Νομοθετική ρύθμιση για ιδιοκτησίες σε Λαυρεωτική και Σαρωνικό

Νομοθετική ρύθμιση για ιδιοκτησίες σε Λαυρεωτική και Σαρωνικό

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση του ζητήματος που έχει δημιουργηθεί σε περιοχές των δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Το θέμα αφορά τη διεκδίκηση από πλευράς Δημοσίου πρώην δασικών εκτάσεων, οι οποίες έχουν τις προηγούμενες δεκαετίες ενταχθεί στο σχέδιο πόλης.

Η σχετική ρύθμιση βρίσκεται στο άρθρο 39 του σχεδίου νόμου «Διενέργεια γενικών απογραφών 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή”, που κατατέθηκε στη Βουλή. Όπως προβλέπει, στις περιοχές που ορίζονται από τέσσερις δικαστικές αποφάσεις… του 19ου αιώνα, θα αναγνωρίζεται ιδιοκτησία σε ιδιώτη (έναντι του Δημοσίου) εφόσον:

-Αποδεικνύεται νομή του ακινήτου για 40 χρόνια (όχι απαραίτητα από τον ίδιο ιδιοκτήτη)

-Ο ενδιαφερόμενος το έχει δηλώσει στο κτηματολόγιο

-δεν του έχει κοινοποιηθεί πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής λόγω του πρώην δασικού χαρακτήρα του ακινήτου.

Το πρόβλημα υφίσταται 150 χρόνια. «Μόνο στο δήμο Λαυρεωτικής έχουν κατατεθεί περισσότερες από 6.000 ενστάσεις κατά των εγγραφών στο κτηματολόγιο», λέει ο δήμαρχος της περιοχής, Δημήτρης Λουκάς. «Στην περιοχή μας το θέμα δεν αφορά τόσο τα πρώην δασικά, που καλύπτονται από τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, αλλά περισσότερο άλλες εκτάσεις. Σε συνάντηση που είχαμε προ ημερών με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα μάς διαβεβαίωσαν ότι θα δημιουργεί μια επιτροπή με τη συμμετοχή μας η οποία θα καταλήξει σε μια νομοθετική ρύθμιση για τα υπόλοιπα μέχρι το καλοκαίρι, ενώ θα δοθεί εξάμηνη παράταση στην εξέταση των ενστάσεων που έχουν υποβληθεί στο κτηματολόγιο».

Το ζητούμενο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να μην αδικηθούν όσοι έχουν τίτλους που αποδεικνύουν μακρά ιδιοκτησία του ακινήτου αλλά ταυτόχρονα να μην δικαιωθούν τυχόν καταπατητές δημοσίων εκτάσεων.

Το θέμα είχε ξανά αναδείξει η Καθημερινή προ διετίας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή