Μια δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο διαφορετική από τις άλλες

Μια δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο διαφορετική από τις άλλες

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι σαφές ότι ένας νέος άνεμος φυσά στο Προεδρικό Μέγαρο, όπως φάνηκε και στη δεξίωση για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, που έγινε την Παρασκευή. Δεν πνέει σαρωτικά, αλλά σίγουρα ανανεώνει την ατμόσφαιρα. Ας ξεκινήσουμε από το προφανές για εμάς τις γυναίκες: Η εικόνα της προέδρου, ως επικεφαλής του κράτους και των Ενόπλων Δυνάμεων, να εκφωνεί τον λόγο της ανάμεσα στους παρατεταγμένους εύζωνες ήταν πράγματι συγκινητική. Εκανε τις παριστάμενες να νιώσουν υπερηφάνεια και αισιοδοξία ότι, επιτέλους, η συνεχής μάχη για ισότητα στη χώρα μας έχει αποδώσει κάποιους καρπούς.

Μια δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο διαφορετική από τις άλλες-1

Η καθιερωμένη συνάντηση στο κιόσκι διήρκεσε παραπάνω φέτος. (Φωτ. ΑΠΕ)

Η δεξίωση ήταν λιτή, με κανόνες ασφαλείας και περιορισμένη προσέλευση, λόγω της πανδημίας. Σε γενικές γραμμές, όσοι προσήλθαν ήταν προσεκτικοί και απέφυγαν τους εναγκαλισμούς. Η ήρεμη φωνή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, σε τόνο όπως πάντα σταθερό, δίχως εξάρσεις, η ισορροπημένη τοποθέτησή της για τα εθνικά θέματα και οι προσεκτικά επιλεγμένες λέξεις ενός τιθασευμένου συναισθήματος για την Αγία Σοφία φανερώνουν το στίγμα της. Πέρα από αυτό, η έντονη παρουσία  των ανθρώπων που έχουν συμβάλει στην πολιτιστική παραγωγή από διαφορετικά μετερίζια, αποδεικνύει ότι αυτό το σπουδαίο ανθρώπινο κεφάλαιο αποτελεί για την Πρόεδρο μια καθοριστική συνισταμένη της σύγχρονης ταυτότητάς μας.

Μια δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο διαφορετική από τις άλλες-2

Η λίστα των καλεσμένων ήταν μικρή λόγω της επιδημίας. (Φωτ. ΑΠΕ)

Ταυτόχρονα, εργαζόμενοι που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό στην καραντίνα για να υπηρετήσουν εμάς που μέναμε σπίτια μας, πήραν τιμητική πρόσκληση: υπάλληλοι της καθαριότητας και των σούπερ μάρκετ, διανομείς φαγητού και, βέβαια, ιατροί και νοσηλευτές πέρασαν το κατώφλι του Μεγάρου την Παρασκευή. Βροντερό «παρών» έδωσαν, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, οι αντιστασιακοί. Αξίζει να σημειώσουμε μια μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια. Μετά την εκφώνηση του λόγου, η Πρόεδρος πλησίασε πρώτα αυτούς που αγωνίστηκαν για τη Δημοκρατία και ύστερα τους πολιτικούς αρχηγούς.

Μια δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο διαφορετική από τις άλλες-3

Οι Ενοπλες Δυνάμεις έδωσαν επίσης το «παρών». (Φωτ. ΑΠΕ)

Εντύπωση προκάλεσε η διάρκεια της κλασικής συνάντησης στο κιόσκι, μακριά από τους δημοσιογράφους, η οποία ξεπέρασε το συνηθισμένο μισάωρο. Τόσο εκεί, όσο βέβαια και στα πηγαδάκια, το θέμα συζήτησης ήταν τα ελληνοτουρκικά, η ένταση στο Καστελλόριζο και η προσευχή στην Αγία Σοφία. Η αποκλιμάκωση δεν είχε έρθει ακόμα και ερωτηθείς ο πρωθυπουργός για το τι συζητήθηκε είπε λακωνικά πως επρόκειτο για συμβούλιο δίχως πρακτικά. Λογικό ήταν, πάντως, το κλίμα να μαρτυρά αφενός εγρήγορση για τα εθνικά θέματα, αφετέρου εμπεδωμένη πίστη στις δυνάμεις μας.

Τα απρόοπτα δεν έλειψαν, με ένα ποτήρι να σπάει στα πόδια της Γιάννας Αγγελοπούλου, δίχως –ευτυχώς– τραυματισμούς. Οσο για το αστείο της βραδιάς, το είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Πέτρο Ευθυμίου: σε πρόσφατη περιοδεία του, τον πλησίασε μια ηλικιωμένη γυναίκα για να του εξομολογηθεί: «Αλέξη, εσένα αγαπάμε, εσένα θέλουμε. Είμαστε όλοι ΠΑΣΟΚ εδώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή