Σε καλή κατάσταση τα μινκ στις φάρμες της Βόρειας Ελλάδας

Σε καλή κατάσταση τα μινκ στις φάρμες της Βόρειας Ελλάδας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας της Δανίας Μάγκνους Χούνικε είπε ότι τα μισά από τα 783 κρούσματα του ιού στη βόρεια Δανία οφείλονται στα συμπαθή ζωάκια μινκ από τα οποία παράγονται γούνες. Ετσι η δανική κυβέρνηση αποφάσισε να τα θανατώσει στο σύνολό τους, κάπου 15 εκατομμύρια ζώα. Οι εκτροφείς της Δανίας είναι μεγάλης ηλικίας και πολλοί από αυτούς θα ήθελαν να διακόψουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. 

Η σφαγή των γουνοφόρων ζώων μινκ στη Βόρεια Ευρώπη, επειδή παρουσίασαν ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, έχει οδηγήσει σε ανησυχία στη χώρα μας, καθώς έχουμε μπει στην περίοδο επεξεργασίας της γούνας.

Την περασμένη εβδομάδα η κτηνιατρική υπηρεσία πήγε σε μια σειρά από φάρμες (στη χώρα μας υπάρχουν 85 φάρμες με 500 εργαζομένους) και βρήκε τα ζώα σε καλή κατάσταση. Ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Σαββόπουλος ανέφερε χθες το μεσημέρι: «Αυτή την περίοδο είμαστε σε μια εποχή που γίνεται η παραγωγή των δερμάτων, λαμβάνεται αίμα από τα ζώα και επιλέγονται εκείνα που θα κρατηθούν για την επόμενη χρονιά, τα πιο υγιή».

Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων γύρω από την Καστοριά και τη Σιάτιστα, που εκτρέφουν πάνω από 1 εκατομμύριο ζώα, επιθεωρούνται συχνά-πυκνά από κτηνιάτρους που έρχονται από το εξωτερικό, κυρίως για να εξετάσουν την υγεία των ζώων για άλλες νόσους, αλλά και για τη βελτίωση της ράτσας.

Η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται σε συνεννόηση με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το υπουργείο Γεωργίας, με στόχο να εκπονηθούν πρωτόκολλα για εξετάσεις που να εντοπίζουν τον ιό στα ζώα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από πηγή του ΕΟΔΥ, τα ζώα αυτά εξετάζονται με επιχρίσματα που λαμβάνονται από τη μύτη, όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους. Μέχρι τώρα πάντως, ούτε οι ιδιοκτήτες ούτε οι εργαζόμενοι έχουν ασθενήσει. Σύμφωνα με τον κ. Σαββόπουλο, έγιναν τουλάχιστον δύο τεστ σε εργαζομένους σε φάρμες της περιοχής, χωρίς ωστόσο να βρεθούν θετικοί.

Πριν από τρεις ημέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημείωσε ότι, από τον Ιούνιο φέτος, 214 κρούσματα στη βόρεια Γιουτλάνδη της Δανίας σχετίζονταν με την εκτροφή των γουνοφόρων ζώων και 12 από τις περιπτώσεις αυτές αφορούν ένα μοναδικό στέλεχος του ιού που δεν είχε εμφανισθεί στο παρελθόν. Πρόκειται για άτομα που νόσησαν και έχουν ηλικία από 7 έως 79 χρονών. Το νέο στέλεχος, που ονομάστηκε cluster 5, αποτελείται από μια ολόκληρη σειρά μεταλλαγών του ιού «που δεν είχαν ανιχνευθεί κατά το παρελθόν».
Η Δανία ήταν η 6η χώρα, μετά την Ολλανδία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που δήλωσε κρούσματα κορωνοϊού με προέλευση τα μινκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή