Ηλεκτρονική θήκη για σωστή δοσολογία των φαρμάκων

Ηλεκτρονική θήκη για σωστή δοσολογία των φαρμάκων

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια «θαυματουργή» θήκη για φάρμακα θα αναβοσβήνει και θα μιλάει στον ασθενή, όταν ξεχνάει την ημερήσια δόση του ή κατά λάθος λαμβάνει διπλή, ενώ θα ενημερώνει γραπτώς τον φροντιστή ή γιατρό του. Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά για μια από τις πολλές καινοτομίες που πρότεινε διακρατική ομάδα, που συμμετείχε στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό «Urban Health Centers Europe 2.0». Το πιλοτικό πρόγραμμα είναι ένα από τα τρία που επελέγησαν μεταξύ των 85 που κατατέθηκαν. Στη σύνταξη της διακριθείσας πρότασης συμμετείχαν ο Δήμος Παλλήνης (Ελλάδα), η Βαλένθια (Ισπανία), το Μάντσεστερ (Μ. Βρετανία), το Ρότερνταμ (Ολλανδία), το Ριέκ (Κροατία). Οι παρεμβάσεις αφορούν ηλικιωμένους άνω των 75 ετών με πολλαπλές παθήσεις.

Αρχικά για 125 άτομα

«Η ομάδα-στόχος του δήμου μας είναι περί τους 2.500 ηλικιωμένους, αλλά σε πρώτο επίπεδο θα μεριμνήσουμε για 125 άτομα, τα οποία θα εξυπηρετούμε από τέλη Σεπτέμβρη» αναφέρει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Τέντης, γ.γ. του Δήμου Παλλήνης. Η επιλογή των ωφελούμενων γίνεται βάσει της κατάστασης της υγείας τους. Οι δράσεις στοχεύουν στην καταπολέμηση της πολυφαρμακίας και την αποφυγή ατυχημάτων, «που σε βάθος χρόνου περιορίζουν τον χρόνο και το κόστος νοσηλείας τους». Οι παρεμβάσεις, που θα πραγματοποιούνται από το προσωπικό της Κοινωνικής Υπηρεσίας και της Υπηρεσίας του δήμου, περιλαμβάνουν τη χορήγηση της εν λόγω συσκευής, που συνδέεται με ηλεκτρονικό υπολογιστή και έχει τη δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων από κινητό ή Ιντερνετ, επίσκεψη στον χώρο των ηλικιωμένων και αλλαγές στη διαρρύθμιση, ώστε να αποφεύγονται ατυχήματα, όπως και ενημέρωση για τις εξωτερικές συνθήκες (π.χ. κακοκαιρία) ώστε να μη συμβαίνουν «παρατράγουδα» εκτός σπιτιού. Συν τω χρόνω, οι συστάσεις θα εξατομικεύονται.

Το πρόγραμμα, που θα διαρκέσει 3 χρόνια, έχει προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ. Στον Δήμο Παλλήνης θα δοθούν μέσω Ε.Ε. 120.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 80.000 θα τα καλύψει από ιδίους πόρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή