Μια καταδίκη χωρίς επιπτώσεις

Μια καταδίκη χωρίς επιπτώσεις

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη ανησυχία χιλιάδων γονέων παιδιών με αναπηρία και αναπτυξιακές διαταραχές έχει προκαλέσει η υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου από εργοθεραπευτή, που έλαβε χώρα το διάστημα 2013-14. Οι γονείς του θύματος κατήγγειλαν το γεγονός και κινήθηκαν νομικά εναντίον του ειδικού επιστήμονα, που θεωρείται διακεκριμένος στον χώρο του, διατηρεί ιδιωτικά θεραπευτήρια και είναι επιστημονικός συνεργάτης της Παιδιατρικής Κλινικής Κρατικού Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Ο εργοθεραπευτής καταδικάστηκε μεν σε κάθειρξη επτά ετών για αποπλάνηση και ασέλγεια εις βάρος 12χρονου αγοριού με αναπτυξιακές διαταραχές, αλλά ο Αρειος Πάγος, εφαρμόζοντας τον νέο Ποινικό Κώδικα, αποφάνθηκε ότι πρέπει να μειωθεί η ποινή του σε δεκαοχτώ μήνες. Τα ερωτήματα που ανακύπτουν και απευθύνουν σε ανοικτή επιστολή τους προς το υπουργείο Υγείας 48 φορείς και συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα είναι πολλά και κρίσιμα. 

«Παρά την καταδίκη του, ο εν λόγω επαγγελματίας συνεχίζει απρόσκοπτα να εργάζεται ιδιωτικά αλλά και ως συνεργάτης του δημόσιου νοσοκομείου», αναφέρει στην «Κ» μέλος του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ατόμων με αυτισμό και Ε.Α., «Η Αγία Σκέπη», «διατηρεί την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος και φυσικά να έρχεται σε επαφή με παιδιά». Οπως επισημαίνει ο ίδιος, που είναι και γονιός παιδιού με αναπηρία, «έχουμε θορυβηθεί έντονα, καθώς πολλά από τα παιδιά, τα οποία αναλαμβάνει ως θεραπευτής, δεν έχουν καν τη δυνατότητα του λόγου, επομένως δεν μπορούν να μεταφέρουν ό,τι ενδεχομένως μπορεί να συμβαίνει στη διάρκεια μιας συνεδρίας». Η δημοσιοποίηση της υπόθεσης αποσκοπεί στην αφύπνιση των οικογενειών αλλά κυρίως στην ενθάρρυνση άλλων πιθανών θυμάτων του ίδιου προσώπου να μιλήσουν. «Ας έχουμε υπόψη ότι οι περισσότερες οικογένειες στην Ελλάδα με μέλος άτομο με αναπηρία είναι κατεστραμμένες οικονομικά και αντιμετωπίζουν σοβαρές αντιξοότητες στην καθημερινότητα, που κάμπτουν το ηθικό τους», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπός τους, «δύσκολα, λοιπόν, θα αποφάσιζαν μόνοι τους να προσφύγουν στη δικαιοσύνη».

Ενστάσεις για τη διαχείριση της υπόθεσης εκφράζει και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών, ο οποίος καταδικάζει το αποτρόπαιο γεγονός. «Εχουμε απευθύνει αίτημα προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και τον Αρειο Πάγο για την κοινοποίηση της δικαστικής απόφασης, ώστε να πληροφορηθούμε υπεύθυνα τα γεγονότα και τις διαστάσεις τους, όπως και την ταυτότητα του καταδικασθέντος, ώστε να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιες πειθαρχικές επιτροπές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή