δημήτριος διάβαζε τα πάντα αχόρταγα και υπήρξε τυχερός που το σχολείο του όχι μόνο ανίχνευσε αλλά ανέλαβε να εξελίξει αυτή την κλίση στα γράμματα. Λόγω κορωνοϊού, η τελετή βράβευσης έγινε διαδικτυακά, αλλά η περηφάνια της οικογένειάς του, από το σπίτι και το σχολείο, ήταν η ίδια. Την πρώτη θέση στον διαγωνισμό ποίησης για παιδιά 9-11 ετών στην κατηγορία «75» κατέκτησε επίσης μια Ελληνίδα, η μικρή Μαρία – Δέσποινα Μπουρνάζου, ενώ στην ίδια κατηγορία στον διαγωνισμό Λόγου πρώτος αναδείχθηκε ο Ραφαήλ Παρλαπάνης!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή