Κορωνοϊός: Αισιοδοξία, όχι εφησυχασμός

Κορωνοϊός: Αισιοδοξία, όχι εφησυχασμός

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παρατηρούμε μια τάση υποχώρησης κάτω από τα διακόσια κρούσματα ημερησίως, αλλά και μια ήπια άνοδο στον αριθμό σε διασωληνωμένων», ανέφερε στη χθεσινή ενημέρωση για τον νέο κορωνοϊό ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανακοινώνοντας 169 νέα κρούσματα, έναν θάνατο και 42 διασωληνωμένους. «Χρειάζονται επτά μέρες μέχρι να επιδεινωθεί η υγεία κάποιου θετικού στον ιό, οπότε ο αριθμός των ανθρώπων στη ΜΕΘ αφορά επιμολύνσεις που έγιναν προ δεκαημέρου, όταν τα κρούσματα ήταν πιο πολλά», διευκρίνισε.

Εκ των 169 νέων κρουσμάτων, 16 είναι «εισαγόμενα» και τα 153 εγχώρια. Μεταξύ των εγχώριων 27 κρούσματα συνδέονται με συρροές, ενώ οκτώ αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Η Αττική διατηρεί τα «πρωτεία» με 65 κρούσματα, ακολουθεί η Λέσβος με 23 κρούσματα, που αφορούν ανθρώπους οι οποίοι διαβιούν στη Μόρια. Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, στη Μόρια έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 1.900 τεστ και έχουν διαγνωσθεί θετικά 35 άτομα, εκ των οποίων τα 34 είναι ασυμπτωματικά. «Μας απασχολεί πολύ η επιμόλυνση σε δομές προσφύγων και μεταναστών», σημείωσε. Το θετικό είναι ότι εκεί ζουν κυρίως νεαρά άτομα, ωστόσο πρόκειται για ανθρώπους ταλαιπωρημένους για καιρό με παραμελημένη υγεία. Υπενθυμίζεται ότι ένας 25χρονος από το Μπανγκλαντές βρίσκεται διασωληνωμένος στον «Ευαγγελισμό». 

Εννέα νέα κρούσματα εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη, οκτώ στη Λάρισα, επτά στην Πιερία, έξι στην Πέλλα. Τα κρούσματα των τελευταίων νομών προέρχονται από εργαζομένους σε κονσερβοποιία φρούτων στα Γιαννιτσά, που απασχολεί 680 εποχικούς οι οποίοι ζουν στους όμορους δήμους – Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Πιερίας κ.α. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός είναι διψήφιος και πολλοί φορείς εντοπίζονται γεωγραφικά στην περιοχή της Γουμένισσας και της Γρίβας, όπως και στον συνοικισμό του Αγίου Γεωργίου του Δήμου Παιονίας. Η διαδικασία ιχνηλάτησης βρίσκεται εν εξελίξει, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο τοπικού lockdown.

Ως προς τα νέα κρούσματα στις Κυκλάδες αυτά κατανέμονται ως εξής: ένα στη Θήρα, ένα στη Μύκονο, ένα στην Τήνο. Το βρετανικό ΥΠΕΞ συμπεριέλαβε και την Τήνο και τη Σέριφο στα ελληνικά νησιά με υψηλό ιικό φορτίο, από όπου οι προερχόμενοι ταξιδιώτες θα υποβάλλονται επιστρέφοντας σε υποχρεωτική καραντίνα, κάτι που ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε εν ολίγοις αυθαίρετο, καθώς τα εν λόγω νησιά δεν έχουν καν αεροδρόμιο ούτε απευθείας πτήσεις τσάρτερ. Ως προς τα Επτάνησα, ένα κρούσμα εντοπίζεται στην Κέρκυρα και ένα στη Λευκάδα. 

Στο μεταξύ αναμένεται να αποσταλεί η ΚΥΑ για τη λειτουργία σχολείων, φροντιστηρίων και βιβλιοθηκών. «Ρυθμίζει θέματα όπως η χρήση της μάσκας, η λειτουργία των κυλικείων αλλά και οι ιατρικά προβλεπόμενες εξαιρέσεις στη μάσκα», εξήγησε ο υφυπουργός Ν. Χαρδαλιάς, που τόνισε ότι δεν θα υπάρχει τιμωρία για τα παιδιά που δεν φορούν μάσκα, «απλώς δεν θα γίνονται δεκτά στο σχολείο». Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι έλεγχοι στους οίκους ευγηρίας. «Εχουν πραγματοποιηθεί 36 και έχουν εντοπιστεί τρεις παραβάσεις», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς. 

Δομές ψυχικής υγείας

Ολες τις τροποποιήσεις στον τρόπο λειτουργίας των δομών ψυχικής υγείας, «όπου ευτυχώς έως σήμερα δεν έχουμε θρηνήσει κανένα θύμα του κορωνοϊού», ανακοίνωσε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη. Εν ολίγοις, αναστέλλονται οι περισσότερες διά ζώσης θεραπείες και ενισχύονται οι τεχνολογίες που εξασφαλίζουν την εξ αποστάσεως ψυχοθεραπεία. Τέλος, έχει δρομολογηθεί η 24ωρη στελέχωση γραμμών ψυχολογικής υποστήριξης που απευθύνονται στο σύνολο του πληθυσμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή