Παρεμβάσεις σε επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου

Παρεμβάσεις σε επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινάει το πρόγραμμα επεμβάσεων βελτίωσης οδικής ασφάλειας από το υπουργείο Υποδομών, το οποίο προχωράει σε μια σειρά παρεμβάσεων σε αποδεδειγμένα προβληματικά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου της χώρας. Στόχος είναι ο περιορισμός των θυμάτων της ασφάλτου, ενώ ο προγραμματισμός θέλει τις παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο να συνοδεύονται από αλλαγές στις εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης και την υποχρεωτική εισαγωγή του μαθήματος της Οδικής Ασφάλειας στα σχολεία. Με πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (έχουν εξασφαλιστεί 450 εκατ. ευρώ), οι παρεμβάσεις αφορούν 7.000 επικίνδυνες θέσεις κατά μήκος 2.500 χιλιομέτρων σε συνολικά 80 δρόμους. 

Ενας από τους πιο επικίνδυνους δρόμους της χώρας που μετράει δεκάδες θύματα σε ετήσια βάση είναι η εθνική οδός Πάτρας – Πύργου, που εισέρχεται στη φάση των παρεμβάσεων, μέχρι την κατασκευή του νέου αυτοκινητοδρόμου. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας δημοπράτησης, από την οποία προέκυψε μειοδότης, φαίνεται ότι δίνει το πράσινο φως για την έναρξη των σχετικών εργασιών. 

Ο υφιστάμενος οδικός άξονας Πάτρας – Πύργου, από το τέλος της παράκαμψης Πατρών μέχρι την αρχή της παράκαμψης Πύργου (πριν από το αστικό τμήμα Πύργου), έχει μήκος περίπου 80 χλμ. Το αρχικό τμήμα, μήκους 12,8 χλμ., είναι κοινό με τον μελλοντικό αυτοκινητόδρομο, ενώ το υπόλοιπο τμήμα μέχρι το αστικοποιημένο τμήμα του Πύργου έχει μήκος 66,7 χλμ. Ο μειοδότης (σύμφωνα με πληροφορίες είναι η ΟΔΟΣ ΑΤΕ) που αναλαμβάνει το έργο (30 εκατ. ευρώ) θα προχωρήσει σε εκσκαφές και φρεζάρισμα του υφιστάμενου οδοστρώματος, σε διάστρωση αντιολισθηρής στρώσης, διαγράμμιση του οδοστρώματος, διαχωρισμό κατευθύνσεων κυκλοφορίας (με εύκαμπτα πλαστικά κολονάκια) και αντικατάσταση και συμπλήρωση πινακίδων, όπου είναι απαραίτητο. Επίσης, ο ανάδοχος θα προχωρήσει στην τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας (45 χλμ.) και στις δύο κατευθύνσεις, φαναριών σε 18 κόμβους, στον οδοφωτισμό σε 7 κόμβους και στην κατασκευή πέντε διαβάσεων πεζών. Ταυτόχρονα αναλαμβάνει την κοπή και το κλάδεμα φυτών που βρίσκονται κατά μήκος του δρόμου, όπως επίσης τον καθαρισμό των φρεατίων. Με τις παρεμβάσεις αναμένεται ότι θα επιτευχθεί η άμεση αναβάθμιση της ασφάλειας κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου. Στόχος είναι οι παρεμβάσεις να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή