«Εξοικονόμηση» χώρων στα ΑΕΙ για πρωτοετείς

«Εξοικονόμηση» χώρων στα ΑΕΙ για πρωτοετείς

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «ακαδημαϊκή χρονιά εξ αποστάσεως» θα εξελιχθεί το 2020-2021 για τα ελληνικά πανεπιστήμια λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας προτείνει στα ιδρύματα να σπάσουν τα πολυπληθή τμήματα του πρώτου έτους σε μικρότερα έως 50 ατόμων, ώστε τα μαθήματα να γίνουν διά ζώσης με την τήρηση των υγειονομικών προληπτικών μέτρων.

«Στόχος είναι οι πρωτοετείς που αποφοίτησαν από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση να βρεθούν στο ακαδημαϊκό περιβάλλον και να κατανοήσουν τη λειτουργία του πανεπιστημίου», όπως αναφέρει στην «Κ» ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης. Στην περίπτωση που κάποιο ΑΕΙ δεν έχει τους απαραίτητους χώρους, προτείνεται να γίνουν εξ αποστάσεως τα μαθήματα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, τα οποία είναι συνήθως κάτω των 50 ατόμων. Ετσι θα εξοικονομηθούν αίθουσες για τα – μικρότερα, πλέον– προπτυχιακά τμήματα. Από την πλευρά τους τα ΑΕΙ θεωρούν κρίσιμες τις δύο πρώτες εβδομάδες λειτουργίας τους και τον αριθμό τυχόν κρουσμάτων. Προς το παρόν σε ΑΕΙ με εργαστήρια και κλινικά μαθήματα (όπου δεν είναι εύκολη η εξ αποστάσεως εκπαίδευση) σχεδόν το 80% των μαθημάτων θα γίνεται εξ αποστάσεως, ενώ το ποσοστό αυξάνεται σε ΑΕΙ θεωρητικού προσανατολισμού. Πονοκέφαλος για τους πανεπιστημιακούς είναι η εξεύρεση μεγάλων αιθουσών για να τηρείται και το μέτρο των φυσικών αποστάσεων μεταξύ των φοιτητών. 

Πιο συγκεκριμένα, το νέο ακαδημαϊκό έτος ξεκινά από τη Δευτέρα, έστω κι αν τα μαθήματα μπορεί να αρχίσουν λίγο αργότερα, ανάλογα με τον χρόνο ολοκλήρωσης σε κάθε ΑΕΙ της επαναληπτικής εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου. Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας ορίζει ότι για τα θεωρητικά μαθήματα θα πρέπει να διδάσκονται αποκλειστικά με τη χρήση μεθόδων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τμήματα στα οποία συμμετέχουν πάνω από πενήντα εγγεγραμμένοι φοιτητές. Τα εργαστηριακά μαθήματα και οι κλινικές ασκήσεις θα γίνονται διά ζώσης. 

Τα ΑΕΙ θα περιμένουν την έναρξη των διά ζώσης μαθημάτων, ενώ θα αναμένουν την καθημερινή ενημέρωση για τον αριθμό των κρουσμάτων στην περιοχή τους για να μεταβάλουν τις αποφάσεις του. Ενδεικτικά, μιλώντας χθες στην «Κ» ο πρύτανης του Παν. Πατρών, Χρήστος Μπούρας, ανέφερε ότι η Σύγκλητος ενέκρινε τις εισηγήσεις των τμημάτων, βάσει των οποίων το 80% των μαθημάτων θα διδαχθεί εξ αποστάσεως. 

Επίσης, η Σύγκλητος του Παν. Μακεδονίας κατέληξε ομόφωνα ότι στη μεγάλη τους πλειονότητα τα προπτυχιακά μαθήματα όλων των τμημάτων του Ιδρύματος, πλην του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, θα διεξαχθούν εξ αποστάσεως. «Στη μεγάλη πλειονότητα των τμημάτων οι δυνατότητες διδασκαλίας με φυσική παρουσία είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Αυτό οφείλεται στα κτιριακά προβλήματα και περιορισμούς, στον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό φοιτητών που δέχεται το πανεπιστήμιο, αλλά επίσης στις αυξανόμενες ελλείψεις σε διδάσκοντες», επεσήμανε ο πρύτανης του Ιδρύματος κ. Στυλιανός Κατρανίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή