«Μήδεια»: Ζημιές στο ηλεκτρικό δίκτυο

«Μήδεια»: Ζημιές στο ηλεκτρικό δίκτυο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις αντοχές του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας συνεχίζει να δοκιμάζει για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ο χιονιάς που έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα. 

Η πρωτοφανής κακοκαιρία εξακολουθεί να προκαλεί αρκετές ζημιές στο ηλεκτρικό δίκτυο μέσης τάσης κυρίως από την πτώση δέντρων, αφήνοντας χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές και για αρκετές ώρες. Δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα στην υψηλή τάση, τουλάχιστον που να επηρεάζουν τους καταναλωτές, ενώ και χθες ο ΑΔΜΗΕ κάλεσε τις ενεργοβόρες βιομηχανίες να προχωρήσουν ατύπως στη μείωση της παραγωγής τους για να αποφορτιστεί το σύστημα. 

Ζήτηση

Θετικά λειτούργησε και το γεγονός ότι η ζήτηση κινήθηκε χθες πολύ χαμηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις και συγκεκριμένα στις 8.900 MW έναντι πρόβλεψης για 9.800 MW προφανώς και λόγω του ότι πολλές περιοχές βρέθηκαν εκτός δικτύου λόγω βλαβών. Για την κάλυψη της ζήτησης χθες δούλεψαν στο «φουλ» τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ δίνοντας στο σύστημα 1.600 MW, 7 λιγνιτικές μονάδες καλύπτοντας ισχύ 1.600 MW, oι μονάδες φυσικού αερίου συνέβαλαν με 1.300 MW, ενώ σημαντική ήταν η προσφορά των ΑΠΕ με 1.500 MW. 

To δίκτυο υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ δεν παρουσίασε βλάβες, τουλάχιστον που να επηρεάζουν την κατανάλωση, ενώ για σήμερα και αύριο η κατάσταση του ηλεκτρικού συστήματος αξιολογείται ως ιδιαίτερα κρίσιμη στο σκέλος της επάρκειας ρεύματος κυρίως λόγω της πρόβλεψης ότι δεν θα φυσάει, γεγονός που θα περιορίσει σημαντικά την παραγωγή των αιολικών πάρκων. Γι’ αυτό, και προς αποτροπή τυχόν μπλακ άουτ ο ΑΔΜΗΕ παραμένει σε ετοιμότητα για την εφαρμογή έκτακτων μέτρων ξεκινώντας από τη διακοπή των βιομηχανικών φορτίων και στη συνέχεια, εάν χρειαστεί, των εκ περιτροπής διακοπών ρεύματος ολιγόλεπτης διάρκειας. 

«Είναι σημαντικό να μπουν στο σύστημα οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που έχει ζητήσει ο ΑΔΜΗΕ καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται υποχώρηση της αιολικής παραγωγής», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του διαχειριστή, Μάνος Μανουσάκης, ο οποίος χθες ενημέρωσε για την κατάσταση του συστήματος τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, που επισκέφθηκε το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας στο Κρυονέρι. Ο υπουργός αμέσως μετά το Κρυονέρι και μέχρι αργά το απόγευμα επισκέφθηκε περιοχές των βορείων προαστίων της Αττικής και παρακολούθησε από κοντά τις εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης.
Διακοπές ρεύματος

Χωρίς ρεύμα παρέμειναν μέχρι και το μεσημέρι χθες οι καταναλωτές σε Ηλιούπολη, Χαλάνδρι, Αγ. Αποστόλους Καλάμου, Πετρούπολη, Γλυφάδα, Περιστέρι, Ιλιον, Βριλήσσια, Κάτω Κηφισιά, Μαρούσι, Δαχτυλίδι Αμαρουσίου, Λούτσα, Παλαιό Ψυχικό, Νέο Ψυχικό, Γραμματικό, Αγία Παρασκευή, Πολύδροσο, Διόνυσο, Καπανδρίτι, Κιούρκα, Καλογρέζα, Μενίδι, Νέο Ηράκλειο, Σκαραμαγκά, Σαλαμίνα, Αυλώνα, Νέα Ιωνία και Μεταμόρφωση. Στην Εύβοια, το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ ενισχυμένο από το πρωί χθες με συνεργαζόμενους εργολάβους από γειτονικές περιοχές, συνεχίζει πυρετωδώς τις εργασίες έχοντας επανηλεκτροδοτήσει τα μεγαλύτερα με βάση τον πληθυσμό χωριά, όπως Κεχριές, Ροβιές, Μαντούδι και Προκόπι, ενώ συνεχίζουν με στόχο την επανηλεκτροδότηση έως το βράδυ των χωριών από το κεντρικό τμήμα έως και το βόρειο, δηλαδή από τη Χαλκίδα προς Αγιο Ιωάννη Ρώσο και τα ορεινά χωριά της Ιστιαίας, αποκαθιστώντας τις εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο και πλήθος σπασμένων στύλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή