ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέτρα επιπέδου Ολυμπιακών Αγώνων

metra-epipedoy-olympiakon-agonon-2002557

Μέτρα ασφαλείας διαστάσεων Ολυμπιακών Αγώνων παίρνει η ΕΛ.ΑΣ. θωρακίζοντας, υπό τον φόβο ισχυρού τρομοκρατικού χτυπήματος, εγκαταστάσεις, ξενοδοχεία και αυτοκινητοπομπές που συνδέονται με την ελληνική προεδρία. Ο σχεδιασμός της ΓΑΔΑ περιλαμβάνει από περιπολίες πάνοπλων αστυνομικών περιμετρικά του Ζαππείου και των ξενοδοχείων όπου καταλύουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έως την παρουσία μυστικών αστυνομικών, π.χ. σε ρόλο νεαρού ζεύγους τουριστών, περιμετρικά της Ακρόπολης. Επιπλέον, με απόφαση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. επαναξιολογούνται και ενισχύονται άμεσα τα μέτρα φύλαξης στους συνολικά 320 φυλασσόμενους (με σταθερή σκοπιά) στόχους στην Αττική, ενώ έχουν ήδη δοθεί φωτογραφίες υπόπτων για τρομοκρατική δράση (μεταξύ αυτών και του φυγόποινου Χρ. Ξηρού) σε αστυνομικούς που μετέχουν στον σχεδιασμό ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, την αποτροπή χτυπήματος και την ενίσχυση των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής για τον εντοπισμό Ξηρού συνδράμουν με τεχνικό εξοπλισμό, αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Σύσκεψη με θέμα τον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. για την προστασία των 30 και πλέον αξιωματούχων που μετέχουν από σήμερα στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. στο Ζάππειο, πραγματοποιήθηκε χθες στη ΓΑΔΑ με παρουσία του συνόλου των ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών που υπηρετούν στην Αττική. Στη σύσκεψη παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας. Ανώτατος αξιωματικός δήλωσε χθες στην «Κ» ότι «τα μέτρα φύλαξης των εγκαταστάσεων που συνδέονται με την ελληνική προεδρία, όπως π.χ. τα ξενοδοχεία Caravel και Intercontinental όπου διανυκτερεύουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι ίδια με εκείνα που εφαρμόστηκαν το 2004 για τη φύλαξη ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Εχουμε προβλέψει δύο ζώνες ασφαλείας κατά μήκος των οποίων εφαρμόζονται κλιμακούμενης αυστηρότητας μέτρα».

Ο ίδιος αξιωματικός αποκάλυψε ότι έχουν δοθεί εντολές σε κλιμάκια αστυνομικών του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) να διενεργούν σχολαστικούς ελέγχους σε άτομα και οχήματα που κινούνται κοντά σε εγκαταστάσεις όπου φιλοξενούνται Ευρωπαίοι επίσημοι, ενώ σε σημεία του κέντρου της Αθήνας πρόκειται ή έχει ήδη απαγορευτεί πλήρως η πρόσβαση πολιτών (π.χ. ο λόφος του Αρδηττού) υπό τον φόβο τρομοκρατικής επίθεσης ακόμα και με ρουκετοβόλα. Επιπλέον, έχει δοθεί εντολή οι αστυνομικοί-σκοποί που περιπολούν σε σημεία «υψηλού κινδύνου» να εναλλάσσονται ανά μία ώρα ώστε να διατηρούν ακέραια την ετοιμότητά τους.

Σύμφωνα, στο μεταξύ, με πληροφορίες της «Κ» βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μελέτη τρωτότητας των 320 φυλασσόμενων (με σταθερή σκοπιά) στόχων εντός του Λεκανοπεδίου προκειμένου να επικαιροποιηθούν τα μέτρα ασφαλείας. Ορισμένα από αυτά θα συνδεθούν μέσω Διαδικτύου (το σύστημα C4I εμφανίζει τεχνικά προβλήματα) με το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ ώστε να είναι αμεσότερη και ταχύτερη η επικοινωνία του σκοπού με τους ανωτέρους του.