Μήνυμα Ιερωνύμου στους πρωτοετείς της Θεολογικής ΕΚΠΑ

Μήνυμα Ιερωνύμου στους πρωτοετείς της Θεολογικής ΕΚΠΑ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μη διστάσετε να αμφισβητήσετε, να ψάξετε την αλήθεια. Η Θεολογία και η Εκκλησία έχουν ανάγκη την ειλικρινή αγωνία των νέων», τόνισε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος κατά τον χαιρετισμό του προς τους πρωτοετείς φοιτητές της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Επρόκειτο για την πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον περιορισμό του, ύστερα από το εξιτήριο από τον «Ευαγγελισμό».
Ειδικότερα, η τελετή υποδοχής των πρωτοετών του έτους 2020-2021 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι «τούτες τις αλήθειες προσεγγίζει η Θεολογία με τρόπο επιστημονικό. Είναι ένας συναρπαστικός κόσμος. Η ανθρώπινη γνώση βρίσκεται συνεχώς μπροστά στο σκάνδαλο της περατότητάς της, της αδυναμίας της εν τέλει να εξαντλήσει την Αλήθεια. Ο Θεός άλλοτε σαν να φαίνεται και άλλοτε σαν να κρύβεται απ’ τα μάτια μας. Ωστόσο ο μόχθος της Θεολογίας μάς έχει χαριστεί σε χιλιάδες σελίδες θαυμαστών για την ομορφιά τους και τη σοφία τους κειμένων, υποδειγμάτων ανθρωπίνου λόγου και άλλων καρπών της πνευματικής ζωής». Κάλεσε επίσης τους φοιτητές να μη φοβηθούν την έρευνα και πρόσθεσε: «Τολμήστε παράλληλα με την επιστήμη και το προσωπικό σας ψάξιμο. Δώστε χώρο σ’ αυτόν τον ιερό εαυτό μας, που ίσως όλοι κρύβουμε, να μιλήσει, ακούστε τη φωνή του. Μη διστάσετε, τέλος, να “συζητήσετε” με τον Θεό», σημείωσε.

«Σας καλωσορίζουμε σε ένα πανεπιστήμιο που ευνοεί και προωθεί τον διεπιστημονικό διάλογο και αξιολογεί θετικά τη συμβολή της Θεολογικής Σχολής σ’ αυτόν. Είναι κάτι που αποτυπώνεται όχι μόνο στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, με μαθήματα εκτός του στενού θεολογικού πλαισίου, αλλά και σε συνέδρια, με την επιλογή θεμάτων που δίνουν τη δυνατότητα διεπιστημονικής προσέγγισης», ανέφερε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος. Και πρόσθεσε ότι «η Θεολογική Σχολή είναι μία από τις τέσσερις πρώτες σχολές με τις οποίες ξεκίνησε το ΕΚΠΑ, το 1837. Η συμπερίληψή της στο οργανόγραμμα του πρώτου και αρχαιότερου πανεπιστημίου της χώρας δεν έγινε τυχαία ούτε και συγκυριακά. Οφείλεται κυρίως στην ορθόδοξη παράδοση που θέλει θεολογία και επιστήμη να μην πορεύονται συγκρουσιακά αλλά συμπληρωματικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή