«Οι εθελοντές μας είναι η δύναμή μας, η καρδιά μας»

«Οι εθελοντές μας είναι η δύναμή μας, η καρδιά μας»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γεύμα ετοιμάζεται κάθε μέρα με αγάπη και ό,τι παραπανίσιο, γλυκό, γιαούρτι, φρούτο, μπορεί να το συνοδεύσει. Στο κέντρο της Λέσβου, μια ομάδα περίπου 150 εθελοντριών από το 2003 διανέμει φαγητό σε μοναχικούς ανθρώπους, κυρίως μεγαλύτερων ηλικιών, σε όλο το λεκανοπέδιο της Καλλονής και στα χωριά που περιλαμβάνει. Στην πρωτεύουσα της Λέσβου, τη Μυτιλήνη, μια πολύ μικρότερη ομάδα εθελοντών με το όνομα «Κανένας Μόνος» διανέμει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε δεκάδες οικογένειες όλου του νησιού. Και μια άλλη ομάδα, η κίνηση «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», φροντίζει για τη διανομή ρουχισμού και τροφίμων για τους αιτούντες άσυλο στον προσωρινό καταυλισμό Καρά Τεπέ.

Οι εθελόντριες της «Σίτισης Καλλονής Λέσβου» άρχισαν τη δράση τους τον Φεβρουάριο του 2003. Ο τότε Δήμος Καλλονής παραχώρησε τον χώρο της κουζίνας στο παλαιό δημαρχείο, η οποία εξοπλίστηκε με όλα τα απαραίτητα σκεύη. Δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, πρόσφεραν γεύμα σε 12 άτομα του Δήμου Καλλονής. Περίπου πενήντα εθελόντριες ανέβαιναν εκ περιτροπής στην κουζίνα και μαγείρευαν με πολύ μεράκι το γεύμα των ηλικιωμένων. Το 2009 η ομάδα έγινε σύλλογος και έκτοτε, κάθε μέρα, πάνω από 30 άνθρωποι λαμβάνουν το γεύμα τους. Η πρόεδρος του συλλόγου «Εστία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Σίτισης Καλλονής», Μυρσίνη Σκιαδέλλη, λέει στην «Κ» ότι «οι εθελοντές μας είναι η δύναμή μας, τα μάτια μας και η καρδιά μας», είναι εκείνοι που διαπιστώνουν ποιοι έχουν ανάγκη να σιτιστούν και οι ωφελούμενοι τους νιώθουν σαν οικογένειά τους. Τοπικές επιχειρήσεις, σούπερ μάρκετ, ιδιώτες, αλλά και η κοινότητα «Ολοι μαζί μπορούμε» συνδράμουν την προσπάθεια αυτή.

Η ομάδα «Κανένας Μόνος» ξεκίνησε από τον Αποστόλη Παρασκευόπουλο και σήμερα φροντίζει 80 οικογένειες σε όλη τη Λέσβο, με τη διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. «Η πανδημία αύξησε πολύ τις οικογένειες που έχουν ανάγκη. Πολλοί έμειναν άνεργοι, δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα και έχουν ξεμείνει», λέει στην «Κ». Ας σημειωθεί ότι πριν από το πρώτο lockdown η ομάδα βοηθούσε μηνιαίως 40 οικογένειες, μετά τη λήξη της καραντίνας, τον περασμένο Μάιο, οι οικογένειες ανήλθαν σε 73 και πλέον είναι 80. Μια αλυσίδα δεκάδων επιχειρήσεων έχει δημιουργηθεί στη Μυτιλήνη, ώστε να υπάρχουν κέντρα συλλογής τροφίμων, να περιορίζεται ο συνωστισμός και να συνεχίζεται κανονικά η διανομή τους σε όλο το νησί.

Η «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» κάνει σχολαστική δουλειά με τους ανήλικους πρόσφυγες από την εποχή της Μόριας, με εκδρομές και άλλες δράσεις καθώς και με τη διανομή ρουχισμού. Το lockdown απαγορεύει την είσοδο στον νέο, προσωρινό καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Ωστόσο, όπως εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος της «Συνύπαρξης» και πρώην δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Πάλλης, η σχέση που έχουν αποκτήσει οι εθελοντές με αιτούντες άσυλο τους δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουν ποιες είναι οι ανάγκες. Συγκεντρώνουν τα απαραίτητα σε ρουχισμό και τρόφιμα και οι αιτούντες άσυλο, όταν τους επιτρέπεται η έξοδος, τα παραλαμβάνουν και τα διανέμουν εντός του καταυλισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή