Ανησυχία στην Πάτρα για τη βρετανική μετάλλαξη

Ανησυχία στην Πάτρα για τη βρετανική μετάλλαξη

Νοσοκομείο του Ρίου, μεσημέρι της περασμένης Τρίτης. Μια νοσηλεύτρια πλησιάζει έναν γιατρό και του ζητάει να μην εμβολιασθεί ταυτόχρονα με τον σύζυγό της.

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νοσοκομείο του Ρίου, μεσημέρι της περασμένης Τρίτης. Μια νοσηλεύτρια πλησιάζει έναν γιατρό και του ζητάει να μην εμβολιασθεί ταυτόχρονα με τον σύζυγό της: «Εχουμε παιδιά, θα ήταν κρίμα να πάθουμε κάτι και οι δύο μαζί». Ο γιατρός παρακολουθεί απορημένος αλλά με κατανόηση. Το μικρό στιγμιότυπο αποδίδει την εικόνα που υπάρχει στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας, όπου περισσότερα μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού εμβολιάζονται, αλλά ακόμα το εμβόλιο δεν βρίσκει τη θέση του στις επιλογές των νοσηλευτών. 

Ο διοικητής του νοσοκομείου του Ρίου κάλεσε εκ νέου πάνω από 200 άτομα από τους νοσηλευτές να εμβολιασθούν, καθώς μόλις ένας στους τρεις είχε εμβολιασθεί πριν από 10 ημέρες, και είναι αισιόδοξος ότι θα ανταποκριθούν στην έκκλησή του. Ενα σοβαρό πρόβλημα είναι ότι για όσους έχασαν τη σειρά τους δεν θα βρεθούν τόσο εύκολα εμβόλια. Αλλά στο άλλο νοσοκομείο της πόλης, τον «Αγιο Ανδρέα», η εκ νέου προθυμία του εμβολιασμού ανακόπηκε μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό από την Κέρκυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από ιδιωτικό εργαστήριο που κάνει έλεγχο αντισωμάτων με τεστ γνωστής αμερικανικής εταιρείας και έχει ελέγξει 70 γιατρούς και νοσηλευτές, 67 άτομα που εμβολιάσθηκαν με τη δεύτερη δόση στα τέλη Ιανουαρίου παρουσιάζουν πάνω από 4.000 αντισώματα, δύο άτομα που έχουν κάνει τη μία μόνο δόση παρουσιάζουν αρνητικό και «μέτριο τίτλο» και ένα άτομο έπειτα από δύο δόσεις παρουσιάζει έναν σχετικά «κακό τίτλο» αντισωμάτων.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος χρειάσθηκε να επισκεφθεί δύο φορές την Πάτρα μέσα σε δύο εβδομάδες προκειμένου να βεβαιωθεί ότι η πανδημία στην πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας δεν θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Με 70 ενεργά κρούσματα την ημέρα και 90 νοσηλευομένους στις κλινικές COVID-19 και στις ΜΕΘ των δύο νοσοκομείων της πόλης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν ήταν βέβαιη ότι η κατάσταση δεν θα ξέφευγε από κάθε έλεγχο. Ο επικεφαλής του νοσοκομείου του Ρίου, καθηγητής Μάρκος Μαραγκός, είπε στην «Κ» στις αρχές της εβδομάδας ότι «οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι πιεσμένες». Εκείνη την ημέρα το Ρίο εμφάνιζε 42 νοσηλείες ενώ «έδινε» στο σύστημα 200 κλίνες στην περίπτωση κατά την οποία θα χρειάζονταν επιπλέον κλίνες για νοσηλευομένους με κορωνοϊό, ενώ ο «Αγιος Ανδρέας» 48 νοσηλείες και περίπου 600 άτομα να παρακολουθούνται στα σπίτια τους, είτε από τον ΕΟΔΥ είτε από ιδιώτες γιατρούς. 

Ενενήντα νοσηλευόμενοι δεν είναι μικρός αριθμός για την περιφέρεια που πέρυσι «σφράγισε» το πρώτο κύμα της πανδημίας με την επιστροφή εκδρομέων από τους Αγίους Τόπους. Ομως φαίνεται ότι «ο χρονισμός της επιβολής του lockdown ήταν σωστός, ήρθε έγκαιρα, μία εβδομάδα αργότερα μπορεί να ήταν πλέον αργά», όπως εκτιμά η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Πάτρας Αννα Μαστοράκου. Η κατάσταση τώρα μοιάζει να έχει σταθεροποιηθεί σε ένα υψηλό επίπεδο και πολλά θα κριθούν από τις αναλύσεις που γίνονται στους θετικούς για την πιθανότητα να είναι φορείς της λεγόμενης βρετανικής μετάλλαξης (Β1.1.7). Είκοσι τέτοια δείγματα έχουν ανιχνευθεί στην περιοχή, αλλά γιατροί του ΕΣΥ, γιατροί της πρωτοβάθμιας και στελέχη της διοίκησης του συστήματος υγείας εκτιμούν ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος – αυτή την εβδομάδα το Κέντρο Γονιδιωματικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών πήρε περίπου άλλα 100 δείγματα από την περιοχή για να κάνει την αλληλούχηση του ιού.

Οι ιδιώτες γιατροί της πρωτοβάθμιας περίθαλψης έχουν συντονισθεί καλύτερα με τις δομές του ΕΣΥ. Μάλιστα, στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Φεβρουαρίου, παράλληλα με την επιβολή του τοπικού lockdown, ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας και οι επικεφαλής γιατροί των κλινικών COVID-19 των δύο νοσοκομείων της πόλης κάθισαν σε ένα ψηφιακό τραπέζι προκειμένου να βρουν τρόπους καλύτερης συνεργασίας. 

Κάποια δεδομένα είναι ορατά στα νοσοκομεία της πόλης, όπου πλέον από τις αρχές Φεβρουαρίου έχει απαγορευθεί η είσοδος επισκεπτών, ενώ πολλοί γιατροί –όχι οι περισσότεροι– φορούν διπλή μάσκα για την αντιμετώπιση μιας μετάλλαξης που στο Ηνωμένο Βασίλειο λένε ότι είναι πιο αερογενής απ’ ό,τι το αρχικό στέλεχος του ιού. Το θέμα αυτό δεν έχει θεωρητική σημασία, διότι αν αυτό ισχύει –συζητήθηκε μάλιστα και κατά τη δεύτερη σύσκεψη του κλιμακίου υπό τον κ. Κωτσιόπουλο στην Πάτρα–, τότε τα μέτρα ατομικής προστασίας θα πρέπει να ενισχυθούν σε κάθε κλινική (π.χ. όλοι θα πρέπει να φορούν γυαλιά, προσωπίδες κ.λπ.) και να ελεγχθούν τα συστήματα εξαερισμού και η αρνητική πίεση σε χώρους κυρίως που συνορεύουν με επεκτάσεις των κλινικών COVID-19.

Τα παιδιά 

Ενα άλλο φαινόμενο αυτού του κύματος είναι τα παιδιά. Πέντε παιδιά και έφηβοι νοσηλεύθηκαν στο Ρίο. Φαίνεται ότι είχαν περάσει την COVID-19 χωρίς συμπτώματα, αλλά δημιούργησαν ένα φλεγμονώδες σύνδρομο στη συνέχεια, που είχε στην περίπτωση ενός 15χρονου ως αποτέλεσμα την εκδήλωση του συνδρόμου Guillain-Barré με παράλυση στα πόδια, σε μία περίπτωση μυοκαρδίτιδα και σε μια άλλη διάταση των στεφανιαίων. Και τα τρία παιδιά είναι καλά και βρίσκονται στα σπίτια τους, αλλά οι περιπτώσεις τους προβληματίζουν την ιατρική κοινότητα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου που δεν είχε αντιμετωπίσει στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα αντίστοιχα φαινόμενα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή