Αττική: Τα τρία στοιχεία που θορύβησαν τους ειδικούς

Αττική: Τα τρία στοιχεία που θορύβησαν τους ειδικούς

«Γνώμονας για τις εισηγήσεις ο όρκος του Ιπποκράτη»

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία στοιχεία έχουν θορυβήσει τις τελευταίες ημέρες τους ειδικούς, ως προς την πορεία της πανδημίας στην Αττική:

  • Η αύξηση των εισαγωγών περιστατικών COVID-19 στα νοσοκομεία,
  • Η αύξηση των ασθενών που χρειάζονται κρεβάτι στη ΜΕΘ,
  • Η συνεχόμενη, σημαντική πλέον, αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική την τελευταία εβδομάδα. 

«Όπου το έχουμε δει διεθνώς αυτό να συμβαίνει σχεδόν μπορούμε να προβλέψουμε τη συνέχεια» ανέφερε το πρωί μέλος της Επιτροπής στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προσθέτοντας ότι «γνώμονας μου σε οποιαδήποτε εισήγηση μου θα είναι ο όρκος του Ιπποκράτη. Αυτό που θέλουμε πρωτίστως ως επιστήμονες είναι να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών».

Έκτακτη σύγκληση της επιτροπής λοιμωξιολόγων

Σημειώνεται πως έκτακτη σύγκληση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων σήμερα ζήτησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας. 

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, οι αποφάσεις για ενδεχόμενη λήψη νέων μέτρων στην Αττική θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας.

Η επιδημιολογική εικόνα του λεκανοπεδίου έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε ειδικούς και κυβέρνηση, κάτι που φάνηκε και από το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας Βασίλη Κικίλιας, γνωστοποίησε το πρωί ότι εάν τα δεδομένα παραμείνουν και σήμερα στα ίδια επίπεδα, θα εισηγηθεί σκληρό lockdown στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, επιβεβαιώνοντας και το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της «Κ» σήμερα.

Η εκτίναξη του ιικού φορτίου στην Αττική, άλλωστε, αποτυπώθηκε και στα αστικά λύματα. Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Θωμαΐδη, καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος διενεργεί με την ομάδα του τις μετρήσεις του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα του λεκανοπεδίου, την τελευταία εβδομάδα «είδαμε μια εκτίναξη του ιικού φορτίου».

«Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου κλείσαμε με μια αύξηση 205% του εβδομαδιαίου μέσου όρου του ιικού φορτίου σε σύγκριση με την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία καταγράφηκε αύξηση 80% σε σύγκριση με την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου. Παρατηρήθηκε δηλαδή μια σταδιακή αύξηση του ιικού φορτίου από την εβδομάδα των Χριστουγέννων και για τις επόμενες έξι εβδομάδες και στη συνέχεια μια απότομη κλιμάκωση. Το ίδιο φαινόμενο είχε καταγραφεί και το φθινόπωρο. Και τότε είχε σημειωθεί μια σταδιακή αύξηση και στη συνέχεια μια απότομη κορύφωση του ιικού φορτίου στις 20 Οκτωβρίου. Είναι ξεκάθαρο. Βρισκόμαστε μπροστά στο τρίτο κύμα», σημείωσε ο καθηγητής. 

Στόχος της κυβέρνησης, όπως διεμήνυσε και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είναι η χώρα να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από την πανδημία. Η ίδια πρόσθεσε ότι κατανοεί την κόπωση που υπάρχει αλλά καθώς οι επόμενοι δύο μήνες είναι δύσκολοι, χρειάζεται υπομονή από όλους μέχρι την άνοιξη.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις για το lockdown

Ένα βήμα πριν από καθολικό lockdown – Τι οδηγεί τις εξελίξεις

Πιο κοντά το σκληρό lockdown

Εκτίναξη ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής

Δραστική λύση, τώρα – Του Γ. Παυλάκη

Αθ. Εξαδάκτυλος: Γενικό lockdown το συντομότερο – Το νέο στέλεχος κινείται ταχύτερα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή