Σε έντονους ρυθμούς η Διακομματική για την ανάπτυξη της Θράκης

Σε έντονους ρυθμούς η Διακομματική για την ανάπτυξη της Θράκης

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εντονότατους ρυθμούς εργασίας εισήλθε από σήμερα η Διακομματική Επιτροπή “για την Ανάπτυξη της Θράκης” που συγκροτήθηκε, ως γνωστόν, μετά από πρόταση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στις αρχές Ιουλίου και ομόφωνη απόφαση της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής στα μέσα του καλοκαιριού. Η Επιτροπή είναι 25μελής με αναλογική της δύναμης των κοινοβουλευτικών ομάδων εκπροσώπηση των βουλευτών και έχει λάβει 6μηνη προθεσμία για την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων.

Πρόκειται για μια “πολιτική Επιτροπή, η οποία έχει σαν στόχο να μαζέψει, να αξιολογήσει, να ιεραρχήσει και να προτείνει πολιτικές”, επισήμανε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης η πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής Θεοδώρα Μπακογιάννη. Παράλληλα, ανακοίνωσε τη σύνθεση των δύο Ομάδων Εργασίας που αποφασίστηκε να δημιουργηθούν. Πρόκειται για τις ομάδες Αναπτυξιακών Θεμάτων, και Θεσμικών κιαι Διασυνοριακών Θεμάτων. Η πρώτη θα εστιάσει, μεταξύ άλλων, σε θέματα σχετικά με τις υποδομές, τα εργασιακά, το περιβάλλον, την ενέργεια, τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, την τεχνολογική και ψηφιακή ανάπτυξη. Η δεύτερη θα ασχοληθεί με θέματα εργασιακά ή περιβαλλοντικά, ασφάλειας, παιδείας και εκπαίδευσης, πολιτισμού, κοινωνικής οργάνωσης και υγείας, θέματα που εφάπτονται του μεταναστευτικού, της μειονότητας και των συνόρων.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να τεθεί σε λειτουργία πλατφόρμα διαβούλευσης που δημιουργήθηκε με τη συνδρομή ειδικών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η εν λόγω πλατφόρμα, όπως ανακοινώθηκε,  θα παρέχει πληροφορίες για τη σύσταση και το έργο της Επιτροπής, και θα είναι η βασική γραμμή επικοινωνίας με τους φορείς και τους πολίτες για κατάθεση προτάσεων και μελετών.

Ως προς το σχεδιασμό των δραστηριοτήτων της αμέσως προσεχούς περιόδου, ξεχωρίζει ο προγραμματισμός επισκέψεων ασφαλώς στη Θράκη, αλλά και σε κομβικά, για το έργο της επιτροπής, υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών, Εθνικής Αμυνας, και Πολιτισμού.

Βουλευτές από όλα τα κόμματα με παρεμβάσεις τους εξέφρασαν σκέψεις και προβληματισμούς και κατέθεσαν προτάσεις, με εκείνη του κ. Ν. Φίλη (ΣΥΡΙΖΑ) να ξεχωρίζει μεταξύ άλλων αφού αφορά ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα: “Θα γνωρίζετε οι περισσότεροι ότι ένα από τα δυστυχέστερα,  το τονίζω, δυστυχέστερα τμήματα γυναικών στη χώρα μας ζει στη Θράκη υπό τις συνθήκες μιας πατριαρχικής και θρησκοληπτικής κοινωνίας. Εννοώ τις γυναίκες της μειονότητας. Πρέπει η φωνή αυτών των ανθρώπων να ακουστεί στην Επιτροπή μας και η Επιτροπή να αναζητήσει συνομιλητές, ιδιαίτερα σε αυτούς τους χώρους. H φωνή των ανθρώπων που δεν έχουν φωνή και ζουν στη Θράκη πρέπει να ακουστεί με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης. “Έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε και έχουμε πάρα πολλά να πούμε και έχουμε τη δυνατότητα να τα βάλουμε όλα αυτά πάνω σε ένα χαρτί” σημείωσε η κυρία Μπακογιάννη.

Ελαφρύ “άρωμα” κομματικής αντιπαράθεσης υπήρξε, κάποια στιγμή, καθώς η βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αθανασία Αναγνωστοπούλου μίλησε επικριτικά για επιλογές της σημερινής κυβέρνησης.

“Μην πάμε, όμως τώρα σε όλα τα σημεία αντιπαράθεσης”, την διέκοψε η κυρία Μπακογιάννη.

“Δεν πάω σε αντιπαράθεση, αλλά και η αντιπαράθεση δεν είναι κακή σε αυτά τα θέματα”, σχολίασε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

“Θα την αρχίσουμε την αντιπαράθεση λίγο αργότερα. Ας συμφωνήσουμε τώρα στα βασικά” επέμεινε η πρόεδρος της Διακομματικής κλείνοντας το θέμα.

Λίγο αργότερα, η κυρία Μπακογιάννη έκανε ακόμη μία “κριτική” παρέμβαση, αυτή τη φορά με αφορμή τοποθέτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ: "Πρέπει να δούμε και την ανάπτυξη. Ένα μεγάλο κομμάτι είναι η ισονομία που έχει γίνει καραμέλα τόσα χρόνια σε όλους. Είμαι 50 χρονών και τα προβλήματα της μειονότητας είναι τα ίδια. Δεν έχει αλλάξει τίποτα”, είπε.

“Κύριε Ζεϊμπέκ, εγώ ασχολούμαι με τη Θράκη 25 χρόνια, είμαι λίγο μεγαλύτερη από εσάς. Οι διαφορές ανάμεσα στο πριν από το ’90 και μετά το ’90, είναι κολοσσιαίες. Η ισοπέδωση της προσπάθειας «50 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα» είναι άδικη. Είναι άδικη για τους ίδιους τους ανθρώπους της Θράκης, είναι άδικη για τις προσπάθειες που έκαναν. Είναι άδικη για όλα αυτά που έγιναν”, σχολίασε η κυρία Μπακογιάννη.

“Κυρία Πρόεδρε, να πω κάτι, γιατί παρερμηνεύτηκαν αυτά που είπα. Βεβαίως, δεν είπα ότι δεν έχει γίνει τίποτα, σχετικά με τη μειονότητα. Βεβαίως έγιναν βήματα, αλλά τα προβλήματα που αφορούν τη μειονότητα παραμένουν ίδια. Αυτό είπα, δεν τα ισοπέδωσα όλα”, προσπάθησε να διευκρινίσει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

“Αλίμονο μας αν ήταν ίδια, κύριε Ζεϊμπέκ” απάντησε η κυρία Μπακογιάννη.

Ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ λίγο νωρίτερα σημείωνε μεταξύ άλλων: “Το σημαντικό για μένα είναι το εξής. Να μην διαψευσθούν οι προσδοκίες των Θρακιωτών. Δεν λέμε ότι καμία κυβέρνηση δεν υλοποίησε τίποτα από τότε. Η κάθε κυβέρνηση που ερχόταν, και στα θέματα τα καθαρά μειονοτικά και στα άλλα αναπτυξιακά, όλο και κάτι έκανε. Αλλά το θέμα είναι σήμερα, όπως είναι η κατάσταση η γεωστρατηγική, όπως είναι η οικονομική κατάσταση στην περιοχή, να μην καλλιεργηθούν υπέρμετρες προσδοκίες από την Επιτροπή, διότι νομίζω δεν έχουμε τη δυνατότητα να διαψεύσουμε για ακόμη μια φορά τους συμπολίτες μας. Διότι, το ψυχολογικό τραύμα, θα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Δεν το θέλουμε αυτό”.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή