Το νέο δόγμα διαχείρισης διαδηλώσεων

Το νέο δόγμα διαχείρισης διαδηλώσεων

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα εγχειρίδιο για διαδηλώσεις, βασισμένο στο Προεδρικό Διάταγμα για τις δημόσιες συναθροίσεις που έχει τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο, παρουσίασε σε χθεσινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου η ηγεσία της αστυνομίας. Πρόκειται ουσιαστικά για μια γενική περιγραφή του επιχειρησιακού δόγματος που προτίθεται να υιοθετήσει στο εξής η αστυνομία για τη διαχείριση των διαδηλώσεων. 

Προβλέπει κλιμακούμενη χρήση μέσων, με τα δακρυγόνα και το νερό να αποτελούν την ύστατη λύση για την αντιμετώπιση επεισοδίων, όπως τουλάχιστον διευκρινίστηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. «Θα εξαντλούνται τα όρια επιείκειας και τα περιθώρια συνεννόησης, γιατί το δικαίωμα της έκφρασης είναι αδιαπραγμάτευτο. Αυτό ισχύει χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. 

Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, χρήση καμερών από αστυνομικούς των ΜΑΤ και των ομάδων ΟΠΚΕ και ΔΡΑΣΗ, παρουσία διαμεσολαβητών της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι θα έρχονται σε συνεννόηση με τους διοργανωτές των διαδηλώσεων, καθώς επίσης και χρήση μεγαφώνων μέσω των οποίων η ΕΛ.ΑΣ. θα προειδοποιεί τους διαδηλωτές για την επικείμενη επέμβασή της. «Πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε βία. Απομακρυνθείτε άμεσα από τον χώρο» είναι, ενδεικτικά, το πρώτο μήνυμα – προειδοποίηση προς τους διαδηλωτές, το οποίο θα επαναλαμβάνεται 30 δευτερόλεπτα αργότερα. 

Στο εγχειρίδιο επισημαίνεται ότι το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. που διατίθεται για τη διαχείριση των συναθροίσεων χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: τις δυνάμεις ήπιας αστυνόμευσης, όπως η ομάδα διαχείρισης οριοθέτησης συναθροίσεων (ΟΔΟΣ), τις ευέλικτες μονάδες με δυνατότητα δυναμικής παρέμβασης, όπως η ΔΡΑΣΗ και οι ΟΠΚΕ, και τις δυνάμεις επιβολής και αποκατάστασης τάξης, που δεν είναι άλλες από τις διμοιρίες της ΥΜΕΤ και της ΥΑΤ. 

Κατηγοριοποίηση

Οι συναθροίσεις κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων (μικρή, μεσαία, μεγάλη) και την επικινδυνότητά τους (χαμηλή, μεσαία, υψηλή). Σε περίπτωση που η αστυνομία κρίνει ότι μια επικείμενη ή μια εν εξελίξει δημόσια συνάθροιση μπορεί να διαταράξει δυσανάλογα τη ζωή της πόλης, έχει δυνατότητα να επιβάλει περιορισμούς. Για να το πετύχει μπορεί να χρησιμοποιεί κορδέλες, κώνους, κιγκλιδώματα, μεταλλικούς φραγμούς κ.ά.

Σε περίπτωση επεισοδίων, ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων και ο αστυνομικός διαμεσολαβητής προειδοποιούν τους διαδηλωτές για την επικείμενη επέμβαση χρησιμοποιώντας μεγάφωνα υψηλής έντασης. Τις ανακοινώσεις θα συνοδεύουν οδηγίες σχετικά με τους δρόμους διαφυγής, όπως επίσης και τα κατασταλτικά μέσα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν (νερό, δακρυγόνα). 

Στο σχέδιο γίνεται ειδική αναφορά στην παρουσία δημοσιογράφων σε διαδηλώσεις και επεισόδια. «Η αστυνομία θα οριοθετεί έναν συγκεκριμένο χώρο για τους δημοσιογράφους», αναφέρεται, δίχως πάντως περαιτέρω διευκρινίσεις και λεπτομέρειες. «Εκείνο που σαφώς αποτελεί δέσμευση, πλέον, της αστυνομίας είναι η αναλογική και κατά το δυνατόν περιορισμένη χρήση των δακρυγόνων», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ενώ πρόσθεσε ότι «η διαμαρτυρία και η κανονικότητα (σ.σ. στη ζωή της πόλης) δεν είναι έννοιες αντινομικές». Παρόντες ήταν ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο αρχηγός Μιχάλης Καραμαλάκης. 

Στο περιθώριο της συνέντευξης, ο κ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε παλαιότερη δέσμευσή του για τοποθέτηση διακριτικών στις στολές των αστυνομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή