ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

«Στο φως» λόγω λάθους οι τιμές των εμβολίων

«Στο φως» λόγω λάθους οι τιμές των εμβολίων

Τις τιμές που διαπραγματεύθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα έξι εμβόλια κατά της COVID-19, τα οποία έχει εξασφαλίσει για τους Ευρωπαίους πολίτες, αποκάλυψε αργά την Πέμπτη υφυπουργός της βελγικής κυβέρνησης με ανάρτηση στο Twitter, την οποία λίγο αργότερα διέγραψε. 

Οι τιμές των εμβολίων ήταν μέρος των εμπιστευτικών συμβάσεων προαγοράς που έχει υπογράψει η Επιτροπή με τους παρασκευαστές των εμβολίων και παρέμεναν μυστικές. 

Παράλληλα, χθες, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι θα επιταχύνει τη γνωμοδότησή του για το εμβόλιο της Moderna, με την αρμόδια επιτροπή να συγκαλείται στις 6 Ιανουαρίου αντί για τις 12 του μηνός.

Η ανάρτηση

Σύμφωνα με τη, διαγεγραμμένη πλέον, ανάρτηση της Εβα ντε Μπλέεκερ, υφυπουργού Προϋπολογισμού, το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech θα κοστίσει 12 ευρώ ανά δόση στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (το Reuters, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, είχε κάνει αναφορά σε υψηλότερη τιμή, 15,50 ευρώ ανά δόση). Η τιμή των 12 ευρώ (14,7 δολάρια) είναι σημαντικά χαμηλότερη από την επίσημη τιμή των 19,5 δολαρίων που έχει ανακοινώσει η Pfizer. 

Σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσιοποίησε η Βελγίδα υπουργός, το αντίστοιχο εμβόλιο της Moderna θα κοστίσει 18 δολάρια (14,7 ευρώ) ανά δόση στα κράτη-μέλη, έναντι ενός εύρους 25-37 δολ. που έχει ανακοινώσει ως πρόθεση τιμολόγησης η εταιρεία.
Το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που αναμένεται να είναι το τρίτο που θα εγκριθεί, είναι το φθηνότερο όλων, με την κάθε δόση να κοστίζει μόλις 1,78 ευρώ. 

Αυτό της Johnson & Johnson –το μοναδικό που απαιτεί μόνο μία δόση, το οποίο βρίσκεται και αυτό σε διαδικασία «κυλιόμενης αξιολόγησης» από τον EMA– θα κοστίσει 8,50 δολάρια (6,9 ευρώ). 

Το εμβόλιο της γερμανικής CureVac τιμολογήθηκε στα 10 ευρώ ανά δόση και αυτό των Sanofi-GSK στα 7,56 ευρώ.

Η εμπιστευτικότητα

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα στο μεσημεριανό briefing της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο αρμόδιος εκπρόσωπος δεν σχολίασε τις αποκαλύψεις και επανέλαβε ότι η εμπιστευτικότητα σχετικά με τις τιμές ήταν προϋπόθεση για την επιτυχή διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων.