ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Και οι εβδομήντα εννέα αθωώθηκαν

kai-oi-evdominta-ennea-athoothikan-2001062

Αίσιο τέλος είχε η δικαστική περιπέτεια στην οποία ενεπλάκησαν πριν από λίγους μήνες 68 γονείς, 10 γιατροί και μία μαία από τη Βόρεια Ελλάδα επειδή επέλεξαν οι μεν να φέρουν το παιδί τους στον κόσμο στο σπίτι τους και οι δε να βεβαιώσουν με την υπογραφή τους το γεγονός. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης τους απάλλαξε όλους από την κατηγορία της… υποβάθμισης του περιβάλλοντος από την απόρριψη του πλακούντα για την οποία είχαν βρεθεί στο εδώλιο (σε μια δίκη, όμως, που ο βασικός κατηγορούμενος ήταν ο τοκετός στο σπίτι). Οπως είπε ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του, «μου είναι αδύνατον να χαρακτηρίσω τον πλακούντα μιας γυναίκας απόβλητο».

Τη μηνυτήρια αναφορά είχε καταθέσει η πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Μαιών Θεσσαλονίκης, η οποία ήταν και η βασική μάρτυρας κατηγορίας. Οπως αναφέρει η κ. Μαρία – Μυρτώ Γρίβα, μία εκ των κατηγορουμένων μητέρων, «στην εν λόγω μηνυτήρια αναφορά, οι μητέρες χαρακτηριζόμασταν από το Δ.Σ. του Συλλόγου Μαιών “φερόμενες μητέρες” που καταστρέψαμε τους πλακούντες, οι οποίοι “ήταν η μόνη απόδειξη ότι γεννήσαμε τα παιδιά μας”». Σημειώνεται ότι κατηγορούμενοι βρέθηκαν όλοι ανεξαιρέτως οι γονείς που έκαναν τοκετό στο σπίτι στην περιοχή αρμοδιότητας της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο, χωρίς να διερευνηθεί πώς έγινε η διαχείριση του πλακούντα σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Οπως έλεγαν οι γονείς, «δίνεται η εντύπωση πως κάθε τοκετός στο σπίτι είναι κατά τεκμήριο μια υγειονομική βόμβα».

Στην κατάθεσή του, πάντως, ο ιατροδικαστής κ. Μ. Τσούγκας δήλωσε ότι ο πλακούντας δεν θεωρείται απόβλητο, ενώ ο πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Αθ. Νικολαΐδης υπεραμύνθηκε του δικαιώματος κάθε γυναίκας να γεννάει όπου και όπως επιλέγει και υπερασπίσθηκε τους συναδέλφους του που βεβαίωσαν το αυταπόδεικτο. «Είχα υποσχεθεί στην κόρη μου ότι θα έδινα αυτόν τον αγώνα, για να μπορεί αύριο μόνο αυτή να αποφασίζει για το σώμα της και τη γέννα της», σημειώνει η κ. Γρίβα.