Δύο αγνοούμενοι από το ναυάγιο της Χάλκης

Δύο αγνοούμενοι από το ναυάγιο της Χάλκης

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιχείρηση διάσωσης σκάφους με περίπου 50 αλλοδαπούς, το οποίο έπλεε ακυβέρνητο σε απόσταση 17 ναυτικών μιλίων νοτιοανατολικά της Ρόδου, ξεκίνησε χθες το βράδυ. Ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού ειδοποιήθηκε λίγο μετά τις 7 ότι το συγκεκριμένο σκάφος βρίσκεται σε «δυσχερή θέση». Στο σημείο έσπευσαν σκάφη του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και παραπλέοντα φορτηγά πλοία. Η αρχική πληροφορία για φωτιά στο μηχανοστάσιο δεν επιβεβαιώθηκε, ενώ το Λιμενικό ειδοποιήθηκε για το συμβάν μέσω του «Olympia  Radio», που χρησιμοποιείται από συμβατικά σκάφη.

Ενας 35χρονος πρόσφυγας από τη Συρία και ο μόλις τεσσάρων ετών γιος του αγνοούνται από το ναυάγιο της Χάλκης. Αυτό επιβεβαίωσε και επισήμως χθες με ανακοίνωσή του το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος. Ηδη από τη νύχτα της Τρίτης, μια 36χρονη γυναίκα από τη Συρία που διεσώθη, ενημέρωσε τα στελέχη του Λιμενικού ότι είχε χάσει τα ίχνη του ανήλικου παιδιού και του συζύγου της. Την Τετάρτη, κατά την εξέτασή τους από στελέχη του Λιμεναρχείου Ρόδου, τρεις ακόμα διασωθέντες επιβεβαίωσαν τη μαρτυρία της γυναίκας. Τυπικά οι έρευνες για τον εντοπισμό των δύο αγνοουμένων συνεχίστηκαν για τρίτη και τελευταία ημέρα χθες, με τα στελέχη του Λιμενικού πάντως να αναγνωρίζουν ότι οι πιθανότητες πατέρας και γιος να βρεθούν ζωντανοί είναι ιδιαίτερα περιορισμένες. Για να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να συγκαταλέγονται στους 19 που μεταφέρθηκαν από τουρκικές ακταιωρούς στα παράλια της Τουρκίας, τα στελέχη του Λιμενικού απηύθυναν ερώτημα στους Τούρκους συναδέλφους τους. Η απάντηση που πήραν ήταν αρνητική. Ο ένας από τους πέντε αλλοδαπούς που περισυνελέγησαν από ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και μεταφέρθηκαν στην Κάρπαθο συνελήφθη, καθώς αναγνωρίστηκε από τους υπόλοιπους διασωθέντες ως ο ένας από τους έχοντες την ευθύνη χειρισμού του σκάφους. Πρόκειται για  41 ετών υπήκοο Ιράκ, εις βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία σε βαθμό κακουργήματος. Ως διακινητές κατηγορούνται ακόμα τρία άτομα, από την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο και το Ιράκ. Οδηγήθηκαν χθες ενώπιον του εισαγγελέα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Κ» ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χρήστος Ευστρατίου, και οι 77 διασωθέντες φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο της Ρόδου, το οποίο μίσθωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Με ευθύνη του ΕΟΔΥ υποβλήθηκαν σε τεστ για κορωνοϊό. Η θαλαμηγός «Sea Power» απέπλευσε το απόγευμα της Τρίτης από τα παράλια της Τουρκίας –πιθανόν από το λιμάνι Φετιγιέ– και είχε προορισμό τη Νότια Ιταλία. Ενώ βρισκόταν 21 ναυτικά μίλια δυτικά της Χάλκης, έβαλε νερά και άρχισε να βυθίζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή