Μόνο Σάββατα οι εκλογές υπηρεσιακών συμβουλίων

Μόνο Σάββατα οι εκλογές υπηρεσιακών συμβουλίων

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος σε μια σχεδόν εικοσαετή πρακτική βάζει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ορίζοντας ότι στο εξής οι εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα συμβούλια θα οργανώνονται Σάββατο. Μέχρι τώρα πραγματοποιούνταν τις καθημερινές, με συνέπεια να κλείνουν τα σχολεία και να διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι γονείς.

Ειδικότερα, σε νομοθετική ρύθμιση που προωθεί στη Βουλή η κ. Κεραμέως προβλέπεται οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων του εκπαιδευτικού προσωπικού και του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης να πραγματοποιούνται Σάββατο (αντί για εργάσιμη ημέρα και ώρα) «προκειμένου να μην διακόπτεται στο ελάχιστο η εκπαιδευτική λειτουργία και να μην αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων», όπως ανέφερε το υπουργείο. Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα για ηλεκτρονική διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Το Π.Δ. του 2003

Η οργάνωση των εκλογών σε εργάσιμη ημέρα, και όχι Σάββατο, καθιερώθηκε με προεδρικό διάταγμα του 2003 και αποδίδεται στον τότε υφυπουργό Παιδείας Νίκο Γκεσούλη, επί υπουργίας Πέτρου Ευθυμίου. Τότε η ηγεσία του υπουργείου είχε αποδεχθεί το σχετικό αίτημα των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, που είχε στόχο να μετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι εκπαιδευτικοί στις εκλογές. Την ημέρα εκείνη οι εκπαιδευτικοί ψηφίζουν σε τρεις κάλπες, για εκπροσώπους στο τοπικό συμβούλιο, στο περιφερειακό συμβούλιο και στο κεντρικό συμβούλιο του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με έμπειρο στέλεχος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, πριν από το προεδρικό διάταγμα του 2003 η συμμετοχή στις εκλογές έφθανε γύρω στο 50% με 55% και μετά το προεδρικό διάταγμα Γκεσούλη ξεπερνούσε το 90%.  Βεβαίως, η νυν ηγεσία του υπουργείου, καθιερώνοντας την ηλεκτρονική ψηφοφορία, απαντάει στις εκτιμήσεις πως με τη νέα ρύθμιση θα περιοριστεί η συμμετοχή.

Τέλος, χθες η κ. Κεραμέως υπέγραψε συμπληρωματικές αποσπάσεις και διορθώσεις αποσπάσεων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από μια περιφερειακή διεύθυνση σε άλλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή