ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επεισόδια σε δράσεις υπέρ Κουφοντίνα

Επεισόδια σε δράσεις υπέρ Κουφοντίνα

Τα αντανακλαστικά του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού χώρου ενεργοποιεί, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, η απεργία πείνας του καταδικασμένου για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» και για σειρά δολοφονιών Δημήτρη Κουφοντίνα. Την Τρίτη στην Πάτρα σημειώθηκαν επεισόδια, όταν αντιεξουσιαστές που πραγματοποιούσαν πορεία αλληλεγγύης συγκρούστηκαν με την αστυνομία, ενώ ομάδες αναρχικών πραγματοποίησαν δράσεις και ακτιβιστικές ενέργειες σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ηράκλειο, Βόλο, Ηγουμενίτσα και αλλού. 

Ο Κουφοντίνας ανακοίνωσε ότι προχωράει σε απεργία πείνας την 8η Ιανουαρίου. Διαμαρτύρεται για τη μεταγωγή του στην κλειστή φυλακή Δομοκού από την αγροτική φυλακή Κασσαβέτειας Βόλου και ζητεί να μεταφερθεί στον Κορυδαλλό. Η μεταγωγή του έγινε στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου νόμου που ψηφίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου και καταργεί το δικαίωμα στους καταδικασμένους για τρομοκρατία να εκτίουν ποινή στις αγροτικές φυλακές της χώρας. «Απαγορεύεται η μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές και στην ΚΑΥΦ (κεντρική αποθήκη υλικού φυλακών) σε όσους κρατούμενους έχουν καταδικασθεί για εγκλήματα τρομοκρατίας, όπως επίσης σε κρατούμενους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ή έχει εκλείψει ο λόγος χορήγησής της ή έχουν υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα ή εάν εκκρεμεί εις βάρος τους ποινική διαδικασία για αξιόποινη πράξη σε βαθμό πλημμελήματος που ενέχει πράξεις βίας ή απειλή βίας κατά προσώπων και πραγμάτων ή κακουργήματος ή διαδικασία εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ή έκδοσης σε τρίτη χώρα», προβλέπει το νομοσχέδιο. 

Δυνάμει του νέου νόμου, ο καταδικασμένος σε 11 φορές ισόβια Κουφοντίνας θα έπρεπε να επιστρέψει στο σωφρονιστικό κατάστημα όπου βρισκόταν πριν μεταχθεί στις αγροτικές φυλακές, δηλαδή σε αυτό του Κορυδαλλού. Αντ’ αυτού, με απόφαση που έλαβε την 21η Δεκεμβρίου η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου μετήχθη στις φυλακές Δομοκού, όπου και παραμένει έως σήμερα. Την απόφαση της κ. Νικολάου επικύρωσε στις 4 Ιανουαρίου η κεντρική επιτροπή μεταγωγών.

Ελαβε μεταξύ άλλων υπόψη έγγραφο της φυλακής Κορυδαλλού, με το οποίο η διοίκηση ενημέρωνε ότι δεν δέχεται κρατούμενους για λόγους προστασίας από την COVID-19. O Δ. Κουφοντίνας σε κείμενό του με ημερομηνία 8 Ιανουαρίου έκανε λόγο για «μεθόδευση» και «πόλεμο εναντίον του» και ανακοίνωσε ότι ξεκινάει απεργία πείνας για λόγους «προσωπικής συνέπειας» και «ατομικής αξιοπρέπειας». «Πρόκειται για την προσπάθεια να συντρίψουν ένα πρόσωπο, όχι γι’ αυτό που είναι, αλλά για αυτό που σηματοδοτεί, με την άρνησή του να υποκύψει στις αφόρητες πιέσεις που το σύστημα του ασκεί», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στο νοσοκομείο Λαμίας λόγω προβλημάτων υγείας που παρουσιάστηκαν συνεπεία της απεργίας, ενώ και χθες κρίθηκε επιβεβλημένη η μεταφορά του στο νοσοκομείο. 

Σε ένδειξη αλληλεγγύης ξεκίνησαν το Σάββατο απεργία πείνας ο Νίκος Μαζιώτης, καταδικασμένος σε πολυετή κάθειρξη για τον Επαναστατικό Αγώνα, και ο Γιάννης Δημητράκης, που καταδικάστηκε για την ένοπλη ληστεία στο ΑΧΕΠΑ. Τη Δευτέρα αντίστοιχα, πενθήμερη απεργία πείνας ανακοίνωσαν και οι υπόδικοι Βαγγέλης Σταθόπουλος και Πολύκαρπος Γεωργιάδης, οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές Λάρισας.