ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χορήγηση αδειών σε κρατουμένους με αυστηρούς όρους

Χορήγηση αδειών σε κρατουμένους με αυστηρούς όρους

Αυστηροποιείται το καθεστώς χορήγησης αδειών σε κρατουμένους, όπως επίσης οι μεταγωγές στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού και στις αγροτικές φυλακές. Οι σχετικές ρυθμίσεις έχουν ενσωματωθεί σε ν/σ που κατήρτισε η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής και πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση από το υπ. Προστασίας του Πολίτη.

Τις βασικές προβλέψεις του ν/σ παρουσίασε ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή. Επεσήμανε ότι «επαναπροσδιορίζεται η διαδικασία εισαγωγής κρατουμένων σε θεραπευτικά καταστήματα κράτησης». Η ρύθμιση αφορά κυρίως το ψυχιατρείο Κορυδαλλού, όπου με διάφορα προσχήματα κρατούμενοι πετύχαιναν τη μεταγωγή τους εξασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες κράτησης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η μεταγωγή στο ψυχιατρείο προβλέπεται ότι θα γίνεται μόνο με γνωμάτευση διευθυντή ψυχιατρικής κλινικής και όχι απλού γιατρού.

Αυστηρότερες προϋποθέσεις προβλέπει το ν/σ για τη χορήγηση αδειών και τη μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές. Ενδεικτικά, όσοι εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης θα δικαιούνται άδεια αφού πρώτα εκτίσουν 12 χρόνια ποινής, αντί για 8 που ισχύει σήμερα. Αντίστοιχα, όσοι εκτίουν ποινές κάθειρξης άνω των 10 ετών θα εξασφαλίζουν δικαίωμα άδειας αφού πρώτα συμπληρώσουν τα 2/5 της ποινής, αντί 1/5 που ισχύει σήμερα. Τα παραπάνω ισχύουν στο ακέραιο και για τις μεταγωγές στις αγροτικές φυλακές.

Σε ό,τι αφορά τους καταδικασμένους για τρομοκρατία, «απαγορεύεται εφεξής η μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές και στην κεντρική αποθήκη του Κορυδαλλού». Σημειώνεται ότι κυβερνητικός στόχος είναι η μετατροπή της φυλακής Δομοκού σε πειθαρχική φυλακή τύπου Γ΄ και η μεταφορά σε αυτήν σκληρών κακοποιών και όσων εκτίουν ποινές φυλάκισης για τρομοκρατία. Οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι θα υπαχθούν σε ξεχωριστό καθεστώς, οι λεπτομέρειες του οποίου θα καθοριστούν με Π.Δ. ή νομοθετική ρύθμιση.

Το νομοσχέδιο, τέλος, παρέχει τη δυνατότητα πρόσληψης σωφρονιστικών υπαλλήλων προσωπικού εξωτερικής φρουράς εκτός ΑΣΕΠ, αλλά με τη διαδικασία που προσελήφθησαν οι 1.500 ειδικοί φρουροί στην ΕΛ.ΑΣ. Για να επιτευχθεί ο στόχος, στο νομοσχέδιο γίνεται επίκληση του κατεπείγοντος: «Σοβαροί λόγοι δημοσίου συμφέροντος που αφορούν την ασφάλεια των καταστημάτων κράτησης καθιστούν αναγκαία τη θεσμοθέτηση διαδικασιών που θα διασφαλίζουν την ταχεία κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων».