Αντιδρούν στη φοίτηση προσφύγων

Αντιδρούν στη φοίτηση προσφύγων

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιρρήσεις, διαδηλώσεις και επιχειρήματα υπέρ… «ελληνικού DNA» τάραξαν τη μικρή κοινότητα του Ιππείου, λίγο έξω από τη Μυτιλήνη με την αποχή μαθητών από το γυμνάσιο της περιοχής και τη διαμαρτυρία εξοργισμένων γονέων κατά της φοίτησης στο σχολείο μαθητών προσφύγων.

Εννιά πρόσφυγες μαθητές, ασυνόδευτοι που διαμένουν σε διαμερίσματα ΜΚΟ, είχαν εγγραφεί σε σχολείο της Μυτιλήνης, το οποίο εξελίχθηκε σε πρότυπο, και βάσει νόμου έπρεπε να φοιτήσουν σε άλλο. Χθες θα ήταν η δεύτερη μέρα για πέντε αγόρια, τέσσερα κορίτσια από το Αφγανιστάν και τη Συρία που θα πήγαιναν στο Γυμνάσιο Ιππείου και συγκεκριμένα σε τμήμα ΖΕΠ (Ζώνης Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας).

Το πανό

Οπως ανέφερε ο διευθυντής του σχολείου Νίκος Σίμου στην «Κ», «τηρήσαμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες εγγραφής τους και είχαμε και τη σύμφωνη απόφαση του συλλόγου διδασκόντων. Δεν προβλέπονταν από τον νόμο να ρωτήσουμε και τους γονείς της κοινότητας αν συμφωνούν». Κάποιοι μαθητές έκαναν αποχή από την προηγούμενη ημέρα, ενώ χθες αναρτήθηκε πανό έξω από το σχολείο που έγραφε ότι οι μαθητές πρόσφυγες είναι 25 ετών, το οποίο ήταν και το βασικό επιχείρημα κάποιων γονέων. Ωστόσο, οι μαθητές είναι γεννημένοι, και βάσει του πιστοποιητικού που είναι εγγεγραμμένοι στο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο, από το 2005 έως το 2008.

Το σύνολο των παιδιών όπως και άλλα ανήλικα παιδιά πρόσφυγες που φοιτούν –και με απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου– σε άλλα σχολεία της Μυτιλήνης έχουν επιμέλεια με ισεαγγελική εντολή, δεν πρόκειται δηλαδή για ενήλικες.

Στη διαμαρτυρία επενέβη ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ώστε να γίνει σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα για το θέμα, αλλά και να διαλυθεί η διαδήλωση.

«Είμαι 20 χρόνια σε αυτό το σχολείο», τόνισε στην «Κ» η εκπαιδευτικός, Λένα Αλτίνογλου, απογοητευμένη για τη διαμαρτυρία. Η κ. Αλτίνογλου δέχθηκε φραστικές επιθέσεις από τους γονείς, ενώ προσπαθούσε να εξηγήσει ότι «δεν θα μας πάρουν τα χωριά, δεν θα μας ισλαμοποιήσουν. Ολα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση».

Προπηλακισμούς υπέστη και ο διευθυντής του γυμνασίου, ο οποίος τόνισε ότι δεν πρόκειται να παραβρεθεί σε σύσκεψη με τους υβριστές του. Εξάλλου, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ελήφθη με οριακή πλειοψηφία, απόφαση με τη μορφή ψηφίσματος του δημοτικού συμβουλίου Μυτιλήνης υπέρ νέας κλειστής και ελεγχόμενης δομής μακριά από κατοικημένη περιοχή, απόφαση την οποία αμφισβητεί η αντιπολίτευση. Και ενώ από τις 28 Ιανουαρίου έχει προκηρυχθεί το έργο των τηλεπικοινωνιών στην υπό δημιουργία νέα δομή στα Βάστρια (Πλάτη) της Δημοτικής Ενότητας Λουτρόπολης Θερμής, η δημοτική αρχή κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι δεν συμπεριέλαβε στο ψήφισμα τη θέση της νέας δομής, ώστε να αποκλειστούν από την ψηφοφορία οι κοινοτάρχες της περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή