Έκθεση Συμβουλίου της Ευρώπης για μεταναστευτικό

Έκθεση Συμβουλίου της Ευρώπης για μεταναστευτικό

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Επιβαρυντικά για την Ελλάδα είναι τα συμπεράσματα έκθεσης της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (Committee to Prevent Torture ή CPT) για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης του περασμένου Μαρτίου. Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε χθες, βασίζεται σε επίσκεψη αντιπροσωπείας της CPT στην Ελλάδα μεταξύ 13-17 Μαρτίου – στο αποκορύφωμα της ενορχηστρωμένης από την Αγκυρα εκστρατείας μαζικής παραβίασης των ελληνικών συνόρων. Στην έκθεση περιλαμβάνονται καταγγελίες για βιαιοπραγίες και υβριστική συμπεριφορά κατά κρατούμενων μεταναστών, για τις οποίες, πάντως, η ελληνική πλευρά απαντάει ότι δεν έχει λάβει γνώση. Σημειώνεται, επιπλέον, ότι δεν έχει υπάρξει «ουσιώδης πρόοδος» στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των μεταναστών που τίθενται υπό κράτηση από την προηγούμενη επίσκεψη της Επιτροπής, το 2018. 

Στο μέτωπο της καταγραφής, «πολύ ανησυχητική» χαρακτηρίζεται η «πλήρης απουσία» στοιχείων στην εγκατάσταση κράτησης του Πόρου, που υπάγεται στο αστυνομικό τμήμα Φερών. Η απουσία στοιχείων, αναφέρεται, παρέχει αξιοπιστία σε καταγγελίες ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση χρησιμοποιούνταν για την αυθαίρετη κράτηση ατόμων και στη συνέχεια την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία. Κριτική ασκείται επίσης για τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών, ενώ εκφράζονται «σοβαρές επιφυλάξεις» για τις διώξεις που ασκήθηκαν για παράνομη είσοδο.

Στην ελληνική απάντηση στην έκθεση, σε σχέση με τις καταγγελίες κακομεταχείρισης, σημειώνεται ότι «δεν έχουν δοθεί καθόλου πληροφορίες» σχετικά με τους φερόμενους δράστες, τους μάρτυρες και τα θύματα, την ακριβή τοποθεσία και ημερομηνία των περιστατικών ή οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό στοιχείο. Η αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ., επισημαίνει η ελληνική πλευρά, «μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει γνώση οποιασδήποτε καταγγελίας που να έχει υποβληθεί σε οποιαδήποτε αρχή ή υφιστάμενη αστυνομική υπηρεσία» από τα φερόμενα θύματα ή άλλα πρόσωπα.

Η ελληνική πλευρά αναφέρει, επίσης, ότι τα δικαιώματα επικοινωνίας των κρατουμένων με συγγενείς και πρόσβασης σε νομική βοήθεια και ιατρική φροντίδα γίνονται πλήρως σεβαστά. Επιπλέον, σημειώνεται ότι γίνεται ενημέρωση σε όσους κρατούνται για τα δικαιώματά τους σε πολλαπλές γλώσσες και ότι η προσπάθεια για τη διεύρυνση των υπηρεσιών διερμηνείας είναι «συνεχής». Σχετικά με την πλήρη καταγραφή των στοιχείων όσων συλλαμβάνονται, επισημαίνεται ότι σχετικές οδηγίες «έχουν εκδοθεί και υπενθυμίζονται συνεχώς» στο πλαίσιο επιθεωρήσεων των αστυνομικών αρχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή