Ζήτημα ασφαλείας στο πρώτο μουσείο της χώρας

Ζήτημα ασφαλείας στο πρώτο μουσείο της χώρας

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλειδωμένο και σκοτεινό. Αυτή ήταν η εικόνα που έδινε προχθές το βράδυ για περίπου δύο ώρες το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ), εξαιτίας της εκτεταμένης διακοπής ηλεκτροδότησης σε πολλές συνοικίες της Αθήνας. Ηταν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, η πόλη «έσβησε», το ΕΑΜ βυθίστηκε στο σκοτάδι και έπαψαν να λειτουργούν τα ηλεκτρολογικά συστήματα δημιουργώντας ζήτημα ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του ΥΠΠΟΑ, το δυσάρεστο περιστατικό στο πρώτο μουσείο της χώρας προκλήθηκε από ελλιπή συντήρηση της γεννήτριας. Πιθανώς λόγω βλάβης στις ασφάλειες, ο μηχανισμός δεν τέθηκε αυτόματα σε λειτουργία και χρειάστηκαν περίπου δύο ώρες μέχρι να γίνει ο ηλεκτρολογικός έλεγχος και να διορθωθεί το τεχνικό πρόβλημα. Οπως αναφέρει στην «Κ» η Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, «η γεννήτρια μπόρεσε να λειτουργήσει όταν έφτασε επιτόπου ο υπεύθυνος της εξωτερικής ηλεκτρολογικής εταιρείας με την οποία συνεργάζεται το μουσείο για ανάλογα θέματα, παρότι η σύμβασή τους δεν έχει ανανεωθεί». Προσπαθήσαμε επανειλημμένως να διασταυρώσουμε την πληροφορία με τη διευθύντρια του ΕΑΜ, Αννα Βασιλική Καραπαναγιώτου, αλλά το τηλέφωνό της ήταν εκτός λειτουργίας. Στο μουσείο βρίσκονταν οι τρεις βραδινοί φύλακες οι οποίοι κινητοποιήθηκαν ταχύτατα. Ενημερώθηκε το κέντρο Αμεσης Δράσης, το οποίο έστειλε δυνάμεις – υπήρξε μάλιστα και επικοινωνία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου. 

Συνολικά, στις περιοχές της Αθήνας όπου παρουσιάστηκε πρόβλημα αναπτύχθηκαν 35 περιπολικά και 240 αστυνομικοί από τις ομάδες ΔΙΑΣ. Λίγο αργότερα, έφτασε και η κ. Μενδώνη στο μουσείο συνοδευόμενη από τον γενικό γραμματέα Γιώργο Διδασκάλου, ώστε να ενημερωθούν για τις αιτίες του προβλήματος.

Πάντως από τις 2 π.μ. χθες, όλα τα συστήματα  φωτισμού και ασφάλειας βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία, ενώ νωρίς το πρωί ξεκίνησε διεξοδικός έλεγχος για την καταγραφή των αστοχιών και την επίλυση των προβλημάτων. Επίσης, διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση προκειμένου να ερευνηθούν οι τυχόν παραλείψεις των υπευθύνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή