Σε αποφασιστική καμπή η Ε.Ε.

Σε αποφασιστική καμπή η Ε.Ε.

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σήμα συναγερμού για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο έκρουσαν, χθες, η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου και η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), Αντρέα Αμον.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ενημέρωσαν για τη νέα (δωδέκατη κατά σειράν) έκθεση αποτίμησης κινδύνου για τον νέο κορωνοϊό του ECDC, σύμφωνα με την οποία τα κρούσματα παρουσιάζουν αυξητική τάση «ανά την Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο από τον Αύγουστο και μετά» και τα μέτρα που έχουν ληφθεί «δεν έχουν υπάρξει πάντα επαρκή για τη μείωση ή τον έλεγχο» της διασποράς. Είναι συνεπώς «κρίσιμο», σημειώνεται, «τα κράτη-μέλη να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα με το πρώτο ίχνος νέων ξεσπασμάτων. Αυτό περιλαμβάνει ενίσχυση των τεστ και της ιχνηλάτησης, βελτίωση της παρακολούθησης δημόσιας υγείας, εξασφάλιση καλύτερης πρόσβασης σε προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό και φάρμακα και επαρκούς δυνατότητας περίθαλψης, σύμφωνα με τις δράσεις που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο».

Σε δήλωσή της, η κ. Κυριακίδου τόνισε: «Η σημερινή έκθεση αποτίμησης κινδύνου δείχνει σαφώς ότι δεν μπορούμε να μειώσουμε την επαγρύπνηση. Με μερικά κράτη-μέλη να βιώνουν περισσότερα κρούσματα από ό,τι την κορύφωση [της επιδημίας] τον Μάρτιο, είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι αυτή η κρίση δεν ανήκει στο παρελθόν. Βρισκόμαστε σε μία αποφασιστική καμπή, και όλοι πρέπει να δράσουν αποφασιστικά και να χρησιμοποιήσουν τα διαθέσιμα εργαλεία». Οπως πρόσθεσε, «αυτή είναι ίσως η τελευταία μας ευκαιρία να αποτρέψουμε μία επανάληψη όσων συνέβησαν την περασμένη άνοιξη».

Η δρ Αμον, από την πλευρά της, υπενθύμισε ότι «έως ότου υπάρξει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», πρέπει να δοθεί έμφαση στα γνωστά μέτρα αποτροπής της διασποράς: ταχύς εντοπισμός κρουσμάτων, απομόνωση, πλύσιμο των χεριών, κοινωνική απόσταση.

Αυξανόμενο ρίσκο

Η έκθεση, ωστόσο, δείχνει ότι η χρήση μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων (πλύσιμο χεριών, μάσκες κ.ά.) «δεν έχει υπάρξει επαρκής για τη μείωση ή τον έλεγχο της διασποράς». Σε ορισμένες χώρες, η αναζωπύρωση εστιάζεται σε νεότερους πληθυσμούς, που μεταφράζεται κυρίως σε ήπια ή ασυμπτωματικά κρούσματα, αλλά σε άλλες έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση των νεκρών μεταξύ των πιο ηλικιωμένων. «Η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση συνιστά αυξανόμενο ρίσκο για ομάδες υψηλού κινδύνου και εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα και απαιτεί άμεσες, στοχευμένες δράσεις δημόσιας υγείας», τονίζεται.

Η έκθεση επίσης διαψεύδει τις προσδοκίες περί επικείμενης «ανοσίας της αγέλης» (διασποράς του ιού στον πληθυσμό που να καθιστά αυξανόμενα δυσχερή την περαιτέρω εξάπλωσή του). Οπως αναφέρεται, «ο πληθυσμός παραμένει ευάλωτος σε υψηλό επίπεδο, καθώς τα διαθέσιμα δεδομένα από μελέτες επιπολασμού αντισωμάτων δείχνουν ότι το επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό είναι χαμηλότερο από 15% στις περισσότερες περιοχές εντός της Ε.Ε./ΕΟΧ και του Ηνωμένου Βασιλείου».

Με χρονικό όριο τις 13 Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα περιλαμβάνεται στην κατηγορία των χωρών με «σταθερές επιδημιολογικές τάσεις» (αντί της κατηγορίας των «ανησυχητικών τάσεων») στην έκθεση, μαζί με το Βέλγιο, την Κύπρο, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Σουηδία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν. Οι πιθανότητες μόλυνσης στις χώρες αυτές θεωρούνται «χαμηλές» – και το ίδιο ισχύει για τον υγειονομικό αντίκτυπο της COVID-19. Για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, δεδομένων των συνεπειών που έχει για αυτές η προσβολή από τον ιό, το συνολικό ρίσκο χαρακτηρίζεται μέτριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή