Επιδημία αναβολών χτύπησε τους γάμους

Επιδημία αναβολών χτύπησε τους γάμους

Οι περιορισμοί, ο φόβος και το «ψαλίδισμα» των καλεσμένων ανάγκασαν πολλά ζευγάρια να αναζητήσουν νέα ημερομηνία

6' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Λυδία και ο αρραβωνιαστικός της οργάνωναν τον γάμο τους μήνες. Ταξίδεψαν στη Σκιάθο πέντε φορές για να είναι σίγουροι πως όλα θα ήταν στην εντέλεια και μέχρι τις αρχές Αυγούστου 330 άτομα τούς είχαν ενημερώσει πως θα παρευρίσκονταν στο νησί για μία από τις πιο σημαντικές μέρες της ζωής τους… Εως την ημέρα του γάμου, όμως, δύο εβδομάδες μετά, περισσότεροι από 200 καλεσμένοι είχαν ακυρώσει. 

«Στενοχωρήθηκα πάρα πολύ», λέει στην «Κ» η Λυδία, καθώς λόγω της υγειονομικής κρίσης, και ενώ κατανοούσε πλήρως τους λόγους, έλειπαν από τον γάμο άτομα που πριν δεν μπορούσε να φανταστεί ότι δεν θα ήταν εκεί. 

Θυμάται τις ημέρες πριν από τον γάμο, για τον οποίο όλα ήταν προπληρωμένα, με δυσφορία. «Ηταν όλα δύσκολα, κάθε δύο-τρεις ημέρες ανακοινώνονταν καινούργια μέτρα, ήταν τόσο δύσκολα που πολλές φορές είπαμε να το αφήσουμε», λέει η ίδια. Αλλά αφενός ο γάμος δεν μπορούσε να ακυρωθεί, αφετέρου ήθελαν να παντρευτούν, κρατώντας όλα τα μέτρα, διαχωρίζοντας σε διαφορετικούς χώρους τους πιο μεγάλους καλεσμένους από τους νεότερους, διατηρώντας αποστάσεις στα τραπέζια. Αναφέρει πως πολλοί καλεσμένοι τούς ρωτούσαν γιατί δεν ανέβαλαν τον γάμο, όμως εκείνοι είχαν αποφασίσει πως θα παντρεύονταν ακόμη και με πέντε άτομα. «Δεν έχω μετανιώσει, γιατί η ζωή είναι πολύ απρόβλεπτη», σημειώνει η Λυδία. 

Πολλά ζευγάρια βρέθηκαν στο ίδιο δίλημμα τη χρονιά που πέρασε, καθώς η επιθυμία τους να δέσουν τις ζωές τους ενώπιον φίλων και συγγενών συγκρούστηκε με τα μέτρα που επιβλήθηκαν από την πολιτεία για την αποφυγή περαιτέρω εξάπλωσης του ιού στη χώρα. Κάποιοι έκαναν τον γάμο τους με 100 άτομα, άλλοι με 50, αργότερα με 9, ενώ όσοι θα παντρεύονταν τους τελευταίους δύο μήνες δεν κατάφεραν να το κάνουν λόγω του lockdown, στο οποίο βρίσκεται ακόμα η χώρα. Οι επιπτώσεις όμως δεν ήταν σοβαρές μόνο για τα σχέδια των ζευγαριών, αλλά και για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες των οποίων οι δουλειές εξαρτώνται από αυτά τα μυστήρια και τον τελευταίο χρόνο έχουν πληγεί περισσότερο από ποτέ. 

«Είναι ένα επάγγελμα που δεν αντιμετώπισε ποτέ κρίση, ακόμη και την περίοδο της ύφεσης ο γάμος και η βάφτιση θα γίνουν, μπορεί με χαμηλότερο budget, αλλά θα γίνουν», λέει η Αντιγόνη Δάνου, συνιδρύτρια της εταιρείας διοργάνωσης εκδηλώσεων A.A. Danou. Αναφέρει πως οι γάμοι συνήθως υπολογίζονται από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, κι ενώ το 2018 και το 2019 έγιναν περίπου 4.500 με 5.000 γάμοι στη χώρα, το 2020 έπεσαν στις 3.000-3.500, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών. Ο Απρίλιος και ο Μάιος, μήνες οι οποίοι η κ. Δάνου τονίζει πως είναι «βασικοί για τα μυστήρια», χάθηκαν, όπως και ένα κομμάτι του Ιουνίου. «Από τις 10 Ιουνίου μέχρι τα τέλη Ιουλίου οι γάμοι τελέστηκαν», λέει, σημειώνοντας πως ήταν όλοι μέχρι 250 άτομα, αλλά ακόμη και τότε οι αποστάσεις στα τραπέζια ήταν μεγάλες και ο αριθμός των καλεσμένων σε κάθε τραπέζι περιορισμένος, ενώ το μπαρ και ο μπουφές απαγορεύονταν. Η ίδια συμπληρώνει πως στους γάμους που έγιναν στις πόλεις όλα τα μέτρα τηρήθηκαν, σε αντίθεση με γάμους στην επαρχία, ενώ οι προκλήσεις καθώς άλλαζαν τα μέτρα είχαν να κάνουν με τις ακυρώσεις καλεσμένων –«με ευγενικό και προσεκτικό τρόπο», επισημαίνει– και τη λήξη της γαμήλιας εκδήλωσης τα μεσάνυχτα. «Δεν πήγανε άσχημα, το ευχαριστήθηκαν, πέρασαν καλά», λέει η ίδια, ενώ πιστεύει πως από εδώ και πέρα οι γάμοι θα είναι σε πιο στενό κύκλο. 

Η Θεοδώρα Μιχαηλίδου, της οποίας τόσο ο γάμος όσο και η μετέπειτα δεξίωση έγινε με 50 άτομα, λέει στην «Κ» πως στην αρχή σκέφτηκαν να τον αναβάλουν, αλλά ήταν αρραβωνιασμένοι από το 2018, είχαν κλείσει και τα πάντα –την εκκλησία, τον χώρο της δεξίωσης, ακόμη και τον dj– ένα χρόνο πριν, και δεν ήθελαν να καθυστερήσουν τον γάμο τους άλλο. Ενώ όπως λέει η ίδια αγχώθηκαν αρκετά και δεν ήταν εύκολο να μειώσουν τους καλεσμένους τους από 250 σε 50, τελικά ήταν μια μέρα γεμάτη χαρά. «Παρόλο που τα άτομα ήταν λίγα, επειδή ήταν πολύ κοντινοί και αγαπημένοι άνθρωποι, το ζήσαμε έντονα και όμορφα», σημειώνει, λέγοντας πως το μόνο πρόβλημα ήταν πως έκλεισε 12 η ώρα η μουσική. 

Η Μιχαέλα Θεοδωρακάκου, διευθύντρια της Mitheo Events, εταιρείας που διοργανώνει εκδηλώσεις και destination weddings στην Ελλάδα για ζευγάρια από το εξωτερικό, λέει στην «Κ» πως το 2020 αναβλήθηκαν και οι 25 εκδηλώσεις που διοργάνωναν – «το καλό είναι ότι αναβλήθηκαν, δεν ακυρώθηκαν, εκτός από τρία events, όλα τα άλλα οργανώθηκαν για το 2021», σημειώνει. Τα συγκεκριμένα ζευγάρια και οι καλεσμένοι τους, πολλοί εκ των οποίων έρχονται από την Αγγλία, την Αμερική, τον Λίβανο, τα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες, αντιμετώπισαν προβλήματα λόγω συνόρων, ενώ πολλές… επικείμενες νύφες δεν μπόρεσαν καν να ολοκληρώσουν τα δοκιμαστικά του νυφικού τους, για τα οποία μπορεί να έπρεπε να ταξιδέψουν. «Ηταν πολύ δύσκολη η κατάσταση στο πρώτο κύμα της πανδημίας, πολύ στρεσογόνος περίοδος», συμπληρώνει, ενώ τονίζει πως με υπομονή και επαγγελματισμό κατάφεραν να αλλάξουν τις ημερομηνίες και τα συμβόλαια. «Αυτή τη στιγμή τα ζευγάρια είναι σε πολύ καλύτερη διάθεση, πορεύονται για το 2021», αναφέρει, τονίζοντας πως έχουν έτοιμες λύσεις και σχέδια ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και τους περιορισμούς που μπορεί να υπάρχουν. Παρ’ όλα αυτά και όπως είναι λογικό, η ζήτηση έχει πέσει. «Κλείσαμε κάποιες νέες εκδηλώσεις για ζευγάρια του εξωτερικού, αλλά δεν είναι ο αριθμός που περιμέναμε», σημειώνει, λέγοντας πως η μείωση σε νέες κρατήσεις είναι άνω του 50%, επειδή ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. 

«Μέρα με τη μέρα»

Σύμφωνα με τη makeup artist Μαρία Παγωνάκη, πέρυσι ακυρώθηκαν τα πάντα εκτός από κάποιες δουλειές τους δυόμισι μήνες του καλοκαιριού, ενώ όλοι οι υπόλοιποι γάμοι έχουν μεταφερθεί στο 2021. «Πολλές νύφες ακύρωσαν γιατί ήταν από το εξωτερικό και δεν μπορούσαν να έρθουν», λέει στην «Κ». Η ίδια αυτή τη στιγμή έχει κρατήσεις για 20 γάμους το καλοκαίρι – «το πάμε μέρα με τη μέρα», σημειώνει. 

Αυτή την περίοδο, όμως, η διοργάνωση ενός γάμου από το μηδέν είναι πολύ δύσκολη. Η κ. Δάνου αναφέρει πως από την αρχή του νέου έτους δέχεται πολλά τηλεφωνήματα –πολλοί, λέει, θέλουν να παντρευτούν το 2021 γιατί το ’22 είναι δίσεκτο– αλλά καθώς τα δεδομένα αλλάζουν συνέχεια, η ίδια πιστεύει πως θα μπορέσουν να αρχίσουν να προγραμματίζουν γάμους από το τέλος Μαρτίου, διότι τώρα τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια δεν μπορούν καν να δώσουν τιμές. «Δεν ξέρουν πώς θα κινηθούν», αναφέρει. «Αυτοί οι μήνες θα είναι νεκροί, γίνονται κάποιες συζητήσεις, όμως χωρίς να πηγαίνεις στο διά ταύτα», συμπληρώνει. Οσοι θέλουν να παντρευτούν χωρίς να τίθεται θέμα περιορισμών ή φόβου, αφήνουν τον γάμο τους για το 2022. Αλλά είναι και άλλοι οι οποίοι δεν θέλουν να τον καθυστερήσουν, όπως κι αν γίνει τελικά αυτός. 

«Δεν μπορεί κάποιος να σου εγγυηθεί πότε θα τελειώσει όλο αυτό ούτε πότε θα μπορέσεις να κάνεις τον γάμο σου όπως τον είχες φανταστεί», λέει στην «Κ» η Βασιλική, η οποία μαζί με τον αρραβωνιαστικό της προσπαθούν να οργανώσουν τον γάμο τους για το καλοκαίρι. Στην αρχή ήθελαν να γίνει χειμώνα, αλλά σκέφτηκαν πως θα είναι πιο επίφοβο να βρεθούν οι καλεσμένοι σε κλειστό χώρο ακόμη και τον χειμώνα του 2021. Μετά σκέφτηκαν πως το καλοκαίρι, ειδικά στις αρχές, ίσως τα πράγματα να είναι καλύτερα. Αλλά καθώς η χώρα είναι ακόμη σε lockdown, η διοργάνωση αποδεικνύεται σχεδόν αδύνατη – τα μαγαζιά είναι κλειστά, το ραντεβού της για το νυφικό έχει αναβληθεί τέσσερις φορές, δεν μπορούν να δουν εκκλησίες ή χώρους εκδηλώσεων, όλες οι συνεννοήσεις γίνονται τηλεφωνικά. «Νιώθω σαν να μην οργανώνω γάμο, είναι πάρα πολύ δύσκολο διότι το πρώτο που χρειάζεσαι για να κλείσεις τους πάντες –μαλλιά, μακιγιάζ, dj– είναι ημερομηνία και ώρα», συμπληρώνει και αυτή τη στιγμή έχουν επιλέξει τη συγκεκριμένη εποχή για τον γάμο βασισμένοι σε μια εικασία πως το καλύτερο «παράθυρο» θα είναι το ίδιο με πέρυσι. 

Από την άλλη, αν περιμένουν, δεν είναι βέβαιο πως του χρόνου θα είναι όλα καλά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή