Ανοιχτή για έξι ώρες η Εθνική Οδός – Θα ξανακλείσει στις 19:00

Ανοιχτή για έξι ώρες η Εθνική Οδός – Θα ξανακλείσει στις 19:00

Αναμένεται επιδείνωση τις επόμενες ώρες - Επαναξιολόγηση της κατάστασης το πρωί της Τρίτης.

8' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Upd. 14:20  Ανοιγμα της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας μόνο για έξι ώρες, από τη μία το μεσημέρι έως τις επτά το βράδυ, αποφάσισαν οι αρχές, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας, με φόντο την επέλαση της κακοκαιρίας «Μήδεια». 

Διαβάστε ακόμη: Πώς θα εξελιχθούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες

Ωστόσο, από τις 19:00 σήμερα η εθνική οδός θα ξανακλείσει επειδή προβλέπονται πολύ ισχυρά και ακραία φαινόμενα, όπως είπε ο κ. Χρυσοχοιδης. Η κατάσταση θα αξιολογηθεί πάλι αύριο στις 11 το πρωί.

Από τις 12 έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό από τον κόμβο του Αγίου Στεφάνου προς Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι από νωρίς το πρωί, η Εθνική από την Κηφισιά μέχρι την Λαμία έκλεισε, με απόφαση του υπουργού,

Όπως ανέφεραν πηγές με γνώση της κατάστασης, μιλώντας στο kathimerini.gr, τις αρχές προβλημάτισε το γεγονός ότι χθες, ημέρα κατά την οποία ήταν υποχρεωτικές οι αλυσίδες σε ελέγχους στο εθνικό δίκτυο, οι οδηγοί στην πλειοψηφία τους δεν είχαν μαζί τους σχετικό εξοπλισμό.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, τα καιρικά φαινόμενα θα έχουν διάρκεια, έως και την Τετάρτη τα ξημερώματα. Μέχρι τότε θα επανεξετάζεται διαρκώς το θέμα της κυκλοφορίας. Οι αρχές συστήνουν την αποφυγή των μετακινήσεων όσο διαρκούν τα φαινόμενα, εξαιτίας των οποίων είναι σε εξέλιξη εκτροπές της κυκλοφορίας.

«Η κατάσταση σε προάστια όπως το Περιστέρι, το Χαλάνδρι ή το Μαρούσι, δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στη Θήβα, το Σχηματάρι ή τη Μαλακάσα. Τα φαινόμενα ακόμη και τώρα παραμένουν σφοδρά και οι ποσότητες χιονιού που έχουν πέσει με ολικό παγετό στο οδόστρωμα μεγάλες», τονίζουν οι ίδιες πηγές περιγράφοντας την εικόνα που διαμορφώνεται σε μέρος του οδικού δικτύου λόγω της κακοκαιρίας.

Διαβάστε ακόμη: Προβλήματα στις συγκοινωνίες – Ποιες γραμμές είναι εκτός λειτουργίας

Η κυκλοφορία στην Αττική

Από το πρωί, προβλήματα έχουν παρουσιαστεί στα βόρεια προάστια, όπου η χιονόπτωση ήταν πυκνή. 

Πλέον δεν είναι αναγκαίες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στη λεωφόρο Κηφισίας, από το ύψος του Άλσους Συγγρού, σύμφωνα με την Τροχαία.

Ωστόσο, συνιστάται στους οδηγούς να είναι προσεκτικοί, εφόσον είναι απαραίτητο να κινηθούν στην περιοχή, ενώ είναι πιθανόν να χρειαστούν αλυσίδες σε κάθετους δρόμους, μετά το Άλσος.

Ανοιχτή για έξι ώρες η Εθνική Οδός – Θα ξανακλείσει στις 19:00-1
Λεωφόρος Κηφισίας (φωτ. ΙΝΤΙΜΕ)

Σημειώνεται ότι, γύρω στις 8 το πρωί, δημιουργήθηκε πρόβλημα στη λεωφόρο Κηφισιάς, στο ύψος της πλατείας Πλατάνων στην Κηφισιά, όταν λόγω του χιονιού γλίστρησε λεωφορείο και ακινητοποιήθηκε, με αποτέλεσμα να κλείσει μέρος του δρόμου και για αρκετή ώρα η κίνηση να γίνεται με δυσχέρεια.

Διαβάστε ακόμη: Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε όλη τη χώρα λόγω κακοκαιρίας

Διακόπηκε η κυκλοφορία λόγω χιονόπτωσης και στον Υμηττό. Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, απαγορεύτηκε η κίνηση των οχημάτων στην οδό Αναστάσεως στου Παπάγου, από το Νεκροταφείο προς Υμηττό και στη λεωφόρο Αλίμου- Κατεχάκη προς Καλοπούλα, από το ύψος του πυροφυλακίου Καισαριανής.

Σε πλήρη ακινητοποίηση όλων των οχημάτων στο εθνικό δίκτυο από τον κόμβο του Αγίου Κωνσταντίνου στη Φθιώτιδα έως τις Αφίδνες προχώρησε η αστυνομία εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, για να αποτραπεί ο κίνδυνος εγκλωβισμού των οχημάτων. Επιπλέον διακόπηκε η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Καπανδριτίου προς Βαρνάβα, λόγω της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης.

Στις 10: 30 έγινε άρση της απαγόρευσης στην κυκλοφορία των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στη λεωφόρο Αθηνών και στην εθνική οδό Αθηνών- Κορίνθου

Λίγο μετά τις 9:30 το πρωί αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των συρμών του ΗΣΑΠ, μετά την προσωρινή διακοπή στο τμήματα μεταξύ Ειρήνης και Κηφισιάς. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Θεόδωρο Χρονόπουλο, από το μεσημέρι οπότε και αναμένεται σφοδρή χιονόπτωση και στο κέντρο της Αθήνας, οι πολίτες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. «Πρέπει να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας στις απολύτως αναγκαίες, να ενημερωνόμαστε συνεχώς για τα καιρικά φαινόμενα και την κατάσταση των δρόμων», επεσήμανε.

 

Ανοιχτή για έξι ώρες η Εθνική Οδός – Θα ξανακλείσει στις 19:00-2

Πώς αναμένεται να κινηθεί η «Μήδεια»

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τη Δευτέρα, στη δυτική και βόρεια χώρα αναμένονται παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες με βαθμιαία βελτίωση. Στα Δωδεκάνησα αναμένονται τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες.Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, προβλέπονται νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες και στα ορεινά της Κρήτης.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8, στα ανατολικά τοπικά 9 και στο Αιγαίο σε επίπεδο θύελλας έως 10 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα κεντρικά και τα βόρεια θα είναι ισχυρός. Στα βόρεια ηπειρωτικά ο παγετός θα είναι κατά τόπους ολικός.

Διαβάστε ακόμη: Σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Ο καιρός σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη

Στην Αττική, αναμένονται νεφώσεις με χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν όρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 4 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Στη Θεσσαλονίκη, αναμένονται νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις πρώτες πρωινές ώρες με παροδικές χιονοπτώσεις.

Γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 2 βαθμούς Κελσίου.

Ανοιχτή για έξι ώρες η Εθνική Οδός – Θα ξανακλείσει στις 19:00-3
Νέα Ερυθραία (φωτ. ΙΝΤΙΜΕ)

Προβλήματα στην κυκλοφορία

Στην Αττική, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την αστυνομία, ώρα 07.20, τα αυτοκίνητα κινούνται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στην Παλαιά εθνική οδό Αθήνας- Θήβας, από τον κόμβο Βιλίων μέχρι τα Βίλια και στην οδό Αναστάσεως στου Παπάγου, από το Νεκροταφείο προς τον Υμηττό.

Επίσης, λόγω της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης στην Αττική, διακόπηκε η κυκλοφορία για όλα τα οχήματα στην περιφερειακή οδό Πεντέλης- Νέας Μάκρης, από το νοσοκομείο 414 έως τον ‘Αγιο Πέτρο και στην εθνική οδό Ελευσίνας- Θήβας, από τον κόμβο Μάνδρας προς Βίλια.

Παραμένει κλειστή η κυκλοφορία στους παρακάτω δρόμους: Λ. Πάρνηθος, από το ύψος της αίθουσας δεξιώσεων Ermitaz Hall, ρεύμα κυκλοφορίας προς καζίνο, Λ. Φυλής, στο ύψος της ταβέρνας «το Χρυσό βαρέλι» ρεύμα κυκλοφορίας προς Δερβενοχώρια. Λ. Διονύσου από το ύψος του Γηπέδου Διονύσου, μέχρι το Πάρκο Ανατολής.

Δείτε εδώ αναλυτική ενημέρωση, ανά Περιφέρεια σχετικά με διακοπές -απαγορεύσεις κυκλοφορίας, χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κ.λπ. λόγω καιρικών φαινομένων

Διαβάστε ακόμη: Πού καταγράφονται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Χωρίς ρεύμα οι Σποραδες – Κλειστά τα σχολεία σε Μαγνησία και Λάρισα

Δύσκολες ώρες βιώνουν χιλιάδες άνθρωποι στην Μαγνησία από την σφοδρότητα της κακοκαιρίας που συνεχίζει να σαρώνει την περιοχή, αφού δρόμοι έχουν κλείσει στο Πήλιο και στην Όθρυ, στις Σποράδες έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση των νησιών και ο Βόλος είναι βυθισμένος σε χιόνι που ξεπερνά και τα 30 εκατοστά ακόμα και στο κέντρο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει προκύψει αφορά στην διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο από αργά χθες την νύχτα λόγω της πτώσης μεγάλων δένδρων πάνω σε καλώδια υψηλής τάσης, σε περιοχή του Νοτίου Πηλίου, που τροφοδοτούν την ηλεκτροπαροχή προς τις Σποράδες, με αποτέλεσμα και τα τρία νησιά να έχουν μεγάλα προβλήματα. Τα νησιά παραμένουν χωρίς ρεύμα για πάνω από 12 ώρες.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί και άλλη βλάβη στην ίδια περιοχή,που αποκαταστάθηκε σχετικά γρήγορα από συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ και που αφορούσε την ηλεκτροδότηση της Σκιάθου.

Ανοιχτή για έξι ώρες η Εθνική Οδός – Θα ξανακλείσει στις 19:00-4
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

Στην χερσαία Μαγνησία τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στο Πήλιο,όπου το χιόνι έχει ξεπεράσει σε πολλά σημεία και το ένα μέτρο και παρά τις συνεχείς προσπάθειες των δεκάδων εκχιονιστικών μηχανημάτων σε πολλά σημεία η βατότητα των δρόμων είναι αδύνατη.

Μέσα στην πόλη του Βόλου,όπου η συνεχής χιονόπτωση ξεπερνά τις 30 ώρες και συνεχίζεται έστω και με μειωμένη ένταση, το ύψος του χιονιού έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην ομαλή ζωή της πρωτεύουσας της Μαγνησίας, όπου όλη την νύχτα μηχανήματα εκχιονισμού καθάριζαν τις κεντρικές οδικές αρτηρίες και υδροφόρες που ακολουθούσαν έριχναν και συνεχίζουν να ρίχνουν θαλασσινό νερό για να κρατηθούν οι δρόμοι σε ανεκτή και ασφαλή βατότητα.

Τα σχολεία όλων των βαθμίδων είναι σήμερα κλειστά στους Δήμους Βόλου, Ρήγα Φερραίου, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου και Αλμυρού, καθώς και στην Σκιάθο με αποφάσεις των δημάρχων λόγω του χιονιά. Στον Βόλο κλειστοί είναι και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση των δημάρχων του νομού Λάρισας, όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε ολόκληρη την Π.Ε Λάρισας σήμερα λόγω κακοκαιρίας που επικρατεί στην περιοχή.

Πολικές θερμοκρασίες και ισχυρός παγετός στη Βόρεια Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία στη χώρα, με τις πολικές θερμοκρασίες και τον ισχυρό παγετό να συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στη βόρεια Ελλάδα.

Το πρωί καταγράφηκαν αρνητικές θερμοκρασίες σε όλες της περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, όπου τα σχολεία λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών θα παραμείνουν κλειστά και τα μαθήματα θα διεξαχθούν με τηλεκπαίδευση. (Διαβάστε)

Ανοιχτή για έξι ώρες η Εθνική Οδός – Θα ξανακλείσει στις 19:00-5
Φωτ. Reuters

Διαβάστε ακόμη: Στους -20 βαθμούς η θερμοκρασία στην Κοζάνη

Σύσκεψη στην ΓΓΠΠ

Νέα έκτακτη συντονιστική σύσκεψη για την κακοκαιρία πραγματοποιήθηκε στις 11 στην Πολιτική Προστασία, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιου Πέτσα και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας Θεόδωρου Λιβάνιου.

Αναλυτική πρόγνωση
Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις τοπικά αυξημένες κυρίως τις πρωινές ώρες με παροδικές χιονοπτώσεις. Γρήγορα όμως ο καιρός στις περισσότερες περιοχές θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -9 έως 2 και στη δυτική Μακεδονία από -15 έως -2 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά καθώς και σε περιοχές στα κεντρικά και τα βόρεια με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως τις πρωινές ώρες. Γρήγορη βελτίωση αναμένεται στα βόρεια και από το απόγευμα στα νότια.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 2 έως 9 και στην Ήπειρο από -10 έως 2 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Στα βόρεια νεφώσεις με χιονοπτώσεις, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8, στα ανατολικά και τα νότια 9 και τοπικά στα θαλάσσια έως 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -4 έως 6 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια 4 με 6 χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά κυρίως της Κρήτης, όπου θα είναι κατά τόπους πυκνές.
Άνεμοι: Βόρειοι 7 με 9 και βαθμιαία τοπικά έως 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα  

Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βορειοανατολικοί 7 με 9 και πρόσκαιρα τοπικά έως 10 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 0 έως 4 βαθμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή