Επιπλέον δάνεια «καίνε» Φιλιππίδη

Επιπλέον δάνεια «καίνε» Φιλιππίδη

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ βαριές ευθύνες για τα στελέχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και άλλα άτομα προκύπτουν από το πόρισμα της επίκουρης εισαγγελέως Διαφθοράς Πόπης Παπανδρέου, σχετικά με δάνεια εκατομμυρίων ευρώ σε τρεις εταιρείες του επιχειρηματία Παναγιώτη Ευθυμίου. Με βάση το πόρισμα αυτό εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος συνολικά 14 ατόμων, μεταξύ των οποίων ο κρατούμενος στην Τουρκία και ήδη διωκόμενος για την υπόθεση των δανειοδοτήσεων, πρώην πρόεδρος του Τ.Τ. Αγγελος Φιλιππίδης και άλλα εννέα στελέχη του Τ.Τ., ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Ευθυμίου, τρία μέλη της οικογένειάς του και δύο ακόμα άτομα. Τα δύο αυτά άτομα αναφέρονται στο πόρισμα ως δικαιούχοι εταιρειών πίσω από τις οποίες βρίσκεται ο Παν. Ευθυμίου και οι οποίες έλαβαν δάνεια από το Τ.Τ. χωρίς να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Τα δάνεια, τέσσερα στον αριθμό, συνολικού ύψους 104,7 εκατ. ευρώ, χορηγήθηκαν σε δύο εταιρείες που εμφανίζονταν να ανήκουν στα δύο άτομα που φέρονται να δρούσαν ως «αχυράνθρωποι» και σε μία ακόμα, που -όπως αναφέρει το πόρισμα- ανήκε στον κ. Ευθυμίου και μέλη της οικογένειάς του.

«Οι έχοντες τη διαχείριση της περιουσίας της τράπεζας, εάν δεν γνώριζαν ότι πραγματικός δικαιούχος των τριών ως άνω πιστούχων εταιρειών ήταν ο Παναγιώτης Ευσταθίου, σημαίνει ότι έδιναν τα εκατομμύρια των δανείων σε κάποιο άγνωστο σε αυτούς πρόσωπο, που “κρυβόταν” πίσω από μια offshore εταιρεία των Βρετανικών Παρθένων Νήσων. Εάν, τουναντίον, γνώριζαν ή πίστευαν ή είκαζαν ότι πραγματικός δικαιούχος ήταν ο Π. Ευθυμίου, τούτο σημαίνει ότι έδιναν τα εκατομμύρια των δανείων σ’ ένα πρόσωπο, το οποίο δεν είχε αντικειμενικά την απαραίτητη φερεγγυότητα για τη λήψη του δανείου (…). Εάν πάλι πίστευαν ότι οι πραγματικοί δικαιούχοι των εταιρειών (…) ήταν οι Σοφία Τόλου (έλαβε δάνεια 35 εκατ. ευρώ) και Ευάγγελος Αποστολάτος (18 εκατ. ευρώ), αξίζει να σημειωθεί ότι στις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων για το έτος 2009 δήλωναν εισόδημα μόλις 7.905 ευρώ η πρώτη και 111.949 ευρώ ο δεύτερος», αναφέρει μεταξύ άλλων το πόρισμα καταλογίζοντας βαρύτατες ευθύνες στα στελέχη του Τ.Τ. που διώκονται για απιστία.

Οι διώξεις στους δανειολήπτες αφορούν συνέργεια στην απιστία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Το πόρισμα τους καταλογίζει οργανωμένες ενέργειες για απόκρυψη και ξέπλυμα των χρημάτων. «Οι επιταγές μετατράπηκαν σε καταθέσεις και στη συνέχεια, μέσω του τραπεζικού συστήματος, έγινε μεταφορά και απόκρυψη των κεφαλαίων σε άγνωστο, μέχρι στιγμής, τόπο» αναφέρει το πόρισμα.

Η εισαγγελέας αναφέρει για τα στελέχη του Τ.Τ. όσον αφορά τα επιχειρήματά τους για τις πρώτες διώξεις τους: «Ο τρόπος χρήσης και διαχείρισης των ποσών των δανείων που κρίθηκαν ποινικά αξιόποινα (όπως στις περιπτώσεις Κυριάκου Γριβέα / Αναστασίας Βάτσικα, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, Δημήτρη Κοντομηνά) εκ μέρους των ληπτών τους για σκοπούς άλλους από αυτούς που ζητήθηκαν, με διοχέτευση αυτών σε offshore εταιρείες στο εξωτερικό, μέσα από πολύπλοκες και δαιδαλώδεις διαδρομές, προκειμένου να χαθούν τα ίχνη τους και η εγκληματική τους προέλευση, καθιστούν επιχειρήματα όπως “η οικονομική κρίση”, “η συνήθης τραπεζική πρακτική” και άλλα παρόμοια άνευ ερείσματος και αξίας».

Δικαστικές πηγές επισημαίνουν ότι το νέο ένταλμα σε βάρος του Α. Φιλιππίδη δεν πρόκειται να καθυστερήσει τις διαδικασίες για την έκδοσή του από την Τουρκία όπου κρατείται. Αντίθετα, επιπλοκές παρουσιάζονται στην έκδοση του ζεύγους Γριβέα – Βάτσικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να εξαντλήσουν το νομικό οπλοστάσιο που τους παρέχουν οι νόμοι της Βρετανίας προκειμένου να καθυστερήσουν τη διαδικασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή