Ανάλυση: Δεν θα γίνεις Ελληνας ποτέ…

Ανάλυση: Δεν θα γίνεις Ελληνας ποτέ…

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εποχή που οι Έλληνες δεν ήταν ρατσιστές -ή τουλάχιστον έτσι βαυκαλιζόμασταν το 2004- η Θ' Σύνοδος της «Βουλής των Εφήβων» εξέδωσε τα ετήσια πορίσματά της. Η εν λόγω «Βουλή» -που έγινε θεσμός από μια ιδέα του Αντώνη Σαμαράκη- απαρτίζεται από 300 αγόρια και κορίτσια τα οποία είναι σιμά-κοντά στα 18 τους χρόνια.

Τα παιδιά αυτά κατέληξαν (κατά πλειοψηφία) σε ψήφισμα με το οποίο ζητούν α) να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών στην Ελλάδα στις 300.000 β) να τεθούν όρια στην είσοδο αλλοδαπών στη χώρα. Οι νέοι ψηφίσαν επίσης υπέρ της εφαρμογής σκληρότερης πολιτικής στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη διότι, «σ' αυτή την ακριτική περιοχή, οι Έλληνες κινδυνεύουν να βρεθούν στο περιθώριο».

Τότε οι «πολλοί ξένοι» δεν ήσαν μελαψοί, ούτε «πολιτισμικώς απροσάρμοστοι μωαμεθανοί», αλλά κατατρεγμένοι από τον κομμουνισμό και την συνακόλουθη φτώχεια Αλβανοί. Ήταν η εποχή που κυκλοφορούσε το ανθελληνικό σύνθημα «δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ, Αλβανέ…»• τότε είχαμε την εποποιία του Οδυσσέα Τσενάι που αρίστευσε στο σχολείο αλλά δεν έπρεπε να γίνει σημαιοφόρος, ασχέτως αν μετείχε της ελληνικής Παιδείας• τότε σε χωριό της Βορείου Ελλάδος είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία των αλλοδαπών μετά την δύση του ηλίου διότι (όπως είχε πει ο πρόεδρος της κοινότητας) «οι δικοί μας Αλβανοί είναι μια χαρά παιδιά, αλλά δεν βλέπετε στην τηλεόραση τις γίνεται με τους Αλβανούς;»• τότε, το 2004, δολοφονήθηκε στην Ζάκυνθο ο Γκράμος Παλούσι επειδή πανηγύρισε την νίκη της Εθνικής Αλβανίας, επί της Εθνικής Ελλάδος• προφανώς δεν είχε μάθει «ποιοι τίμησαν με το άθλημα αυτό μια Ελλάδα. Ο αχάριστος», που θα 'λεγε και ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ για την θέση του Συντονιστή Εκπαίδευσης Προσφύγων του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων Μαλακάσας. Τονίζουμε το «εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ», όχι επειδή έχει ευθύνη ο κ. Κώστας Γαβρόγλου για την τοποθέτησή του σε αυτήν την θέση. Ο ρατσισμός δεν ανιχνεύεται εκ των προτέρων, φαίνεται μόνο όταν εκδηλωθεί.  Τέμνει δε οριζοντίως τα κόμματα και μπορούμε να φανταστούμε πόσα περί «αριστείας» θα ακούγαμε αν ο κ. Κωνσταντίνος Καλέμης ήταν επιλογή της νυν κυβέρνησης.

Θυμίζουμε όλα τα παραπάνω διότι το νέο αφήγημα των ρατσιστών, το καινούργιο τους παραμύθι, είναι «άλλο οι Αλβανοί, που έχουμε λίγο πολύ τα ίδια χαρακτηριστικά (βρωμοαλβανούς τους αποκαλούσαν τότε), και άλλο οι τωρινοί που είναι πολιτισμικώς ασύμβατοι». Τα επισημαίνουμε όχι για να δείξουμε ότι οι Έλληνες είναι ρατσιστές -δεν είναι καν οι περισσότεροι- αλλά αρκεί και μια μειοψηφία για να υπάρχει ρατσιστικό φαινόμενο στην χώρα• σάμπως η Κου Κλουξ Κλαν είναι πλειοψηφικό ρεύμα στις ΗΠΑ; Η Βουλή των Εφήβων του 2004 (34 χρονών είναι σήμερα τα μέλη της) απλώς παπαγάλιζε τις προκαταλήψεις των μεγάλων για τους Αλβανούς• πως νομίζετε προέκυψε ο μαγικός αριθμός των 300.000 μεταναστών που «χρειαζόταν η χώρα» και δεν ήταν 200.000 ή 400.000;

Ο ρατσισμός είναι επίκτητος, αλλά βαθιά ριζωμένος τρόπος σκέψης -τόσο πολύ που φαίνεται φυσιολογικός- αλλά εξηγείται λογικώς. Η τυπική και άτυπη (κοινωνική) παιδεία ημών των μεγαλυτέρων ήταν βασισμένη στην ομοιοπολιτισμικότητα• αυτό είχαμε, αυτό έστω αρρήτως διδαχθήκαμε. Χρειάζεται σοβαρή πολιτισμική υπέρβαση για αν το ξεπεράσουμε, να «μετέχουμε της ελληνικής παιδείας» η οποία πάντοτε στην ιστορία ενσωμάτωνε τον «άλλο»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή