Αλογα και γαϊδουράκια σε ασφαλές καταφύγιο

Αλογα και γαϊδουράκια σε ασφαλές καταφύγιο

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν; Οχι όσο περνάει από το χέρι των ανθρώπων του Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών, που από το 2006 φροντίζει τα κακοποιημένα, εγκαταλελειμμένα ή άρρωστα ιπποειδή. Από τα άλογα κούρσας που δεν είναι πια «αξιόμαχα», μέχρι τα ελληνικά γαϊδουράκια που αποτελούν σήμερα είδος υπό εξαφάνιση και τα μουλάρια που εγκαταλείπονται να πεθάνουν από τη δίψα και την ασιτία. «Συμβαίνουν τέτοια πράγματα εν έτει 2020;», θα αναρωτηθεί κάποιος. Ας σκεφτούμε μόνο πόσο οικεία είναι από τις εξορμήσεις μας ανά την Ελλάδα η εικόνα ενός φανερά υποσιτισμένου αλόγου ή γαϊδουριού αφημένου σε κάποιο χωράφι χωρίς φαγητό ή προστασία από τον ήλιο ή τη βροχή. Πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί εάν υπάρχει κάποιος να φροντίζει αυτό το ζώο, πριν κι εμείς απομακρυνθούμε.

Συμβαίνουν λοιπόν τέτοια πράγματα. Το επιβεβαιώνουν τα ζωάκια που φιλοξενούνται σήμερα στις εγκαταστάσεις του ΕΣΠΙ στο Μαρκόπουλο. Οπως ο Στρατής, ένα γαϊδουράκι που τον Ιανουάριο εντοπίστηκε στη Νάξο ταλαιπωρημένο, σχεδόν ανήμπορο να σηκωθεί. Είχε εντοπιστεί από κατοίκους του νησιού που ειδοποίησαν τη Φιλοζωική Νάξου, που με τη σειρά της κάλεσε την αστυνομία. Μέσα σε λίγες μέρες ο Στρατής «μετακόμισε» στους στάβλους Μερέντα στο Μαρκόπουλο για να τύχει της κατάλληλης περίθαλψης και φροντίδας. Οπως ο Αρης, ένα πανέμορφο αλογάκι που ζούσε στον δημοτικό «ζωολογικό κήπο» της Κάσου και μεταφέρθηκε στο ΕΣΠΙ κατόπιν εισαγγελικής εντολής τον Μάιο του 2019. Ενα χρόνο μετά, ακόμα δυσκολεύεται να νιώσει ασφάλεια, λένε οι υπεύθυνοι του ΕΣΠΙ. Αντίθετα, ο Λάκης, ένα ελληνικό άλογο άνω των 20 ετών, που βρέθηκε παρατημένο να τρέχει στη λεωφόρο Σπάτων, ταλαιπωρημένο και αφυδατωμένο, ήδη ανταποκρίνεται στη θεραπεία και αναμένεται να επανέλθει γρήγορα σε πιο υγιή κατάσταση. Υπάρχουν όμως και πιο τυχερά ζώα. Η Νικολέττα, μία φοράδα 21 ετών, είχε όλη της τη ζωή πολλή αγάπη και στοργή. Ομως η ατυχία χτύπησε την οικογένεια που τη φρόντιζε και δεν μπορούσε πια να τη συντηρεί. Ευθυτενής και πανέμορφη, η Νικολέττα ζει πλέον στον ΕΣΠΙ περιμένοντας υπομονετικά να βρεθεί η επόμενη οικογένεια που θα της προσφέρει την αγκαλιά της.

Αναδοχή

Η υιοθεσία όσων ζώων έχουν αναρρώσει παραμένει ο βασικός στόχος, ωστόσο κάποιος μπορεί να βοηθήσει και μέσω του προγράμματος αναδοχής. Καταβάλλοντας το ποσό των 70 ευρώ ετησίως, μπορεί ο καθένας να γίνει ανάδοχος ενός ζώου συμβάλλοντας στο κόστος συντήρησης των εγκαταστάσεων, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, του φαγητού, του ροκανιδιού κ.λπ. Οι ανάγκες είναι πολλές και ο Σύλλογος εξαρτάται αποκλειστικά από την οικονομική ενίσχυση των μελών του και από δωρεές. Γι’ αυτό, με στόχο την ενίσχυση του Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών, αυτή την Παρασκευή διοργανώνεται μεγάλη… ΙΠΠΟ-γιορτή στη Γαϊδουροχώρα, έναν εναλλακτικό χώρο ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης στο Κορωπί αφιερωμένο στο γαϊδουράκι. Οι δύο φορείς μάς καλούν από τις 8 μ.μ. και έως αργά το βράδυ, να απολαύσουμε τη νυχτερινή μαγεία του κτήματος, με μουσική και ποτό και να βοηθήσουμε με την παρουσία μας την κοινή προσπάθεια. Είσοδος 4 ευρώ με κρασί ή μπίρα. Μέρος των εσόδων θα διατεθούν για την υποστήριξη του ΕΣΠΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή