Επιτέλους οι φοιτητικές παρατάξεις συμφώνησαν!

Επιτέλους οι φοιτητικές παρατάξεις συμφώνησαν!

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) κυκλοφορεί ψήφισμα που φέρει την υπογραφή της ΔΑΠ (Νέα Δημοκρατία), της Πανσπουδαστικής (ΚΚΕ), των ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική αριστερά), της ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ) και της Αριστερής Ενότητας (ΣΥΡΙΖΑ). Δηλαδή, όλων των φοιτητικών παρατάξεων! Πρόκειται για ψήφισμα του Συλλόγου Φοιτητών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών υπέρ της υποψηφιότητας της καθηγήτριας Ελένης Καραμαλέγκου για τη θέση του κοσμήτορα στη Σχολή, η οποία απερρίφθη από το Συμβούλιο του ΕΚΠΑ.

Το ψήφισμα είναι πρωτοφανές, καθώς εδώ και περίπου τριάντα χρόνια, μετά και τη διάλυση της ΕΦΕΕ, ουδέποτε βρήκαν γλώσσα συνεννόησης όλες οι φοιτητικές παρατάξεις (έστω κι αν, κατά καιρούς, υπήρξαν «ανίερες» συμμαχίες παρατάξεων). Μάλιστα, κάποιες παρατάξεις προτείνουν οι φοιτητές να προχωρήσουν σε κατάληψη της Φιλοσοφικής εάν το Συμβούλιο δεν αλλάξει απόφαση.

Διαφορετικές αναγνώσεις

Η σύμπραξη αυτή, βέβαια, μπορεί να «διαβαστεί» από διαφορετικές οπτικές γωνίες: Αρνητικά, από όσους αναλογίζονται τα δεινά που έχει προκαλέσει στη λειτουργία των ΑΕΙ ο κομματισμός και η αυθαιρεσία των φοιτητικών παρατάξεων. Θετικά, από τους ρομαντικούς που θυμούνται τις καλές εποχές του φοιτητικού κινήματος.

«Καταγγέλλεται ομόφωνα ότι το Συμβούλιο του ΕΚΠΑ αρνήθηκε να εγκρίνει την υποψηφιότητα της κ. Καραμαλέγκου για τη θέση του κοσμήτορα της Φιλοσοφικής με το επιχείρημα ότι εναντιώθηκε στην εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου, που προωθεί την απόλυτη υποταγή των ΑΕΙ στις ανάγκες των επιχειρήσεων και γι’ αυτό στη σύνθεσή τους φιγουράρουν στελέχη επιχειρηματικών ομίλων», λέει το ψήφισμα που παρουσιάζει η «Κ».

«Στην πραγματικότητα, θα είναι μία αποστειρωμένη διαδικασία διορισμού διοικήσεων έτοιμων να εφαρμόσουν πλήρως το νέο νόμο-πλαίσιο με βάση τις επιταγές της κυβέρνησης και να συγκρουστούν με τα κινήματα των φοιτητών, των εργαζομένων και των διδασκόντων», προσθέτει και καταλήγει: «Καλούμε τους φοιτητές της Φιλοσοφικής και τη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ να καταδικάσουν την αυταρχική ενέργεια και να παλέψουν ενάντια στην εφαρμογή του νόμου και για το δικαίωμα στις δωρεάν σπουδές υψηλού επιπέδου». Αυτό που επίσης προκάλεσε έκπληξη είναι ότι η ΔΑΠ υποχώρησε και υπέγραψε όχι μόνο την καταδίκη της απόρριψης Καραμαλέγκου, αλλά και το περιεχόμενο του ψηφίσματος.

Από την πλευρά της, η κ. Καραμαλέγκου ανέφερε χθες στην «Κ» ότι «το θέμα δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα ακαδημαϊκής, δεοντολογικής και νομικής φύσεως» και ότι «δεν επιθυμεί στην παρούσα συγκυρία να προκαλέσει με δηλώσεις της όξυνση της κατάστασης που δημιουργήθηκε». Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Στάθης Ευσταθόπουλος, εκτιμά ότι θα κριθεί από νομικούς εάν το Συμβούλιο υπερέβη τις αρμοδιότητές του απορρίπτοντας τη μοναδική υποψηφιότητα.

Πάντως, κατά της απόφασης του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ βάλλουν και πανεπιστημιακοί που έχουν ταχθεί υπέρ των μεταρρυθμίσεων του νόμου Διαμαντοπούλου και καταλογίζουν στο Συμβούλιο ολίσθημα, διότι δίνει επιχειρήματα σε όσους επικρίνουν τη θεσμοθέτησή του. Ενδεικτικά, υποστηρίζεται ότι το Συμβούλιο δεν εξηγεί την απόφασή του, καθώς αναφέρει μόνο ότι «δεν επιλέγουμε ως υποψηφία για το αξίωμα του κοσμήτορα την καθηγήτρια Ελένη Καραμαλέγκου». Ευρύτερα, καθώς τα Συμβούλια συμπληρώνουν σε λίγες ημέρες ένα χρόνο από τη συγκρότησή τους στα ελληνικά ΑΕΙ, παρατηρείται ότι ο δρόμος προς την «ενσωμάτωσή» τους στην ακαδημαϊκή κοινότητα είναι σπαρμένος με εμπόδια, προβλέψιμα και μη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή