Εγκριση των χειρισμών έναντι της Aγκυρας

Εγκριση των χειρισμών έναντι της Aγκυρας

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση μετά τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, εξακολουθεί να διατηρεί σταθερά μεγάλο προβάδισμα 17,5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση της Pulse που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 41,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερός στο 24%. Το ΚΙΝΑΛ φτάνει το 7% και το ΚΚΕ σκαρφαλώνει στο 6%. Ανεβασμένη εμφανίζεται και η Ελληνική Λύση στο 4%, ενώ στα ίδια νούμερα καταγράφεται το ΜέΡΑ25 με ποσοστό 2,5%. Αλλο κόμμα ψηφίζει το 6,5%, ενώ η «γκρίζα ζώνη» (λευκό, άκυρο, αποχή και αναποφάσιστοι) αποτυπώνεται στο 15%.

Στα ζητήματα της επικαιρότητας οι πολίτες εμφανίζονται μοιρασμένοι, αισιόδοξοι αλλά και προβληματισμένοι. Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, το 58% πιστεύει πως οι ενέργειες της κυβέρνησης κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, σίγουρα (21%) ή μάλλον στη σωστή κατεύθυνση (37%). Μάλλον λανθασμένη κατεύθυνση υποστηρίζει πως έχει πάρει το Μαξίμου το 19% των πολιτών και σίγουρα λανθασμένη το 15%. Συντριπτικά, πάντως, είναι τα στοιχεία σε σχέση με τις προθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν. Το 80% εκτιμά ότι μάλλον ή σίγουρα δεν υπάρχει ειλικρινής διάθεση αποκλιμάκωσης από την Τουρκία και μόνο το 10% εμφανίζεται αισιόδοξο – 2% σίγουρα ναι και 8% μάλλον ναι. Σε σχέση με τους συμμάχους, η Γαλλία κερδίζει την εμπιστοσύνη των ερωτηθέντων, καθώς το 76% θεωρεί πως η στάση της είναι μάλλον ή σίγουρα θετική. Αντιστοίχως, το ποσοστό για την Ε.Ε. είναι στο 35%, για τις ΗΠΑ στο 27% και για τη Γερμανία στο 18%.

Σχεδόν το ίδιο με δύο μήνες πριν προβληματίζονται οι Ελληνες για την πανδημία του κορωνοϊού, παρά τη μεγάλη αύξηση των νοσούντων το τελευταίο διάστημα. Το 66% ανησυχεί πολύ (40%) και αρκετά (26%), ενώ το ποσοστό στις αρχές Ιουλίου ήταν στο 64%. Μέτρια ανησυχεί το 17%, λίγο το 4% των πολιτών και ελάχιστα έως καθόλου το 7%. Οσον αφορά τη χρήση μάσκας για την προστασία και τον περιορισμό της διάδοσης του νέου κορωνοϊού, η μεγάλη πλειοψηφία (74%) έχει πεισθεί για την αναγκαιότητά της – 56% σίγουρα ναι, 18% μάλλον ναι. Μόλις το 9% εκτιμά πως μάλλον δεν είναι αναγκαία και σίγουρα όχι το 10%. Στις νεαρότερες ηλικίες (30-44 ετών), το ποσοστό των αρνητών της μάσκας ανεβαίνει στο 29% και περιορίζεται πολύ στις μεγαλύτερες ηλικίες των 65 και άνω, που πέφτει στο 10%.

Για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στο Διεθνές Φόρουμ της Θεσσαλονίκης, το 43% αξιολογεί θετικά (σίγουρα ή μάλλον) τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε και το 30% αρνητικά (σίγουρα ή μάλλον). Αντιστοίχως, για τον Αλέξη Τσίπρα οι ερωτηθέντες τοποθετήθηκαν κατά 31% θετικά και κατά 37% αρνητικά.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, καταλληλότερο για πρωθυπουργό κρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 46% των πολιτών που κλήθηκαν να απαντήσουν (έναντι 48% στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση), ενώ το 24% επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα (παρέμεινε στο ίδιο ποσοστό).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή