Μαζική προσφυγή για το Σύμφωνο

Μαζική προσφυγή για το Σύμφωνο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βροχή προσφυγών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Ελλάδας για το θέμα του Συμφώνου Συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα. Η πρόσφατη δικαίωση των τεσσάρων ζευγαριών από το ευρωπαϊκό όργανο, το οποίο χαρακτήρισε παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τον αποκλεισμό των ατόμων του ίδιου φύλου από τη δυνατότητα σύναψης του Συμφώνου, έδωσε το «πράσινο φως» για μαζικότερη δράση. Διεκδικώντας ίσα δικαιώματα στην προσωπική ζωή, περισσότεροι από 30 πολίτες έχουν ήδη υπογράψει το κείμενο της νέας προσφυγής που θα κατατεθεί σύντομα.

«Η κάθε ιστορία είναι διαφορετική, αλλά το αίτημα είναι κοινό, να σταματήσουν οι διακρίσεις κατά των ομόφυλων ζευγαριών» λέει στην «Κ» ο σύμβουλος ψυχικής υγείας και συγγραφέας Λύο Καλοβυρνάς, ο οποίος μέσω του περιοδικού «10%» καλεί εκείνους που αισθάνονται ότι θίγονται από το ελλιπές πλαίσιο να δηλώσουν συμμετοχή στη νέα προσφυγή που ετοιμάζει το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι. Ηδη πάνω από 30 άτομα έχουν δηλώσει συμμετοχή, ενώ κάθε μέρα ο αριθμός μεγαλώνει (υπάρχει δυνατότητα και ανώνυμης προσφυγής).

«Είχαμε προαναγγείλει, μετά τη συζήτηση που άνοιξε με αφορμή την τελευταία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ότι εάν η πολιτεία δεν κάνει κάτι για να συμμορφωθεί, θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε με μαζικό τρόπο» σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι Γρηγόρης Βαλλιανάτος, ο οποίος ήταν μεταξύ των εναγόντων της πρώτης προσφυγής (είχε κατατεθεί το 2009). «Είναι κρίμα σε μια ευρωπαϊκή χώρα, που μάλιστα σήμερα προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μια απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου να προκαλεί τέτοια αδιαφορία. Καταλαβαίνουμε την αξιολογική κρίση την περίοδο της γενικής κρίσης και δυστυχίας, αλλά αυτές είναι εύκολες, ανέξοδες λεπτομέρειες που κάνουν τη ζωή μας καλύτερη».

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Νοεμβρίου 2013 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε κρίνει ότι ο αποκλεισμός των ομόφυλων ζευγαριών από το Σύμφωνο Συμβίωσης παραβιάζει το άρθρο 14 (απαγόρευση διακρίσεων) και το άρθρο 8 (δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, επιδικάζοντας αποζημίωση 5.000 ευρώ στον κάθε ενάγοντα. Ηταν η πρώτη καταδίκη του Ευρωδικαστηρίου για το θέμα των διακρίσεων των ομοφυλόφιλων στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή