Οι παλιές νομαρχιακές πολεοδομίες, που κατήργησε ο «Καλλικράτης», επανιδρύονται

Οι παλιές νομαρχιακές πολεοδομίες, που κατήργησε ο «Καλλικράτης», επανιδρύονται

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επανίδρυση των παλιών νομαρχιακών πολεοδομιών –πλέον σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας– για όσους δήμους δεν είναι σε θέση να δημιουργήσουν δική τους υπηρεσία δόμησης, προαναγγέλλει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Παράλληλα, θα μεταθέσει κατά ένα έτος (τουλάχιστον) την προσφάτως θεσπισμένη υποχρέωση των δήμων να ιδρύσουν ο καθένας τη δική του πολεοδομία. Τέλος, θα ισχυροποιηθεί η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος με σκοπό να ελέγχει καλύτερα τις πολεοδομίες, αλλά και να τις παρακάμπτει, αν χρειαστεί.

Αφορμή για τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος ήταν η λήξη της προθεσμίας που είχε θέσει το υπουργείο Εσωτερικών (τροποποιώντας τρεις φορές σε ένα έτος το ίδιο άρθρο ενός νόμου) για την ίδρυση πολεοδομιών σε όλους τους δήμους. Η προθεσμία (1η Νοεμβρίου) προφανώς παρήλθε άπρακτη και το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε χθες ότι από κοινού με το Εσωτερικών θα παρατείνει κατά ένα έτος τη σχετική ρύθμιση με τροπολογία σε (άσχετο) σχέδιο νόμου.

Επίσης ανακοίνωσε ότι με το πολυαναμενόμενο πολεοδομικό νομοσχέδιο θα εισαχθούν διάφορες αλλαγές για τις πολεοδομίες:

– Θα συγκροτηθούν υπηρεσίες δόμησης σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας (νομού) για να εξυπηρετούν όσους δήμους δεν είναι σε θέση (δεν έχουν τη στελέχωση που απαιτεί η νομοθεσία) να ιδρύσουν δική τους πολεοδομία. Πρόκειται ουσιαστικά για την επανίδρυση κάποιων εκ των παλαιών νομαρχιακών πολεοδομιών, τις οποίες κατήργησε ο «Καλλικράτης» το 2010 και είναι η μοναδική λύση ώστε να μην επωμίζεται ένας δήμος το βάρος της εξυπηρέτησης αρκετών ακόμα.

– Θα δημιουργηθεί στο ΥΠΕΝ Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης, με δύο ρόλους. Πρώτον, την έκδοση οικοδομικών αδειών που έχουν σημασία για την οικονομία. Αυτό συμβαίνει και σήμερα από τη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων (ΔΑΟΚΑ, πρώην ΔΟΚΚ) που εξέδωσε μεταξύ άλλων τις οικοδομικές άδειες για τα ολυμπιακά έργα. Δεύτερον, ως δευτεροβάθμιο όργανο στο οποίο θα μπορεί να προσφεύγει κάποιος αν καθυστερεί ή τον απέρριψε η τοπική πολεοδομία. Η ρύθμιση αυτή δέχεται κριτική ότι μια κεντρική υπηρεσία δεν είναι σε θέση να γνωρίζει σε βάθος τα εκάστοτε τοπικά ζητήματα και επιπλέον η τοπική πολεοδομία δεν πρέπει να παρακάμπτεται όποτε κάποιος πιστεύει ότι αδικείται, ενώ παραμένει ερώτημα πού θα υπάγεται η υπηρεσία αυτή.

– Το ΥΠΕΝ θα γίνει πιο ενεργό στον έλεγχο των πολεοδομιών – για παράδειγμα οι υπηρεσίες θα πρέπει να του κοινοποιούν όλες τις διοικητικές πράξεις που εκδίδουν. Αυτό που θα έκανε τη ρύθμιση πιο αποτελεσματική θα ήταν η μετακίνηση της αρμοδιότητας των πολεοδομιών από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Περιβάλλοντος. 

Το ΥΠΕΝ παρέτεινε για 3 μήνες την ημερομηνία προθεσμίας ανάρτησης των δικαιολογητικών για δηλώσεις που μεταφέρονται από τον ν. 4014/2011 στον ν. 4178/2013 ή εξόφλησης του παραβόλου έως την 31η Δεκεμβρίου 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή