Ανηφορίζουμε στον Πύργο Ανθούσας

Ανηφορίζουμε στον Πύργο Ανθούσας

5' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γειτονιά του Παπάγου είναι μία από τις τρεις κύριες πύλες εισόδου στον Υμηττό, το περιαστικό βουνό που κάθε χρόνο γίνεται και πιο δημοφιλές, καθώς οι κοντινές εξορμήσεις στη φύση συγκινούν όλο και περισσότερο τους ανθρώπους της πόλης. Ποδηλάτες που κάνουν προπόνηση και άλλοι που απολαμβάνουν downhill καταβάσεις. Δρομείς ορεινών διαδρομών και δρομείς ασφάλτου.

Πιτσιρίκια που μαθαίνουν ποδήλατο και πατίνια. Ηλικιωμένοι που κάνουν τον περίπατό τους. Το δίκτυο ασφάλτινων διαδρομών, χωματόδρομων και μονοπατιών είναι προσιτό όχι μόνο για όσους έχουν την τύχη να μένουν στις παρυφές του βουνού, αλλά και για επισκέπτες από όλη την Αθήνα.

Ανηφορίζουμε στον Πύργο Ανθούσας-1
Η διαδρομή είναι σηματοδοτημένη με κόκκινα στοιχεία και ξύλινους στύλους.

Σήμερα, με την καραντίνα, ο Υμηττός, μαζί με την Πάρνηθα και την Πεντέλη, γίνονται μοναδική διέξοδος με όσα καλά και κακά αυτό συνεπάγεται. Καλό είναι πως οι άνθρωποι αναγνωρίζουν την αξία της φύσης, παραμένει όμως κακό ότι πολλοί συμπεριφέρονται στο βουνό σαν την επέκταση του κλειστού καφενείου. Οι γόπες, τα πλαστικά ποτήρια του καφέ και τα περιττώματα των σκύλων έχουν αυξηθεί τρομακτικά, και μια εξίσου εκπληκτική παρατήρηση που παραμένει στα μάτια μου ακατανόητη είναι οι τόσες κρεμασμένες μάσκες σε κλαδιά θάμνων (!).

Η δική μας διαδρομή είναι ένα εύκολο ορεινό μονοπάτι για μικρούς και μεγάλους που θέλουν να νιώσουν τη συγκίνηση της ανάβασης. Αυτό σημαίνει να αναζητήσουν τα σωστά βήματα στο κακοτράχαλο τερέν, να λαχανιάσουν, και να νιώσουν την ευεξία μιας όμορφης θέας στο αποκορύφωμα της βόλτας.

Ανηφορίζουμε στον Πύργο Ανθούσας-2
Το βουνό μοιράζονται ποδηλάτες και περιπατητές.

Ξεκινήστε από τη γωνία των οδών Ζησιμοπούλου και αδελφών Διδασκάλου στου Ανω Παπάγου, ακριβώς στην μπάρα. Δυστυχώς, η χάραξη της Αττικής Οδού «έκοψε» την άμεση πρόσβαση στο βουνό από τον αστικό ιστό κι αυτό σημαίνει ότι για να ανηφορίσεις ψηλότερα πρέπει να διασχίσεις ένα από τα περάσματα πάνω από την Περιφερειακή. Περνώντας την τσιμεντένια γέφυρα, συναντάτε τον χωματόδρομο και τις διακλαδώσεις που οδηγούν στην καρδιά του Υμηττού. Η διαδρομή 7 την οποία θα ακολουθήσετε ξεκινάει στη δεξιά πλευρά, σε 150 μ. περίπου από την αφετηρία. Είναι πολύ καλά σηματοδοτημένη με κόκκινα στοιχεία και ξύλινους στύλους.

Ανηφορίζετε με σταθερή κλίση μέσα από ένα πυκνό δάσος με πεύκα και κυπαρίσσια. Αυτή την εποχή τα κυκλάμινα και τα ανθισμένα φθινοπωρινά ρείκια χρωματίζουν το πράσινο τοπίο και τα τελευταία θυμάρια αφήνουν ακόμα το ίχνος των αρωμάτων τους. Αφού διασχίσετε κάθετα έναν χωματόδρομο συνεχίζετε στο μονοπάτι ακολουθώντας τα κόκκινα σημάδια. Μετά ένα τμήμα 200 μ. με κάπως απότομη ανηφόρα συναντάτε τον κεντρικό ασφαλτόδρομο και στρίβετε δεξιά για να συναντήσετε σε 50 μ. τον Πύργο της Ανθούσας. Μέχρι εδώ έχετε κάνει 50΄ με έναν σχετικά αργό ρυθμό. Αριστερά σας ξεκινάει η διαδρομή 10 όπως υποδεικνύει η ξύλινη ταμπέλα που οδηγεί στη Μονή Αστερίου (15΄), στο διάσελο του ΟΤΕ (1 ώρα 10΄) και συνεχίζει μέχρι τη Μονή Αγίου Ιωάννη Κυνηγού (2 ώρες 30΄).

Ανηφορίζουμε στον Πύργο Ανθούσας-3
Vanessa atalanta, ένα από τα 53 είδη πεταλούδων στον Υμηττό.

Το πλάτωμα στον Πύργο της Ανθούσας είναι ιδανικό για στάση. Από τη μια πλευρά απολαμβάνεις την υπέροχη θέα στο λεκανοπέδιο, που τις μέρες με καθαρή ατμόσφαιρα μπορείς να μετρήσεις τα βαπόρια αρόδο στον Πειραιά, ακόμα και να διακρίνεις την Αίγινα. Από την άλλη πλευρά και κατά μήκος της λοφοκορυφής που συνεχίζει το μονοπάτι θα απολαύσετε την εκπληκτική θέα στις καταπράσινες πλαγιές του Υμηττού μέχρι χαμηλά στα απότομα φαράγγια που απολήγουν.

Η επιστροφή

Ανηφορίζουμε στον Πύργο Ανθούσας-4

Οι μελισσοκόμοι του Υμηττού

Ανηφορίζουμε στον Πύργο Ανθούσας-5
Η περιοχή είναι διάσημη για τη μελισσοκομία της, αλλά και τα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος. 

Είναι γνωστό ότι ο Υμηττός από την αρχαιότητα φημίζεται για την ποικιλία σε μελισσοκομικά φυτά και δένδρα. Το μέλι που παράγεται είναι κυρίως θυμαρίσιο με μείξη αρωματικών φυτών και δένδρων. Σήμερα στη βορειοδυτική πλευρά του Υμηττού –από την Αγία Παρασκευή και τον Χολαργό μέχρι του Παπάγου– δραστηριοποιούνται περίπου 30 ερασιτέχνες μελισσοκόμοι που διαθέτουν από ελάχιστες έως και 200 κυψέλες.

Ο 37χρονος Αγγελος Ανδριόπουλος, μηχανολόγος στο επάγγελμα, είναι σήμερα ένας από αυτούς. Το ενδιαφέρον του για τη μελισσοκομία αναπτύχθηκε μέσα από την αγάπη του για το ίδιο το μέλι, αλλά και τη λατρεία του για το βουνό. Οι πιο έμπειροι τον βοήθησαν να ξεκινήσει και μέσα από το διάβασμα και τη συστηματική ενασχόληση παράγει επίσης γύρη, βασιλικό πολτό και συνεχώς εξελίσσεται.

«Ο Υμηττός έχει φοβερή βιοποικιλότητα σε χλωρίδα παρότι περιαστικό βουνό. Θυμάρι, ρείκι, κουμαριά, πεύκο, λαδανιά, δενδρολίβανο, κρόκος, κυκλάμινο, χαρουπιά είναι τα μελισσοκομικά φυτά που σε συνδυασμό με το μαλακό κλίμα της Αθήνας, δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των μελισσιών. Αν είσαι τυχερός θα τρυγήσεις δύο φορές. Το καλοκαίρι θα πάρεις ένα μέλι ανθέων που υπερέχουν το θυμάρι και ο ευκάλυπτος και το φθινόπωρο θα είναι λίγο πιο βαρύ σε γεύση με πεύκο και χαρουπιά», περιγράφει.

Οι προσπάθειες οργάνωσης των μελισσοκόμων της περιοχής δεν ευοδώθηκαν και έτσι ο καθένας μεμονωμένα διαθέτει το μέλι του σε φίλους και γνωστούς. Τα προβλήματα που προκύπτουν δεν είναι αμελητέα, όπως το περυσινό καλοκαίρι λόγω αμέλειας μελισσοκόμου στο κάπνισμα των κυψελών εκδηλώθηκε φωτιά, ενώ ορισμένοι τοποθετούν τα μελίσσια επάνω στα μονοπάτια και ενοχλούν τους περιπατητές. Αλλά και από την πλευρά των μελισσοκόμων οι ψεκασμοί στα κοντινά σπίτια σκοτώνουν τις μέλισσες, ενώ έχουν παρουσιαστεί και αρκετές περιπτώσεις κλοπών κυψελών. «Μπορεί να μην υπάρχει συνεταιρισμός, αλλά υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο το οποίο διέπει τη μελισσοκομία που η πλειονότητα σέβεται. Το βουνό ανήκει σε όλους και μέσα από τον αλληλοσεβασμό μπορούμε να το απολαμβάνουμε όλοι μας», τονίζει.

Ο Πύργος Ανθούσας

Ανηφορίζουμε στον Πύργο Ανθούσας-6

Αναφέρεται ερειπωμένος ήδη από το 1722, όμως η ιστορία του δεν είναι γνωστή. Θεωρείται βέβαιο πως δεν είναι βυζαντινός, ούτε όμως φράγκικος. Η τεχνοτροπία του παραπέμπει περισσότερο στην οθωμανική περίοδο, μια άποψη που ενισχύεται από το όνομα «Κούλα» με το οποίο είναι γνωστός. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί κανείς να εικάσει πως, όπως οι υπόλοιποι κουλέδες στην Ελλάδα, χτίστηκε είτε για να επιβλέπει κάποιο τσιφλίκι είτε για να εξυπηρετήσει στρατιωτικούς σκοπούς – μάρτυρας οι μικρές τρύπες στους τοίχους που μάλλον χρησίμευαν για τυφεκιοθυρίδες. Είναι τετράγωνος με πλευρές μήκους 4,5 μ. και σώζονται μόνο δύο από τους τρεις αρχικά ορόφους με ύψος 6,25 μ.

Στοιχεία

• Απόσταση: 3,75 χλμ.
• Διάρκεια: 1 ώρα και 30’ χωρίς στάσεις.
• Βήματα: 5.000.
• Εδαφος/κλίση: χώμα /221 μ.
• Πρόσβαση σε σημείο αφετηρίας: Ζησιμοπούλου και Αδελφών Διδασκάλου, περιοχή Ανω Παπάγου.
• Βαθμός δυσκολίας: εύκολη με σημεία απότομων κλίσεων, απαραίτητα αντιολισθητικά παπούτσια.
• Αριθμός διαδρομής: 7.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή